Västerbro Eclair har inte synts på tävlingsbanan sedan andraplatsen i Svenskt Travderby i fjol. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Västerbro Eclair har inte synts på tävlingsbanan sedan andraplatsen i Svenskt Travderby i fjol. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

V86: Derbytvåan får en kravlös inledning

Publicerad

Onsdagens V86-omgång innebär travfest i de småländska skogarna.

En av huvudrollerna i Vaggeryd spelas av Joakim Lövgren och en comebackande derbytvåa.

Om Elitloppet är startskottet på sommaren, så är ännu ett sommartecken att V86 flyttar ut på landsbygden. Denna vecka är det dags för Vaggeryd att vara värd, vilket är den lilla småländska banans höjdpunkt på året. Förra året firade banan 20-årsjubileum och lockade på V86-dagen 4125 personer till publikplats.

Som brukligt på det stora streckspelet är stora delar av den svenska kuskeliten på plats. En som kommer med ett par riktigt intressanta hästar är Jägersrotränaren Joakim Lövgren.

Planen: Smyga i gång

Västerbo Eclair (V86-6) har inte gjort en enda start sedan september, då hästen var ett huvud ifrån att ge sin tränare första segern i Svenskt Travderby – landet finaste årgångslopp.

- Han har förberetts ordentligt inför comebacken och har känts fräsch och fin. Vi smyger igång honom med ett par starter utan krav. I fjol tog han tid på sig att komma i full form, så jag räknar inte med någon derbyform redan i årsdebuten. Men visst, på kapacitet rankar jag honom som tredje-fjärde häst i loppet, säger Joakim Lövgren.

Med den lyckade fyraårssäsongen i bagaget är Västerbo Eclair uppe i gulddivisionen. Glappet från unghästtävlande till att hävda sig där är stort, anser Joakim Lövgren, som har en alternativ plan för sin häst.

- Han har lätt för att springa långa distanser, så vi är vakna för att Frankrike kan vara hans arena i år. De har både fler och mer penningstinna lopp över längre distanser där. Vi har inte tittat ut något lopp ännu, men när han är där han ska vara i form är det dit vi kommer att sikta. Jag ser fram emot att sätta igång hans säsong.

”Han kan vinna loppet”

Lövgrens andra V86-häst, Staro Jersey Side (V86-3), har däremot dokumenterad form, då den fyraåriga valacken kommer med två raka segrar.

- Han börjar äntligen förstå vad det handlar om att tävla. Han var otroligt spänd innan och tävlade mycket mot sig själv.

På grund av hästens temperament har Joakim Lövgren valt att enbart starta honom i sprinterlopp på sistone, men nu är det alltså åter dags att testa medeldistans. Dessutom från bakspår.

- Känslan är att han kommer hantera det bra nu när han har börjat slappna av. Han är en av de som kan vinna loppet, säger Joakim Lövgren.

Förutom att flytta runt på mindre banor innebär även sommarturnén att V86-spelet tidigareläggs. Spelstopp på onsdag och den närmaste tiden är 19.20.

 

Av Linda Ryman/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag