Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V86: Derbytvåan får en kravlös inledning

Västerbro Eclair har inte synts på tävlingsbanan sedan andraplatsen i Svenskt Travderby i fjol.
Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Onsdagens V86-omgång innebär travfest i de småländska skogarna.

En av huvudrollerna i Vaggeryd spelas av Joakim Lövgren och en comebackande derbytvåa.

Om Elitloppet är startskottet på sommaren, så är ännu ett sommartecken att V86 flyttar ut på landsbygden. Denna vecka är det dags för Vaggeryd att vara värd, vilket är den lilla småländska banans höjdpunkt på året. Förra året firade banan 20-årsjubileum och lockade på V86-dagen 4125 personer till publikplats.

Som brukligt på det stora streckspelet är stora delar av den svenska kuskeliten på plats. En som kommer med ett par riktigt intressanta hästar är Jägersrotränaren Joakim Lövgren.

Planen: Smyga i gång

Västerbo Eclair (V86-6) har inte gjort en enda start sedan september, då hästen var ett huvud ifrån att ge sin tränare första segern i Svenskt Travderby – landet finaste årgångslopp.

- Han har förberetts ordentligt inför comebacken och har känts fräsch och fin. Vi smyger igång honom med ett par starter utan krav. I fjol tog han tid på sig att komma i full form, så jag räknar inte med någon derbyform redan i årsdebuten. Men visst, på kapacitet rankar jag honom som tredje-fjärde häst i loppet, säger Joakim Lövgren.

Med den lyckade fyraårssäsongen i bagaget är Västerbo Eclair uppe i gulddivisionen. Glappet från unghästtävlande till att hävda sig där är stort, anser Joakim Lövgren, som har en alternativ plan för sin häst.

- Han har lätt för att springa långa distanser, så vi är vakna för att Frankrike kan vara hans arena i år. De har både fler och mer penningstinna lopp över längre distanser där. Vi har inte tittat ut något lopp ännu, men när han är där han ska vara i form är det dit vi kommer att sikta. Jag ser fram emot att sätta igång hans säsong.

”Han kan vinna loppet”

Lövgrens andra V86-häst, Staro Jersey Side (V86-3), har däremot dokumenterad form, då den fyraåriga valacken kommer med två raka segrar.

- Han börjar äntligen förstå vad det handlar om att tävla. Han var otroligt spänd innan och tävlade mycket mot sig själv.

På grund av hästens temperament har Joakim Lövgren valt att enbart starta honom i sprinterlopp på sistone, men nu är det alltså åter dags att testa medeldistans. Dessutom från bakspår.

- Känslan är att han kommer hantera det bra nu när han har börjat slappna av. Han är en av de som kan vinna loppet, säger Joakim Lövgren.

Förutom att flytta runt på mindre banor innebär även sommarturnén att V86-spelet tidigareläggs. Spelstopp på onsdag och den närmaste tiden är 19.20.


Av Linda Ryman/Kanal 75