Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V75-vinnaren död – föll ihop efter lopp

Foto: Malin Albinsson / TR Media
Foto: Malin Albinsson / TR Media

Den sjuårige valacken Vikens High Yield är död. 

Hästen föll ihop i samband med ett lopp i Frankrike och hans liv gick inte att rädda. 

– Jag såg bara att han var dålig för dagen och att han tog ut honom ur fältet på bortre långsidan, säger tränare Robert Bergh. 

Vikens High Yield, valack efter Love You, har gått bort.  Hästen tävlade under torsdagen i franska Cagnes-sur-Mer med kusken Gabriele Gelormini när det plötsligt visade sig att något inte stod rätt till. 

– Jag såg bara att han var dålig för dagen och att han tog ut honom ur fältet på bortre långsidan. Sen joggade han hem honom där. Det var 1000-800 meter, sen direkt efter utfarten la han sig ned och då var han död, säger tränaren Robert Bergh. 

”Klart det är tufft”

Hur mår du nu?

– Det är klart att det är tufft. Jag har haft honom i flera år. Det var en unik häst med skön stil. Det blir en personlighet över dem. Det är lite som att se en människa inom idrotten. Man tänker: borde man inte kunnat ha märkt någonting? Hur kan det gå obemärkt förbi. Det är samma med det här, fanns det något som tydde på något före? Det gjorde inte det. Det är beklagligt. Man förknippar ofta det som händer i lopp med heta och stressade hästar, det här var en filbunke som alltid är stark. Det stämmer inte in på olyckstillbud.

Ägare och uppfödare till hästen är Axevallatränaren Mikael Fellbrandt.

– Jag har pratat med honom och han har varit med många år i gemet. Han tar det på ett bra sätt måste jag säga men det är klart att det är en häst som det har varit mycket med för honom också.

Vikens High Yield tjänade 2 428 746 kronor på 62 starter, syntes frekvent på V75 och beskrivs av Robert Bergh som ”lugnet själv” och en mycket uppskattad fyrbent kompis av alla i stallet.