Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vet inte vad kusken höll på med riktigt”

Marcus Melander.
Foto: TB / TR Media
Greenshoe och Marcus Melander.
Foto: TB / TR Media

Hambletonian Stakes – världens mest prestigefyllda lopp för treåringar med över 4 miljoner kronor till vinnaren

Marcus Melander, 29, missade finalen med en av förhandsfavoriterna Dancinginthedark M men kvalade in Sonofamistery till loppet.

– Han är allvarligt talat inte så mycket sämre, säger Marcus Melander.

På lördag vankas det stor travfest på Meadowlands i USA. Hambletonian Stakes, världens största lopp för treåringar med över 4 miljoner kronor till vinnaren, ska avgöras. Som vanligt numera är det svensk dominans på tränarsidan och Marcus Melander har en häst till start. 

För två år sedan var han förhandsfavorit med stjärnan Greenshoe. Även denna gång har mycket av förhandssnacket handlat om en Melander-häst, nämligen Dancinginthedark M. Drömmarna om en framskjuten placering grusades dock efter en galopp i försöket och missad final.

– Det var ett konstigt val av kusken där han låg en bit bak och väntade på andra hästar. Jag vet inte vad han höll på med riktigt. När han skulle börja plocka in längder gick det lite för fort och hästen slog sig på ett knä och galopperade. Väldigt tråkigt med tanke på att han har skött sig så fint och gjort det mesta rätt i alla loppen innan. Väldigt tråkigt och en stor besvikelse så klart. 

– Hade det varit Elitloppet hade vi kunnat vara med igen nästa år men den här chansen är bara i år för de här hästarna. Tyvärr gick det inte för honom den här gången. Förhoppningsvis finns det många andra stora lopp under året som han säkert kommer kunna vinna. Det var väldigt surt under lördagen och söndagen men det är som det är och nu får vi blicka framåt i stället. Vi kan inte spola tillbaka tiden.

”Han är inte så mycket sämre”

Kusken Brian Sears lyckades dock kvala in en av Marcus Melanders andra hästar. Muscle Hill sonen Sonofamistery gick till final via en fjärdeplats i sitt försök. Det är en hoppfull tränare som har en bra känsla inför helgen.

– Han är allvarligt talat inte så mycket sämre. Han vann en avdelning för två veckor sedan och slog många fina hästar. Han satt fast som fyra nu och gick som tur var till final med mycket krafter kvar. Vi hoppas på en bra spårlottning, då är han inte så mycket sämre än någon annan.

Till skillnad från tidigare år när det har varit en kulltopp som sticker ut kapacitetsmässigt tycker Melander att årets kull är jämnare och att loppet känns väldigt ovisst på förhand.

– Det är många fina hästar men ingen riktig världsstjärna som står ut i år. Av de tio som är med känns det som att 6-7 kan vinna. Sen är det några outsiders som får svårt att vinna. Det är ett ganska öppet lopp och jag tror att spåren kommer ha stor betydelse.

Kvalade in ett sto till Oaks

Medan Hambletonian Stakes är för alla treåriga varmblod är Hambletonian Oaks enbart för ston. Jimmy Takter vann loppet fem gånger på rad mellan 2014-2018 och Nancy Takter tog hem segern förra året. I år är det Marcus Melander och Åke Svanstedt som får försvara de svenska färgerna. Melander kvalade in sitt sto Iteration.

– Det är en jättefin häst som var tvåa i sitt försök och gick fantastiskt bra. Hon måste nog steppa upp lite för att vinna en final, men det tror jag hon kan göra med det loppet i kroppen.

Som vanligt har han en vass tvååringskull och kvalade in Emporal Hanover, Letsdoit och Classic Hill till Peter Haughton Memorial för hingstar och valacker, samt Peyton Hanover och Joviality till Jim Doherty Memorial för ston.