Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var lerigt och jäkligt – jag hade bara träskor”

Jorma Kontio gratulerar den vinnande tränaren Sölve Bäck efter segern i Uppfödningslöpningen 2004.Foto: THOMAS BLOMQUIST / TR Media/KANAL 75
En nöjd Sölve Bäck med Bertuzzi och Jorma Kontio efter segern i Uppfödningslöpningen 2004.Foto: Thomas Blomqvist/KANAL75

Sölve Bäck provade flera gånger i Svensk Uppfödningslöpning.

2004 bärgade Bertuzzi en efterlängtad fullträff.

– Det var fantastiskt, säger amatörtränaren.

Den 30 oktober 2004 vann Bertuzzi Svensk Uppfödningslöpning på löpningsrekordet 1.16,0a/2.140 meter med Jorma Kontio.

– Vi har varit med nio gånger i Uppfödningslöpningen och det var skoj att vinna, säger Sölve Bäck.

Vad minns du från den dagen?

– Det var regnigt och blåsigt. Det var lerigt och jäkligt och jag hade bara träskor med mig. Bertuzzi brydde sig inte om busvädret utan var jättebra och sprang svenskt rekord från dödens. Det var fantastiskt, det största jag har vunnit och roligt att få uppleva. 

Bertuzzi var efter Buzzin Brian och Micla Maja och uppfödd av familjen Bäck/Hanell.

– Vi hade mormor Rikkelina men hade inte råd att behålla Bertuzzis mor Micla Maja. Sedan såg vi en annons att hon skänktes bort och vi tog tillbaka henne. Hästen var betäckt, men skulle inte ha blivit dräktig och Micla Maja vann första starten hos oss.

Stoet fortsatta att starta på men efter att hon galopperat i segerstriden för Jim Frick kollades hon upp igen. Kusklegenden tyckte nämligen att stoet var lite tjock om magen. Det här var på våren 2002 och senare den sommaren såg Bertuzzi dagen ljus för första gången.

Såldes som treåring

Bertuzzi tävlade vidare hos Bäck och sommaren som treåring kvalade han in till långa E3-finalen.

– Loppet gick hemma på Romme men dagen innan sålde vi hästen till Stall Blågul. Det var många som var intresserade av att köpa Bertuzzi, bland annat var flera ishockeyspelare och kollade på hästen.

Stall Blågul, hästägare hos Robert Bergh, fick en kanonstart med nyförvärvet. Hästen slutade tvåa i från spår åtta i finalen och senare på hösten blev Bertuzzi fyra Svenskt Trav-Kriterium. Våren som fyraåring var han sexa i Kungapokalen på Åby men efter den sommaren (2006) blev det inga fler segar. Vad Stall Blågul fick betala för Bertuzzi är fortfarande hemligt.

Totalt gjorde valacken 66 starter (9-5-8) och tjänade över två miljoner kronor. Drygt en tredjedel av den summan sprang han in som tvååring. Hästen dog för tio år sedan.

Vill ta fram nya storloppshästar

Sölve Bäck har varit en period i Frankrike men nu är han tillbaka i Dalarna och siktar mot nya storlopp. För dagen tränar han tre travhästar.

– Jag har en tvååring som heter Coffey (e. Make It Happen) och han är väldigt bra. Han kvalade i juli och inför det loppet hade vi kört 1.13/1.600 meter i jobb men tyvärr blev han sjuk och vi har inte kunnat starta honom i år. Hästen har fått borrelia och vi får vänta ut sjukdomen och sikta mot treåringssäsongen, avslutar Bäck.