Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vändningen: Örtlund får tillbaka licensen

Det uppmärksammade Facebook-inlägget

Natalie Örtlund, 22, blev av med licensen i måndags, efter en travarhälsokontroll på hennes gård.

Beslutet har fått stor kritik – och nu kommer nästa vändning.

Dalatravet häver nämligen beslutet, och hon får tillbaka licensen med omedelbar verkan.

– Jag är chockad faktiskt, men det känns jättejättebra, säger Örtlund.

Härvan kring Natalie Örtlunds licens har berört en hel travnation de senaste dagarna.

Efter en kontrollinspektion på gården fick hon i måndags beskedet att hennes licens dras in i minst två månader – något som inte gick obemärkt förbi. Trottosport rapporterade först om händelsen, och för SportExpressen beskrev Örtlund sina känslor:

– Jag känner mig jättesårad, för jag lägger verkligen all tid jag har på mina hästar. Så då blir jag givetvis ledsen.

Vändningen: Får tillbaka licensen

I sociala medier har förfarandet från Dalatravets håll gällande Örtlunds licens fått massiv kritik – och nu backar man.

Var och en av de tre punkter som låg till grund för beslutet har motbevisats, och travsajten Sulkysport kunde under torsdagen berätta att beslutet har hävts.

– Det är ST som har tagit beslutet. Vi hade ett möte och de menade att det är en jäv-situation och att hon ska få licensen tillbaka, så det här ligger på deras bord nu, säger sportchefen Kaj Närhinen till SportExpressen.

Närhinen menar vidare att han tycker fallet har tagit väl stora proportioner.

– Det är sorgligt att det här har blivit så stort som det har blivit, i sociala medier och liknande. Jag har inte själv läst, men jag har hört att det har blivit mycket snack.

Natalie: "Jag är chockad"

Natalie Örtlund själv är överraskad över beslutet, men naturligtvis nöjd.

– Jag är chockad faktiskt. Jag är jätteglad och det känns jättebra att jag får tillbaka licensen.

Varför är du förvånad?

– Jag är förvånad eftersom att de har gått på så himla hårt. Skälet jag fick höra till varför jag fick tillbaka licensen gör mig lite chockad. Jag hade förväntat mig att de skulle dra tillbaka punkterna och kanske en liten ursäkt, men så blev det inte.

Nej, i stället är anledningen till det hävda beslutet ett jäv inom licenskommittén, vilket innebär att en veterinär i fallet eventuellt inte gjort ett objektivt jobb.

Nytt besök väntar

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg utvecklar beslutet, och menar att det är taget gemensant mellan parterna.

– Vi har fattat det här beslutet i samråd med Romme/Dalatravet, och den formella anledningen är jäv-skäl. En i kommittén har varit veterinär hos Natalie Örtlund, vilket innebär att den personen är jävig och kan då inte fatta beslut av den här karaktären.

Framöver väntar ett nytt besök hos Natalie Örtlund.

– Travarhälsan har till syfte att genom kontroll och rådgivning förbättra hästhållningen hos våra aktiva. Oberoende personer som inte jobbat specifikt med det här fallet kommer att göra ett besök hos Natalie och efter det kommer vi ha en konstruktiv dialog där eventuella avvikelser kan rättas till, säger Johan Lindberg.


PHILIP PETTERSSON