Vändningen: Joakim Lövgren får köra igen

Joakim Lövgren.
Foto: Malin Albinsson / TR Media
Joakim Lövgren.
Foto: Maria Holmén / Tr Bild

Joakim Lövgren förbjöds att använda körspö i ett helt år efter beslut från Länsstyrelsen i Skåne.

Stjärnkusken svarade med att bojkotta att köra lopp – men nu har vinden vänt.

Lövgren har fått inhibition och får nu använda spöet i väntan på den rättsliga prövningen.

– Det är lite hoppingivande att det någonstans finns rim och reson, att det finns en annan instans som går in och rättar till, säger Lövgren.

Beslutet tidigare i somras har skakat svensk travsport.

Den 10 april tidigare i fick Joakim Lövgren tio dagars avstängning och 4000 kronor i böter efter att det upptäckts märken på hästen Piccadilly efter ett lopp på Jägersro, ett straff som senare skärptes.

Joakim Lövgren dömdes till att inte få lov att använda sitt körspö under ett helt år och svarade med att ta en paus från sulkyn.

– Jag har blivit utsatt för en horribel dom. Att en tjänsteman kan besluta om att ge en kusk förbud att köra med körspö är horribelt. Hade jag varit catchdriver hade jag förlorat hela min inkomst. Ingen sätter upp en kusk som inte får använda körspö på en orutinerad häst, säger Lövgren. säger Joakim Lövgren till SportExpressen tidigare i juli.

Joakim Lövgren får köra lopp igen

Lövgren ansökte om inhibition – och har nu fått en sådan, vilket innebär att han kan köra travlopp igen.

– Det är lite hoppingivande att det någonstans finns rim och reson. Att det finns en annan instans som går in och rättar till. Jag har fått inhibition i avvaktan på en rättslig prövning. Min advokat har förberett överklagandet och det materialet har använts för inhibering och det har varit framgångsrikt, säger Joakim Lövgren.

– Det var ett nödvändigt första steg. Hade vi inte fått inhibering hade det nog spridits en stor osäkerhet i trav-Sverige. Framförallt bland alla kuskar.

– Det var de som vi alla hoppades på, både jag och Svensk Travsport. Att det ska lämna tjänstemännens beslut och följa lagstiftning, beviskrav och lagtext.  Från travets sida känns det betydligt bättre och mer rättssäkert. Vi har fått signaler om att det har andats aktivism bakom det här beslutet som jag blev tilldelad från länsstyrelsen. 

Lövgren betonar vikten av att beslutet prövas. 

– Vad händer nästa gång en häst har ett märke? Ska du riskera att få 12 månaders yrkesförbud? Vad händer om andra länsstyrelser hakar på och använder sig av liknande bestraffningar som inte är vedertagna, utskrivna eller ens har använts tidigare? Vi ifrågasätter om det ens ska finnas utrymme för en tjänsteman att kunna ge ut en sådan bestraffning.

”Det är lång väntetid”

När beslutet ska prövas i förvaltningsdomstolen är ännu oklart.

 – Jag har ingen erfarenhet av eller varit inblandat i något sådant här så jag lyssnar på min jurist. Det är lång väntetid och det händer ofta att det tar 6-9 månader innan beslutet prövas. Hur lång tid det just det här fallet tar det vet jag inte.

– Jag tror inte att det finns någon verksamhet som skulle acceptera att det som en blixt från klar himmel helt plötsligt kan komma ett hot om att verksamheten ska tappa sitt tillstånd. Det här är ingen man startar upp på en eftermiddag och jag tror inte riktigt det har nått fram hur många människor som är inblandade bakom varje licens. Att då gå ut i tidningar och säga att det var störtande nära att jag hade fått djurförbud men att det fick räcka med att jag får 12 månaders förbud att använda körspö. Den godtycklighet som präglar det beslutet vänder vi oss emot och det är nog ingen inom travsporten som accepterar att det ska vara sådana spelregler. Jag vill återigen betona att jag inte bröt mot drivningsreglerna inom Svensk Travsport och ändå uttrycktes hot om att jag skulle bli av med mitt djurtillstånd. Jag tror ingen känner sig bekväm i att isen är så tunn så att du riskerar att bli av med hela verksamheten trots att du inte brutit mot reglementet. Jag hoppas vi ska kunna lägga det här bakom oss nu, säger Joakim Lövgren.