Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utspelet inför V75: ”Spets om han vill”

Foto: Jenny Rehnman / TR Bild
Foto: Jenny Rehnman / TR Bild

Lördagens V75-omgång ser öppen ut med flera höjdpunkter på programmet.

Unionskampen för kallblod går som V75-6 och Tangen Haap är redo för strid.

– Vi har laddat fullt mot detta lopp en längre tid, säger Björn Karlsson.

Det är ojämna lag på förhand. Unionskampen blev nio norskfödda hästar mot en svensk.

Tangen Haap får dock sägas åtminstone stå med två ben i varje lag. Trots att han är norskfödd har han varit svensktränad sedan dag ett.

– Han köptes ju hit när han var ett år. Han har svenska ägare och fått all sin träning i Sverige. Han är mer svensk än norsk så jag tycker vi kan räkna honom till hemmalaget, säger Björn Karlsson.

Näst senast klättrade han i Odd Herakles rygg på Östersund. Senast gick han utvändigt om ledaren men blev snöpligt avslagen av Philip Ess.

– Han var vässad till näst senast och var kanonbra. Inför senast var han inte lika vässad, det sliter för mycket att vara på topp hela tiden. Hade han varit på topp vinner han det loppet med 40 meter, men med 35 000 i förstapris är det inte riktigt värt det. Nu har vi dock laddat fullt mot detta lopp.

”Kör inte efter oddstavlan”

Björn Karlsson själv är avstängd, så i vagnen på lördag sitter i stället Erik Adielsson.

– Erik kör alltid efter hur hästen känns, inte efter oddstavlan. Det känns tryggt när man har en häst man sköter om sju dagar i veckan. Han är ju också otroligt taktisk och han är grym på att skicka i väg bakom bilen om han vill det.

Taktiken lämnas helt över till Adielsson.

– Jag tror han tar täten om han vill, men nu när Månlykke A.M och Odd Herakles inte är med tror väl alla på toppchans, så det kan nog bli lite körning. Erik avgör.

Det finns dock ett orosmoln.

– Vi har ju 75 mil till Färjestad. Jag åker på fredagen och sover över i Örebro där han kan stå med andra hästar. Men exakt hur han tar resan vet jag inte förrän på lördag.

Vilket land som vinner Unionskampen?

– Räknar vi Tangen Haap till Sverige är det fördel hemmalaget trots det numerära underläget, avslutar Karlsson.