Det är fortkörningsdag på Stora Alby i Upplands-Väsby.
Genom åren har topphästar som Victory Tilly, och andra stjärnor manövrerade av Stig H Johansson, tränats upp och finslipat formen just här. Numera hyr den tidigare Bergsåkertränaren Svante Båth ett av de större stallen och han har redan hunnit pynta sin nya hemmaborg med vinnartäcken och segerkransar. Och kanske blir det ytterligare en storseger på söndag?
Tränaren som gjort sig känd som unghästspecialist med tunga titlar i årgångsloppen har nu, trots spår åtta, en av förhandsfavoriterna i Elitloppet 2021.
Det handlar om ”strulputten” tillika talangfulla hingsten Very Kronos.
– Vi kände tidigt att han var väldigt kapabel men han hade också ett eget humör och det gjorde att vi inte startade honom som tvååring. Med facit i hand tycker jag nog att det var synd att han inte startade då. När man har lärt sig honom så är det egentligen bara överskottsenergi som finns där, inget annat. Får han springa av sig så är han nöjd med det, säger Svante Båth.
”Då hade han säkert travat flera lopp”
Det är tidig morgon och det är full rörelse i stallet men i stallgången står en superstjärna, Very Kronos, och halvsover. Han håller koll på sin skötare, Mia Båth, när hon går runt och förbereder det sista innan träningspasset.
– Jag måste åka ut nu, annars kommer jag inte att hinna, det tar lite tid, förklarar Mia Båth.
För att hinna synka med de övriga hästarna som ska delta i morgonens heat på rakbanan så måste hon ha hunnit passera Stig H Johanssons hus före klockan nio och det är nu hög tid att ge sig ut nu. Det tar nämligen cirka tjugo minuter för Very Kronos att ta sig en nätt sträcka på ett par hundra meter. Han måste hinna stanna upp och tugga lite gräs på vägen, så klart.
Very Kronos har genom karriären blandat topprestationer med galopper. Sedan ifjol har dock hingsten blivit allt stabilare och i SM-loppet slog han världsrekord när han travade 1.11,6 över 2640 meter.
Mia Båth känner hästen utan och innantill och har sin teori om varför hennes ögonsten haft galoppen nära till hands i loppen. Hon menar att de velat få hästen att slappna av i loppet i stället för att låta honom springa okontrollerat.
– Vi ville försöka lära honom att ta det lugnt, det hade han lite svårt för i och med att han vara lite bökig i munnen så då tjurade han ihop när han inte fick springa som han ville. Skulle Erik (Adielsson, Very Kronos kusk, reds. anm) bara ha släppt av honom så hade han säkert travat i flera lopp men vi hade inte haft samma häst nu.

Very Kronos har på grund av sin, från ett spelarperspektiv, stökiga historik med galopper i tid och otid fått leva med ett rykte som en riktig ”värsting”.
– Mia var så arg i början när alla målade upp honom som en riktig gangster och jag fick frågan varför vi inte kastrerade honom? Jag sa bara att jag inte tyckte att det behövdes, titta i övrigt, det här är något annat. Han småsover och luktar på blommorna, men det är inte den bilden som V75-spelarna haft av honom, säger Svante Båth och tillägger:
– Jag förstår att det är en häst som är lätt att prata om eftersom att han är duktig och kapabel, gör bort sig ofta och han är ju väldigt speciell. Det tar några år att lära sig alla rutiner som Mia har fått gjort. Så är det.
Mia Båth sitter lugnt bakom Very Kronos som petar i sig några saftiga grästuvor när hon konstaterar att hon anser att medierna och spelarkåren är snällare mot dem i dag.
– Jag förstår att de kanske tycker att han ser galen ut på banan men han är inte galen. Han har energi men nej, han är ingen het och galen häst, han är otroligt snäll. Snäll ända in i hjärtat är han, men han har lite hyss för sig, säger hon och ler brett.
Något du kanske inte visste om den karismatiska hingsten är bland annat:
Att han är boxgranne med stoet Vanja.
Han vill alltid leka med två saker i boxen alternativt i hagen: ett tygstycke och en boll.
I vintras specialtränade han och Mia Båth inne på Solvalla för att slippa de hårda isklumpar på banan hemma som lätt fastnar i hovarna och slår upp i magen.
Han kan känna lukten av om vildsvin är i närheten – och gör då det enda rimliga och springer i väg.
Tillslut är destinationen nådd och det dags för rakbanejobbet.
Very Kronos får sällskap av femfaldige miljonären Coin Perdu och marken gungar när ekipagen tar sig förbi. Elitloppshästen genomför alltid sina intervaller på den högra sidan och i ledningen, han har sina rutiner och de bryter man inte. I vagnen sitter Mia Båth, och det trivs han också bäst med.

