Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
 Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Var helt överlägsen i årets första start

Publicerad

Årsdebuten sköttes med bravur.

Fjolårets derbyvinnare Cyber Lane glänste hemma på Halmstadtravet på måndagen.

- Jag tror definitivt att han hävdar sig i Elitloppet men det kan lika gärna bli en satsning på femåringsloppen, sa tränaren Johan Untersteiner.

Cyber Lane vann det mesta som fyraåring och sprang in nästan sju miljoner kronor.

Årsdebuten i Halmstad på måndagen stökades undan utan större ansträngning från ledningen och frågan är som alltid med stjärnor av det här slaget om de klarar klivet upp i den äldre eliten.

Anhängarna till Johan Untersteiners stjärna kan dock inte ha blivit besvikna med tanke på hur hästen genomförde sitt första lopp sedan slutet av november.

Cyber Lane var jättefavorit (83 procent) på V64 i ett lopp där sju hästar kom till start och fick glida till ledningen i den första kurvan. Varvet klockades till långsamma 1.14,0 och löftet klev förstås bara undan till seger, den här gången med över sju längders marginal ner till tvåan.

- Det är inget träningslejon och han springer alltid och småbromsar i ledningen i sådana här lopp när han inte har häst på utsidan. Han är ruggigt flegmatisk. Därför blev jag glad när Ludde kom upp på utsidan på bortre lång (Djali Boko). Då kände jag direkt att jag hade fullt att åka med och då blev jag lugn, sa Johan Untersteiner efter loppet.

Cyber Lane noterade segertiden 1.12,4 över 2140 meter, autostart.

Det blev en startgalopp modell större för tvåan från Svenskt Travderby Monark Newmen, som reparerade till fjärdeplatsen.

Tar ett beslut i veckan

Hur hårt vill då tränaren och hästens ägare och uppfödare Lars Åberg spänna bågen under den första säsongen i den äldre eliten?

Cyber Lane är inbjuden till Finlands elitlopp Finlandia-Ajo och Danmarks största lopp Copenhagen Cup. Inga besked har lämnats till arrangörerna.

- Det är tolv dagar till Finlandia-Ajo, så innan denna veckan är slut måste vi ha tagit ett beslut. Vi har varit lite försiktiga om just om Elitloppet eftersom hästen bara gjort 20 starter i livet. Jag tror definitivt att han hävdar sig där men vi väntar nog in i det sista innan vi bestämmer oss hundraprocentigt, sa Johan Untersteiner.

Ägaren och uppfödaren Lars Åberg. (Levaux AB, Lund)

- Jag vill gärna vara med i Elitloppet. Däremot inte sagt att det tvunget måste bli i år.

Platon mot Harpers

Platon Face var härlig att skåda i ett trekilometerslopp på V64-kupongen. Lutfi Kolgjini körde sig till ledningen i mitten av loppet och sexåringen var överlägsen.

- Nu matchar vi honom mot Harper Hanovers lopp. Det ska till en riktigt bra häst för att slå honom där, sa Jägersrotränaren.

Av Mikael Wikner/Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag