Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V75-hästen flyttades till skandaltränaren

Fabrice Souloy
Foto: Foto: Malin Albinsson / MA /
Bordeaux S
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Den sexårige V75-hästen Bordeaux S placerades hos dopingavstängda Fabrice Souloy. 

Nu förklarar delägaren Süleyman Yüksel beslutet. 

– Jag står inte för folk som fuskar, det är inte det jag säger, men alla människor förtjänar en chans, säger 46-åringen. 

Süleyman Yüksel, 46, är en av Sveriges främsta hästägare, men han håller helst låg profil. Som en av ägarna till stjärnhästen Ecurie D. har han flera gånger hamnat i ropet, inte minst när det kort efter hingstens deltagande i Elitloppet kom fram att han skulle flyttas från Frode Hamre till Åke Svanstedt. 

När hans delägda häst Bordeaux S, som han även fött upp, flyttade till skandaltränaren Fabrice Solouy visste han att det skulle väcka reaktioner och starka känslor. 

– Alla får tycka och tänka hur det vill. Jag äger 25 procent i hästen. Det är andra delägare som bestämmer i hästen. Sen tycker jag att alla människor förtjänar en chans. Han har åkt dit för det han har gjort, de hästarna har mått bra efteråt. 

”Ser ut att må bra hos honom” 

Det var 2016 som den franske travtränaren Fabrice Souloy stängdes av i tio år för att medvetet ha dopat sina hästar med stora mängder av det förbjudna ämnet kobolt. I Skandinavien är fransosen portad från travtävlingar men i hemlandet är han sedan knappt ett år i gång med sin verksamhet igen. 

Något som kritiserats hårt av flera svenska aktiva, bland annat Axevallatränaren Ulf Stenströmer, som tycker att Souloy kunnat få en ännu längre avstängning. 

– Det verkar som att det franska travförbundet var av en annan åsikt, det är bara att beklaga. Det är synd att UET (Europeiska travunionen) är så svaga, att de inte kan se till att en av de största fuskarna vi har i Europa får hålla sig till annan verksamhet, det tycker jag hade varit det bästa, sa han till SportExpressen i samband med det franska vintermeetinget. 

Süleyman Yüksel berättar att han själv besökt Fabrice Solouy och även om de inte har någon närmare relation så bedömer han honom som väldigt professionell. 

– Hästarna ser ut att må bra hos honom. Jag kan inte stå för vad människor gör men alla människor förtjänar en chans. Alla människor kan göra fel. Sen har jag inget mer att säga om honom. Jag har inte så mycket samarbete med honom på något vis. 

Den dopingen han åkt dit för har inte synts direkt på hästarna, känner du dig fortfarande trygg som hästägare hos honom? 

– Åker du till honom kommer du förstå att det är en duktig hästkarl. 

Just det tror jag inte att någon har tvivlat på.

– Nu kan jag inte så mycket om kobolt men hans framgång är inte bara det. Det är en superduktig tränare. Det har han visat i alla år. Där nere i Frankrike är det inte någon som reagerar på honom på samma sätt som här om jag ska vara ärlig. 

”Står inte för folk som fuskar”

Bordeaux S vann i sin första start i Fabrice Solouys regi. Süleyman Yüksel vet mycket väl att det pratas om ägarkonstellationens kontroversiella val av tränare. 

Har du fått ta emot några kommentarer?

– Jag brukar inte yttra mig så mycket i tidningar men man hör av de här människorna som jobbar med det. Men du vet hur det funkar i Sverige, det är aldrig någon som vågar säga saker direkt till dig, man får alltid höra det bakvägen hit och dit. Det kvittar vem du jobbar med, det är så det är. Jag lägger inte så mycket fokus på vad andra tycker och tänker, säger Süleyman Yüksel och tillägger: 

– Jag står inte för folk som fuskar, det är inte det jag säger, men alla människor förtjänar en chans. Alla kan göra fel. Människor kan hamna i fängelse av olika anledningar. Ger vi inte människor en chans blir inte livet så enkelt för någon. 

Hästen får inte starta i Sverige nu - hur har ni resonerat kring det?

– Målet med den hästen när han åkte ned var att vi skulle sälja hästen. Hästen var i träning hos Jerry Riordan men så skulle han ta hem sin skötare (från Frankrike). Vi som äger hästen diskuterade och då blev det det här beslutet. Som sagt, jag äger bara 25 procent. Jag bestämmer inte över hästen på det sättet även om är föreståndare för hästen. 

– Jag har hållit på med travet länge. De som kan trav känner mig. De kan fråga mig och jag kan svara. Det är inga problem.

Beskedet: Han kommer inte till Elitloppet

Süleyman Yüksel både äger och föder upp travhästar, och han gör det i samarbete med flera av travsportens största profiler som Jean-Pierre Dubois och Margareta Wallenius-Kleberg. Han har hästarna utspridda hos flera tränare. 

– Vi har häst hos Frode Harme och här hemma jobbar vi med Jerry Riordan, Christoffer Eriksson och Maria Törnqvist. Sen har jag någon hos Per Nordström och Ludde (Kolgjini). 

– Åke (Svanstedt) sa till mig att man aldrig ska lämna alla ägg i en korg. Det är kul att fördela och prova hos olika tränare. Jag säger alltid att målet är att hitta en topphäst, det är inte bara att man ska bli kompis och att det ska rulla på. Jag har hållit på med travet länger och vill veta om vi har en bra eller dålig häst. 

Han har tre hästar hos Åke Svanstedt, däribland Ecurie D. och hästens tvååriga bror Top Leader som är anmäld till de svenska årgångsloppen. Men de som hoppats se stjärnhästen i årets Elitlopp får tänka om.  

– Vi har bestämt innan att han inte kommer att åka till Elitloppet. Det blir långa resor och det tar på hästen, han har mycket lopp på andra sidan, jag tror att han har ett lopp den 10 maj men att de skjutit på det så att det blir den 17 eller 21 maj. Jag vet inte om han gör något lättare lopp innan. Han kommer att vara med i deras största lopp. Det är det som är tanken med Ecurie. 

Förklaringen till varför de satsat på en karriär i USA är enkel. 

– Det har med hans avelsvärde att göra också, han kommer att vara där på andra sidan nu. Det är det som gäller. 

Fotnot: Lutfi Kolgjini har sagt upp Global Glide AB, som äger Bordeaux S, som ägare i hans stall.