Veterinären berättar om kortison i travet

Foto: Johan Andersson / Frilansfotograferna / 407 FRILANSFOTOGRAFERNA AB

Enligt uppgifter till SportExpressen har Åke Svanstedts stjärnhäst Resolve lämnat ett positivt A-prov efter segern i miljonloppet John Cashman Jr Memorial på Meadowlands.

Substansen ska innehålla kortison.

– Kortison är ett potent antiinflammatoriskt läkemedel, säger veterinär Hanna Lähdekorpi.

I maj var Resolve mycket tapper tvåa bakom Nuncio i Elitloppet.

Framgångarna fortsatte i USA då han under Hambletonian-dagen vann John Cashman Jr Memorial  med cirka en miljon i förstapris.

En seger som fått bitter eftersmak, enligt SportExpressens uppgifter.

Resolve, samt en annan häst från Svanstedts stall den helgen, lämnat ett positivt A-prov för en substans innehållande kortison.

"Relativt vanligt"

Veterinär Hanna Lähdekorpi berättar om kortison:

– Ett potent antiinflammatoriskt läkemedel som kan ges direkt i leden, oralt eller injiceras. Det vanligaste i Sverige är att man ger det direkt i leden.

Hur vanligt är det med kortisonbehandlingar? 

– Nu har inte jag någon statistisk, men det är relativt vanligt förekommande. Karenstider för behandlingar med kortison varierar i Sverige.  Vid ledbehandling är det 28 dagar, ges det exempelvis oralt eller i en muskel är karenstiden 14 dagar. Sedan finns det vissa kortisontyper som inte är rekommenderade att använda till tävlingshästar över huvud taget då de är så långtidsverkande.

– I sig är inte kortison prestationshöjande, det är inte doping på ett sådant sätt som exempelvis anabola steroider.


För senaste nytt i ditt dagliga flöde - följ SportExpressens travavdelning på Facebook och Twitter. Där får du de hetaste nyheterna, snackisarna, krönikorna, speltips och all övrig information för att hänga med i trav-Sverige.