Foto: Christer Norin/Aln
 Foto: Christer Norin/Aln

V75: Wallin siktar mot sjunde raka segern

Publicerad

Sex raka segrar i imponerande stil.

Ska Bergsåkers nya kallblodsstjärna Talls Odin klara av en sjunde i debuten i V75 på hemmabanan?

- Det känns stimulerande att få åka ut med den här på lördag och det är klart att man hoppas en del trots att det är det absolut tuffaste gäng han mött någon gång, säger tränaren Anders Wallin.

Med elva segrar i fjol blev Sundsvallshästen landets segerrikaste kallblod, och tvåa i landet totalt i statistiken över segerskördar.

Segrar som i de flesta fallen togs med gott om luft ner till konkurrenterna.

2016 är det upp till bevis i eliten för den käcke kallblodsfuxen – och det vet tränaren Anders Wallin som ett tag var inne på att i-n-t-e plocka ut sin stjärna på lördag.

Talls Odin var enligt Wallin bättre än förväntat i årsdebuten i förra veckan efter några månaders tävlingsfrånvaro, men att gå ut i V75 redan i början av mars kunde vara i hårdaste laget…

- Jag var lite valet och kvalet och funderade på ett lopp på Dannero. När han var så pass fin joggandes i fredags, nästan bättre än före årsdebuten, ja då ville jag prova V75, när det var hemmaplan och allting, säger Anders Wallin.

Ängslig stil i början

Bergskåkerstränaren fick Talls Odin i träning i slutet av 2014.

Farten fanns men hästen var spänd i loppen. Talls Odin vann i första starten i den nya regin och det ängsliga sättet försvann ganska snabb.

- Han hade bara en fart, var entaktad som vi säger och hade en ganska hög ”käk” för att han inte skulle slå ihop och galoppera.

Anders Wallin säger att en av hemligheterna var att han kunde förlänga hästens käkrem (bakom huvudet) i takt med att fuxen blev starkare, både fysiskt och psykiskt.

- Han blev jättefin och sprang lågt med huvudet och var avslappnad. Så från att ha varit en klassisk ”nordis”, uppträder han numera nästan som ett varmblod där speeden blivit ett viktigt vapen.

”Överraskande bra årsdebut”

Talls Odin hade inte sett en travbana sedan den överlägsna V86-segern i mitten av november inför comebacken i förra veckan.

Från 40 meters tillägg hade sexåringen en bra bit upp till täthästarna på den sista bortre långsidan.

Han redde dock ut situationen galant till sjätte raka.

- Eftersom han var spänd i loppen i början hos oss visste jag inte hur han skulle reagera när han inte hade varit med på länge. Men han var jättefin. Det var överraskande bra att han kunde springa så pass fort och även speeda en ordentlig bit med tanke på att han bara gått tung träning och inte några farter i vinter.

I V75-4 på lördag, Brimsguttens lopp, är han en av sex hästar som står start, med konkurrenter både 20 och 40 meter efter. Du tippar er etta i ”Fem tippar V75” och måste tro på ganska bra chans ändå?

- Ja, med en häst som vunnit sex raka och övertygat hela tiden måste man så klart tro på chans. Fast det är ju det absolut tuffaste gäng han mött någon gång. Jag tippar loppet 5 Talls Odin, 1 Åsakjappen, 4 Fiann, 9 Sjö Odin och 10 Mjölner Komet. Det kan vara tufft för oss längst fram att ha såna som Sjö Odin och Mjölner Komet bara 20 meter bakom. Helst hade man ju sett att vi varit tolv där framme och bara tre hästar på tillägg – då hade det varit många att runda för hästarna med mer rutin och pengar.

Talls Odin har rekordet 1.26,1 på medeldistans. Är han mogen att kapa den tiden på lördag?

- Hoppas och tror det med tanke på sättet han sprang 1.26,7 i årsdebuten. Det ska bli riktigt spännande.

I V75-2 har du 12 Shelly Ann Frazer till start som vann ett liknande lopp för ston i V86 med ”spårtrappa” i höstas. Formen där?

- Vi försöker leta lite såna här lopp till henne. Hon är långsam ut och då betyder bakspår mindre. Hon var inte alls bra i den senaste starten. Mentalt visade hon som alltid bra inställning men hon var lite sliten. Nu har hon fått ta det lugnare och fräschats upp och känns bra igen. Hon brukar gå bra i de här loppen och kunna plocka ner många sista varvet och ska räknas lite med chans, slutar Anders Wallin.

 

Av: Mikael Wikner/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag