Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V75-profilen har fått hiv: ”Jag var så sjuk”

Storspelaren och V75-profilen Christer ”Krukan” Eriksson har diagnostiserats med hiv.

I podcasten Topp 1 i Sverige väljer spelexperten att berätta öppet om sin sjukdom.

– Jag tar två tabletter om dagen som bromsmedicin, säger han.

Allra mest känd är Christer ”Krukan” Eriksson för sin storvinst på 56,3 miljoner kronor på V75 år 2012. 

Tillsammans med sitt spelgäng kammade han då hem tidernas största V75-vinst. Sedan dess har Eriksson varit en välkänd V75-profil och i såväl tidningar som tv-sammanhang flitigt medverkande spelexpert.

Men för två år sedan vände spelprofilens liv upp och ner. I podcasten Topp 1 i Sverige vill Christer Eriksson berätta att han har diagnosticerats med hiv och prostatacancer.

Programledaren Mauri Hermundsson som intervjuar Eriksson frågar: ”Mitt i all den här euforin där du lever loppan så händer plötsligt två saker på ganska kort tid som förändrar ditt liv drastiskt – kan du berätta vad som hände?”

Christer Eriksson:

– Jag har varit sjuk i nästan två år nästan. Först fick jag hiv och sen fick jag prostatacancer. Det bara kom: ”boom”. Det gick så fort. Jag var så sjuk när jag kom in på smittskyddsenheten i ambulans att jag hade 40,8 i feber och miljoner virus i kroppen. Det slår ut immunförsvaret. Man måste få behandling omedelbart, annars kan det gå över till att bli aids, säger Eriksson i podcasten.

Christer ”Krukan” Eriksson om sin hivinfektion

Eriksson berättar att han hade svårt att hantera chockbeskedet till en början. Först efter ett par månader sökte han hjälp hos psykolog. 

– Man tror att man är ”Superman”. Oavsett vad som händer så går man vidare i livet. Jag försökte det ett par månader. Det tog kanske tre månader, sen var jag tvungen att ta hjälp av psykolog och det gör jag än i dags, säger han.

DET HÄR ÄR HIV – OCH DET INNEBÄR DET

Hiv, en förkortning av humant immunbristvirus, är ett virus som angriper det mänskliga immunsystemet och slutligen, om obehandlad, leder till aids.


Vårdguiden skriver:


”Hiv är ett virus som kan överföras mellan människor. Du får en hivinfektion om du blir smittad av viruset. Aids är ett sjukdomstillstånd som inträffar när immunförsvaret är så försvagat av en hivinfektion att du kan få andra sjukdomar.


Du kan leva som tidigare och plugga, jobba, ha sex, ha en partner och skaffa barn även om du lever med hiv. Den stora skillnaden är att du måste ta mediciner regelbundet resten av livet.

Medicinerna minskar antalet hivvirus i kroppen till så låga nivåer att de inte går att mäta. Det kallas att ha en välinställd hivbehandling. En välinställd hivbehandling gör att en hivinfektion inte är en smittsam dödlig sjukdom utan en kronisk sjukdom som inte smittar.”

”Jag vill emigrera till Afrika”

I dag berättar han att han tar två tabletter om dagen som bromsmedicin mot hiv. Och glädjande nog blev han nyligen friskförklarad från cancern.

– Jag blev friskförklarad från cancern i torsdags. Den är 100 procent borta och jag kommer aldrig få tillbaka den, säger han.

När Eriksson vann storvinsten 2012 bjöd han på en stor fest och gjorde ingen hemlighet om vem som hade blivit rik över en natt. Han har byggt sin karriär på att jaga storvinster. Efter sjukdomen har hans syn på pengar förändrats avsevärt.

– Om man blir sjuk har pengar ingen betydelse. Det var någon som myntade ett bra uttryck: ”en frisk människa har hundra önskningar – en sjuk människa har bara en önskan: att bli frisk”. Och så är det, säger han.

Och utöver att bli frisk har han en stor framtidsdröm.

– Jag vet exakt vad jag ska lägga mina pengar på och har för mål. Jag vill emigrera till Afrika. Till Tanzania. Min nuvarande flickvän bor i Stockholm men är därifrån, säger han.

Expressen har varit i kontakt med Christer Eriksson som säger att han tycker det känns bra att berätta och hänvisar till podden för ytterligare kommentarer.


Fakta: Christer Eriksson

Namn: Christer Eriksson

Ålder: 59 år

Bor: Upplands-Bro

Smeknamn: ”Krukan”

Övrigt: Tog hem den näst största V75-vinsten i historien (56 miljoner kronor) år 2012 med sitt spelgäng. Har medverkat som spelexpert i flera tidningar och TV.