Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännernas ”skojköp” tog sig till Kriteriefinal

Michael Strandberg (till vänster) och Mikael Johansson (till höger) äger Head Run
Head Run
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Barndomsvännerna Michael Strandberg och Mikael Johansson fick Head Run ”på köpet” när de köpte Belker från Sten O Jansson. 

På lördag gör unghäststjärnan upp om segern i Svenskt Travkriterium. 

– Han var mest ett skojköp, säger Michael Strandberg. 

Spets och slut var segerreceptet när Robert Berghs Head Run tog sig till final i Svenskt Travkriterium. 

Då utbrast ett stort jubel i både Bengtsfors och Göteborg, där hästens relativt nyblivna ägare Michael Strandberg och Mikael Johansson följde loppet från varsitt håll. 

Ägarduon fick Head Run för en billigare peng i samband med att de köpte Belker från Sten O Jansson – men såg där och då ingen större framtid i hästen. Att hästen skulle ta sig till Kriteriefinal i sin femtestart fanns inte ens på kartan. 

– Belker var den stora grejen för oss. Det är han fortfarande. Honom tror vi mycket på. Head Run var mest som ett skojköp. Det var Bergh som gillade honom och ”Bergharn” fick rätt där kan man säga, säger Michael Strandberg och skrattar. 


”Det är verkligen en bonus” 

Inför lördagens lopp har de hyrt ett hotell i Bengtsfors för att se loppet ihop. Inbjuden är bland annat hästens uppfödare Sten O Jansson. 

– Det är otroligt roligt och få förunnat att ta sig till den finalen. Bara där känner vi att vi har vunnit. Det är en stor häst och då brukar det ta längre tid, som Bergh sa. Han hade nog siktat in sig mer på fyraårssäsongen med den hästen. Men nu verkar han visa sig ha en jäkla lungkapacitet, säger han. 

– Så det är verkligen en bonus. Vi hade inte trott att det skulle gå så fort. Vi har svårt att se att vi skulle hamna här igen. 

”Det är orättvist mot hästen” 

Head Run delar i skrivande stund favoritskapet inför loppet med San Moteur, Brambling och Önas Prince. Michael Strandberg vågar dock inte vara för optimistisk. 

– Han gjorde ett bra lopp. Vi förstår att spelarna inte kan glömma honom. Det blir otroligt spännande men jag tycker bara det är häftigt att vi får vara med. Det var inte något vi hade trott på. 

Du har inga segerförhoppningar? 

– Jag tycker det är orättvist mot hästen och alla runtom kring att ens tänka i de termerna. Skulle det hända... Ja, han har ju möjligheten. Men jag går inte runt och hoppas på vinst på det sättet. Det var en jäkla bedrift att ta sig dit. Man kan försöka ett helt liv utan att ta sig till Kriteriefinal.