Den här dagen i maj inför det stundande Elitloppet skiner solen, humöret är glatt och förhoppningarna är stora. Men tillvaron såg annorlunda ut för lite mer än ett och ett halvt år sedan. Då spelade galopperna mindre roll – Very Kronos karriär var i fara.
Svante Båth berömmer hästens ägare, Kjell Johanssons tålamod.
– Han har hållit ut och aldrig velat byta ut något. När det krånglar kan det ju vara så att man vill flytta sin häst eller byta kusk men han har varit väldigt hård och tyckt att det inte berott på de sakerna. Det ska han ha ett stort tack för, det tålamodet har gjort att vi är i Elitloppet i dag.
Det som hotade stjärnhästens framfart på travbanan var ett misstänkt ormbett, hingsten fick hög feber och stod nästintill på tre ben med en ömmande kota.
– Veterinärerna är övertygade om att han fick ett ormbett. Vi tog in honom från hagen en dag här och då hade han en jättekota och kunde inte stå. Sen åkte han ned till Frankrike men det kom och gick.
– Vi har haft lite bekymmer efteråt med det där också och det har blossat upp igen. Som tur är vet vi nu vilken antibiotika vi ska trycka i honom då. Men det var en krånglig tid och det var inte roligt att se från början. Då gick han på tre ben och man visste inte hur framtiden skulle se ut.

Very Kronos repade sig och fjolåret blev ett toppår med 2,2 miljoner kronor i inkörda pengar och världsrekord. Svante Båth berättar att det var i höstas som man började spänna bågen mot Elitloppet. För tränaren blir det här tredje gången med en häst till start till Solvallas prestigefulla lopp. Ifjol hade han med Attraversiamo i loppet, och hästen han gjorde debut med var Malabar Circle Ås.
– Jag visste att jag inte hade något med saken att göra då. Han (Malabar Circle Ås) var ingen häst som var bäst på sextonhundra meter. Han blev inbjuden lite för att han slog Victory Tilly veckorna innan. De här sista gångerna, i fjol och i år, känns det som att jag har något där att göra om allt funkar.
Svante Båth är ”E3-kungen” och har vunnit såväl derbyt och kriteriet, frågan är vad en seger i Elitloppet skulle betyda för unghästspecialisten?
– Det skulle betyda ganska mycket, även om det är unghästlopp som legat mig varmast om hjärtat men det kanske blir fel att säga här, säger han och förklarar:
– Det är bara det att det är svårare att vinna ett derby än ett Elitlopp tror jag. Har du en riktigt bra häst i Elitloppet och till exempel blir påkörd så kan du vara med ett år till, men det kan du inte i derbyt eller kriteriet. Då har du ett klockslag där inget får gå fel. Jag tror att det är det som alltid kittlat mig med unghästloppen, att du har bara en chans och ett skott. Blir Very påkörd på söndag och är i fin form då kan han vara med nästa år.
– Men det skulle betyda väldigt mycket. Det här är inte en häst som vi fått in i träning nu, det här är en häst som vi skolat från början till slut, det var samma med ”Attra” ifjol.

Svante Båth beskriver sig som ”trampig” när det närmar sig start. Men Mia Båth kommer att behålla lugnet ända fram tills att hästarna samlas bakom startbilen på söndag. Först då kommer hon att tillåta nerverna att visa sig, allt för Very Kronos, och hon har lovat sig själv att försöka se loppet live.
Hur slutscenariot skrivs återstår att se, men nästan oavsett vad som väntar så kommer ett lugn infinna sig efter loppet.
Hur skulle en potentiell segermiddag se ut?
– Då åker vi hem och sätter oss på baksidan och grillar, det kommer vi nog att göra i alla lägen, det gjorde vi ifjol också. Annars, i och med att man inte vet om man vinner eller inte, så går det ju inte att planera på samma sätt. Så ordet segermiddag är väl något som kommer senare när man väl har vunnit, svarar Svante Båth.
Ja, och efter en seger smakar väl det mesta gott?
– Så är det, det lovar jag dig.