Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens bästa kallblod har flyttat till Sverige

Odd Herakles.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Odd Herakles ståtar med 20 raka segrar och är världens bästa kallblod.

Nu har elvaåringen flyttat till Sverige och på lördag gör stjärnan första starten för Fredrik Fransson.

– Det här hade inte skett om det inte vore för aveln, säger Bollnästränaren.

Fredrik och Michaela Fransson har både en träningsrörelse och driver ett stuteri i Järvsö med såväl varm- och kallblodiga hingstar. Historien med att Odd Herakles hamnade i Hälsingland började redan hösten 2018.

– Av en slump åt vi lunch tillsammans med hästens ägare på Färjestadtravet. Efteråt sade ägarna att den dagen Odd Herakles ska till Sverige för avel ska han stå hos er, minns Fredrik Fransson.

Betäcker 80-90 ston

I augusti 2019 startade Odd Herakles i Bollnäs och då spikades upplägget. Efter lång väntan kom stjärnan till Järvsö i början av förra veckan.

– Han har fått bekanta sig med den nya omgivningen och allt var helt perfekt i ett intervalljobb i lördags.

Hingsten är fullbokad och kommer att betäcka 80-90 ston men även tävla i våren och sommarens storlopp.

– Odd Herakles har alltid tillhört de bästa och han har varit en drömhingst för oss men kallblodet har fortsatt att utvecklas och vi trodde inte att han skulle bli så här bra när vi träffade ägarna 2018.

Ställs mot Månlykke A.M. i superduell

Det kryllar inte av lopp för kallblodseliten och Odd Herakles tävlingsplan är spikad. 

På lördag startar han på Bergsåker, i april åker hästen till Guldbjörken i Umeå, sista helgen i maj ska hästen försöka försvara titeln i Elitkampen på Solvalla, i början av juni är det Östersund som gäller och under midsommarhelgen är tanken att starta i ett storlopp i Finland.

– Jag känner ingen press och är ingen person som stressar upp mig. Det är nog också en av anledningarna till att hästen hamnade här. Jag tycker bara att det ska bli kul att tävla och ta hand om hästen. Det gäller att hålla honom fräsch och fin och då kommer det att gå bra.

På lördag ställs stjärnan mot Sveriges bästa kallblod Månlykke A.M. i V75-3.

– Odd Herakles har 20 raka segrar och naturligtvis tror jag på bra segerchans.

I augusti återvänder topphästen till Norge.