Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

V75 inleds med en perfekt spik

Foto: LJ / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Nya tider kräver nya satsningar.

Därför tycker jag att de organisationsförändringar som Svensk Travsport presenterade i går känns intressanta.

Stora utmaningar och nya krav väntar vår travsport när vår finansiering, spelet, omregleras nästa år. Centralorganisationen Svensk Travsport har redan påbörjat arbetet att möta framtidens krav och under nye ordföranden Marjaana Alaviuhkola har redan förändringar skett.

I går presenterades att ST inför en helt ny tjänst som vd. En roll som under rekryteringsprocessen tillfälligt ska innehas av förbundets förre generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Kritikerna ifrågasätter nytänkandet och tycker att det blir många kockar i administrationen medan jag känner att det blir ypperligt. 

Jag tycker helt enkelt att det låter jäkligt bra för framtiden och skapar förutsättningar för rätt person att jobba med rätt saker.

Det viktiga nu är bara att man hittar rätt person till tjänsten. En ny ledare som kommer utifrån utan kunskap om sporten tvingas lätt att försvara sig det första året. Det har inte travet råd med.

Det blir en intressant anställning att se vem det blir – men oavsett vem måste hen kunna travsporten.

Johan Lindberg får genom den nya organisationen chansen att arbeta med de frågor han är vassast på, banorna och de aktiva.

En sak Johan kan sätta igång med direkt är att hitta en väg för tränarna att utveckla sig själva och sina respektive verksamheter.

Exempelvis skulle man kunna inspireras av det franska systemet vid auktioner. Där får de tränare som köper häst några procent i provision av säljaren. Åker en svensk tränare ned på våra auktioner tvingas han lägga en stor del av sin semesterkassa på reskostnaderna för att få in nya hästar till rörelsen.

Att alla måste kunna leva på sitt arbete är inte alltid glasklart inom travet. Det finns en mentalitet att titta snett på folk som tjänar pengar. Vissa tycker att tränarna ska vara glada de får in hästar och vissa vill pruta på avgiften för unghästar.  

Vi behöver förändra bilden så att tränarna får möjlighet att leva på sitt jobb.

Tipsen till lördagens V75-omgång:

V75-1: Vi inleder med en klockren spik i 9 Anna Mix. Ett litet fält ger henne tidigt chansen att använda sin styrka och hårdhet.

V75-2: 3 Michelangelo Ås var förbättrad sist och har bra chans, Jag garderar dock med 1 Baron Gift, 9 Springover och 10 Mellby Drake.

V75-3: Favoriten 5 Shadow Woodland har läge att ta sig till spets. Men om 3 Charrua Forlan kan svara kan även den vinna. Lurigt så jag tar även med 4 Nappa Scar, 7 Volstead, 9 Digital Ink och 12 Venkatesh. 

V75-4: Med en favorit som inte startat på två månader så rekommenderas att gardera friskt. Tipset till 5 Bo C.

V75-5: Favoriten 4 National Prince  har fin chans från ledningen och är ett  spikförslag. Men formen är svårläst så gardera med 7 Ragazzo Da Sopra, 10 Brothers In Am och min egen 11 Sambuca Knight.

V75-6: 1 It’s Showtime Zaz är kapabel men har strulläge. Gardera med min 5 Il Diablo, 9 Gizmo de Veluwe och 11 Viking’s Topline.

V75-7: 14 Call Me Keeper var toppbra senast och har normalt mycket bra chans. Spikförslag! Den som garderar tar med 8 Tesio och 11 Qahar Q.C.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!