Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V75-kusken kritiseras – skrev ”äckliga muslimer”

Thomas Åhlund.
Foto: MW / TR Media/KANAL 75
Björn Eriksson.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

V75-aktuelle travkusken Thomas Åhlund deltar återkommande i Sveriges största travlopp där han tävlar om hundratusentals kronor.

Samtidigt twittrar han om ”äckliga muslimer” och ”skäggbarn”.

– Thomas Åhlunds uttalande strider gravt mot idrottens värdegrund, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Svensk Travsport har inte för avsikt att agera mot Åhlunds uttalanden.

Amatörtränaren Thomas Åhlund, 58, har figurerat i svensk travsport under flera decennier.

Bollnästränaren har frekvent synts i travsportens största flaggskepp V75 och V86, de senaste åren främst med sin trotjänare Vacqueyras, som under sin karriär kört in över 1,5 miljon i prispengar.

Sedan 2019 har Thomas Åhlund kört in 668 000 kronor i prispengar som delas ut av Svensk Travsport (ST).

Thomas Åhlund: ”Äckliga muslimer”

Så sent som i lördags deltog Thomas Åhlund med hästen Vacqueyras på V75, travets elitserie som omsätter uppemot hundratals miljoner varje lördag, där 125 000 kronor delades ut i förstapris till segrande ekipage.

Loppet som direktsändes i TV4:s kanaler har enligt Svensk Travsport en räckvidd på en halv miljon tittare.

Thomas Åhlund kör sedan i våras i en kuskdress med Sverigedemokraternas partisymbol på ryggen.

Vacqueyras är ofta en faktor i loppen tack vare sin startsnabbhet och i lördags utmanade Åhlund favoriten Huddlestone, körd av Henrik Svensson, länge och väl om ledningen innan han tvingades backa ner i fältet.

Ekipaget slutade till sist sjua i loppet och belönades med 7 000 kronor i prispengar för placeringen.

Thomas Åhlund är ofta aktiv på Twitter, där han framträder under sitt eget namn och är öppen med sin koppling till travsporten. Inläggen handlar återkommande om muslimer och Åhlunds önskan om inbördeskrig i Sverige.

Efter en skottlossning i Stockholmsförorten Gubbängen i slutet av december svarade Åhlund ett inlägg med Expressens artikel om händelsen.

”Kan det kanske vara äckliga muslimer!!!!!”, skrev Åhlund. 

Samma dag twittrar Åhlund om att han önskar att ”Putin kommer på besök i landet” för att kunna ”utradera” oliktänkande.

Den 14 maj 2022 skrev Åhlund:

”Men som jag säger, hoppas det blir inbördeskrig i Sverige så det blir en utrensning av en massa”.

Och den 13 januari i år:

”När det till slut går för långt när riktiga svensken till slut har fått nog och när det blir inbördeskrig i vårat land följer du och dina vänsteräckliga med sina äckel ut från det här landet. Eller måste vi tvinga er!”

På skärtorsdagen i fjol, den 14 april, arrangerades V75 på Gävletravet. Thomas Åhlund hade då två hästar till start för att göra upp om sexsiffriga belopp.

Två dagar senare, på påskafton, skrev Thomas Åhlund:

”Varför är små vänsterfittor så jävla fula det är därför dom vill ha skäggbarnen här som knullar allt mellan rått och ruttet och även djur”.

”Ska vara självklart att sluta upp bakom”

I Svensk Travsports policydokument och stadgar står det bland annat att travsportens aktiva ska ”alla verka för att locka nya intressenter till travsporten genom att vara goda ambassadörer. Till travsporten är alla välkomna – oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön, sexuell läggning eller fysiska och psykiska förutsättningar”. 

När Expressen kontaktar ST:s vd Maria Croon säger hon direkt att Thomas Åhlund tydligt bryter mot travsportens grundläggande värderingar och uppförandekod. Men Åhlund kan i nuläget inte vänta sig några påföljder för det han skrivit på Twitter.

”Vi hanterar framför allt travrelaterade händelser. Den gränsdragningen är förvisso ibland svår att göra. Om det handlar om ett misstänkt brott bör händelsen polisanmälas och leder det till fällande dom kan vi använda det den för att se över om det ska resultera i en påföljd utifrån våra reglementen och licensbestämmelserna”, svarar Maria Croon i ett mejl.

”Vår uppförandekod är något vi tycker ska vara självklart att sluta upp bakom. Uppförandekoden som nyligen uppdaterats, och kommer implementeras under våren, är ett sätt att beskriva hur vi vill ha det inom den svenska travsporten och vilket ansvar vi har som både medmänniskor och som aktiva inom travet. Vi har ett pågående arbete där vi tydligare kommer kunna koppla överträdelser mot uppförandekod mot en licensprövning. Finns det fällande dom straffrättsligt kan vi redan i dag (vilket också har förekommit vid flertal tillfällen) pröva licensen”, skriver hon vidare.

”Det redovisar vi inte”

På frågan om ST varit i kontakt med Thomas Åhlund kring hans uttalanden vill Croon inte svara.

”Vi har fortlöpande dialog med våra aktiva i olika frågor men vilka samtal vi har med enskilda personer redovisar vi inte”, svarar hon.

Riksidrottsförbundet har 72 specialidrottsförbund och 250 sporter, men Svensk Travsport är inte anslutet.

Förbundets ordförande Björn Eriksson anser att det Thomas Åhlund uttrycker på Twitter är problematiskt.

– Svensk Travsport är inte medlem i Riksidrottsförbundet och vi har inget instrument att ta till i det här fallet. Men Thomas Åhlunds uttalande strider gravt mot idrottens värdegrund. Det är beklämmande att höra hur en travkusk som åker runt i Sverige och tävlar skriver så här på sociala medier, säger Björn Eriksson.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Thomas Åhlund, som inte svarat. Däremot har han skrivit på Twitter om att han inte svarat Expressen. Men efter att den här artikeln publiceras når vi Åhlund som hälsar att han inte vill ge några kommentarer.