Foto: LJ / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75Foto: LJ / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
 Foto: LJ / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

V75 inleds med en perfekt spik

Publicerad

Nya tider kräver nya satsningar.

Därför tycker jag att de organisationsförändringar som Svensk Travsport presenterade i går känns intressanta.

Stora utmaningar och nya krav väntar vår travsport när vår finansiering, spelet, omregleras nästa år. Centralorganisationen Svensk Travsport har redan påbörjat arbetet att möta framtidens krav och under nye ordföranden Marjaana Alaviuhkola har redan förändringar skett.

I går presenterades att ST inför en helt ny tjänst som vd. En roll som under rekryteringsprocessen tillfälligt ska innehas av förbundets förre generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Kritikerna ifrågasätter nytänkandet och tycker att det blir många kockar i administrationen medan jag känner att det blir ypperligt. 

Jag tycker helt enkelt att det låter jäkligt bra för framtiden och skapar förutsättningar för rätt person att jobba med rätt saker.

Det viktiga nu är bara att man hittar rätt person till tjänsten. En ny ledare som kommer utifrån utan kunskap om sporten tvingas lätt att försvara sig det första året. Det har inte travet råd med.

Det blir en intressant anställning att se vem det blir – men oavsett vem måste hen kunna travsporten.

Johan Lindberg får genom den nya organisationen chansen att arbeta med de frågor han är vassast på, banorna och de aktiva.

En sak Johan kan sätta igång med direkt är att hitta en väg för tränarna att utveckla sig själva och sina respektive verksamheter.

Exempelvis skulle man kunna inspireras av det franska systemet vid auktioner. Där får de tränare som köper häst några procent i provision av säljaren. Åker en svensk tränare ned på våra auktioner tvingas han lägga en stor del av sin semesterkassa på reskostnaderna för att få in nya hästar till rörelsen.

Att alla måste kunna leva på sitt arbete är inte alltid glasklart inom travet. Det finns en mentalitet att titta snett på folk som tjänar pengar. Vissa tycker att tränarna ska vara glada de får in hästar och vissa vill pruta på avgiften för unghästar.  

Vi behöver förändra bilden så att tränarna får möjlighet att leva på sitt jobb.

Tipsen till lördagens V75-omgång:

V75-1: Vi inleder med en klockren spik i 9 Anna Mix. Ett litet fält ger henne tidigt chansen att använda sin styrka och hårdhet.

V75-2: 3 Michelangelo Ås var förbättrad sist och har bra chans, Jag garderar dock med 1 Baron Gift, 9 Springover och 10 Mellby Drake.

V75-3: Favoriten 5 Shadow Woodland har läge att ta sig till spets. Men om 3 Charrua Forlan kan svara kan även den vinna. Lurigt så jag tar även med 4 Nappa Scar, 7 Volstead, 9 Digital Ink och 12 Venkatesh. 

V75-4: Med en favorit som inte startat på två månader så rekommenderas att gardera friskt. Tipset till 5 Bo C.

V75-5: Favoriten 4 National Prince  har fin chans från ledningen och är ett  spikförslag. Men formen är svårläst så gardera med 7 Ragazzo Da Sopra, 10 Brothers In Am och min egen 11 Sambuca Knight.

V75-6: 1 It’s Showtime Zaz är kapabel men har strulläge. Gardera med min 5 Il Diablo, 9 Gizmo de Veluwe och 11 Viking’s Topline.

V75-7: 14 Call Me Keeper var toppbra senast och har normalt mycket bra chans. Spikförslag! Den som garderar tar med 8 Tesio och 11 Qahar Q.C.

Relaterade ämnen
Robert Bergh
Robert Bergh

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag