Trio som kan slå till igen: Lucky Luke Zenz tillsammans med tränaren Mathias Andersson (till vänster) och kusken Rikard Skoglund. Foto: Christer Norin
Trio som kan slå till igen: Lucky Luke Zenz tillsammans med tränaren Mathias Andersson (till vänster) och kusken Rikard Skoglund. Foto: Christer Norin

V75: Hästar på heltid - pokerproffsets nya giv

Publicerad

Karriären som pokerproffs är avslutad.

Nu siktar 31-årige Mathias Andersson på att bli proffs i travet.

Lucky Luke Zenz är stjärnan i stallet vars kapacitet både räcker och blir över för lördagens uppgift i V75 på Rommetravet.

- Tyvärr är spåret den stora grejen den här gången, säger amatören från Hudiksvall.

Som före detta pokerproffs är 31-årige Mathias Andersson van att väga chanser mot risker. Den här veckan är det galopprisker som gäller.

När segerstaplaren Lucky Luke Zenz drog ett bakspår bakom bilen i lördagens V75-omgång på Rommetravet (V75-4) var det inte precis så att han jublade.

- Jag hade trott på toppchans oavsett vilket spår han haft där framme. Men han är stänkrädd och hingstig och svår i ryggar, så tyvärr är niondespåret ett stort minus nu. Skulle han komma igenom har han en kanonchans och bör nästan vinna tycker jag. Men risken att han strular till det är stor, säger Mathias Andersson.

Har vuxit upp i stall

Hudiksvalls-bon levde länge gott på pokern. Men planen fanns alltid om att jobba med hästar på heltid.

I fjol höst gjorde han slag i saken och plockade ut en amatörlicens på hemmabanan Hagmyren. Hästarna han ägde var utplacerade hos olika tränare i landet men plockades snabbt hem till den egna verksamheten.

- Jag ville satsa på travet när jag var klar med pokern. Nu hoppas jag kunna utvidga och bli proffs så fort som möjligt och även börja köra lite lopp. Rikard (Skoglund) är den jag vill ha som kusk, men det vore kul att prova lite själv också. Jag kom in i travet via pappa som var hästägare i 35-40 år. Det var aldrig att jag körde som liten, men jag har hängt i stallen sedan jag var nio år.

Köpte 17 hästar på ett bräde

För tre år sedan köpte han 17 ettåringar tillsammans med en kompanjon. Tio av de hästarna utgör stommen i stallet han har i dag.

Lucky Luke Zenz är helt klart stjärnan för dagen i stallet inne på Hagmyrens stallbacke. Ostartade Wyatt Earp Zenz från samma årgång hoppas han ska bli den verkliga topphästen.

- Om han börjar fungera vill säga. Wyatt Earp Zenz har varit skadedrabbad. Men Lucky Luke Zenz är riktigt bra han också. Som sagt är han svår i ryggar så det är därför vi kört fram till spets eller i dödens varenda gång.

Sex segrar på nio starter har det blivit. Plumparna har kommit i bland annat i V75. Förberedelserna med övernattning var inte de bästa inför V75 på Axevalla i somras.

"Det blir nervöst"

I V75 hemma i Hudiksvall i slutet av juni hade Lucky Luke Zenz just ett niondespår bakom bilen.

- Då galopperade han innan bilen släppte. Så nu blir det nervöst att se om han klarar de första 200 meterna. Skulle det gå vägen är planen som vanligt att köra fram direkt. Det är debut över kort distans på lördag, men jag har alltid trott 1 640 meter ska bli hans distans då han är stark och kan hålla en hög fart länge. Jag är också nöjd med hur han känns i träningen. Han har haft mycket problem med ett bakknä men efter senaste starten var det var första gången han var prickfri. Så han är väldigt pigg för dagen.

Senast imponerade Lucky Luke Zenz stort vid seger i ett V86-lopp på Solvalla. Gången innan höll han bra som fyra i ett kval till Europaderbyt.

- Hästen är väldigt mycket bättre än den klass han är i. Han får en huva på sig till den här starten, samma som han hade när han galopperade för stänk senast. Så får vi se hur det blir den här gången, funderar Mathias Andersson.

 

Av Mikael Wikner/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag