Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utspelet inför supermötet: ”Jag är inte rädd för någon”

San Moteur med Björn Goop.
Foto: Malin Albinsson / TR Media
Calgary Games med Jorma Kontio.
Foto: Lars Jakobsson / TR Media
Björn Goop med Håkan Arvidsson.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media
Timo Nurmos.
Foto: LJ / TR Media

Calgary Games är obesegrad i de hittills åtta starterna som han gjort. 

Men på lördag tror delar av spelarkåren att segersviten kan brytas av San Moteur. 

Det tror även hästens ägare Håkan Arvidsson. 

– Han kommer att förlora någon gång och jag hoppas att han gör det på lördag.

Derbyvinnarens tränare Timo Nurmos låter dock säker inför Europaderbyt. 

– Jag är inte rädd för någon häst men får aldrig underskatta motståndet, kontrar han.

Prestationen som Calgary Games levererade i svenskt travderby fick de flesta travfantaster att tappa hakan. Efter att ha tagit första kurvan i tredje spår fick den fyraåriga hingsten tränad av Timo Nurmos vandra utvändigt om Önas Prince innan han komfortabelt lämnade övriga konkurrenter på upploppet. Segertiden landade på 1.11,7 över 2640 meter autostart.

I samma lopp slutade San Moteur på en tredje plats. Nu har båda vunnit sina respektive försökslopp till UET grand prix även kallat europaderbyt med två miljoner kronor i förstapris. Och ska man tro spelarkåren så är det upplagt för en duell hästarna emellan. 

Även om Calgary Games är storfavorit så är San Moteur i skrivande stund den närmsta utmanaren. 

– Det är alltid trevligt när de tror att det ska bli en riktig duell. Det hoppas jag och tror också. Han är oerhört kapabel och har fått ett bra läge. Vi har kunnat lätta honom rejält inför finalen. Det verkar som alla bitar fallit på plats som vi vill ha det, säger Håkan Arvidsson, uppfödare och ägare till San Moteur.

”Varför ska jag tro det?”

San Moteur startar från spår två – Calgary Games från spår fyra. 

Timo Nurmos är nöjd med uppladdningen fram till loppet. Hästen har gått sina rutinjobb på ett bra sätt. Och frågan är om tränaren ens är det minsta nervös inför lördagens styrkeprov.

– Nej, inte nu. Vi har en riktig topphäst. Jag är inte rädd för någon häst men får aldrig underskatta motståndet. Men när man kör en sådan här häst behöver man inte vara rädd för något.  

Blir det här hans tuffaste uppgift hittills?

– Varför ska jag tro det nu? Derbyt var nog tuffast. Det går inte att få det tuffare, säger Timo och skrattar. Han gick i tredjespår och sedan utanpå ledaren hela vägen. Värre lopp kan man inte få. Det är samma typ av hästar han möter nu. 

Vad tror du om San Moteur?

– Det är en bra häst som har bra spår. Men fransmännen är också bra. Man får inte glömma bort dem. De har hästar som man inte riktigt känner till, men det är bra hästar. Jag pratade med en fransk journalist från Paris-Turf i dag och de har bra hästar också. 

”Har inte förlorat många gånger”

San Moteur har gjort 12 starter och vunnit nio av dessa. Hästens tränare och kusk Björn Goop har hela tiden matchat honom mot de bästa i årskullen. I kriteriet och derbyt har det blivit pallplatser, men kanske kommer största segern på lördag. 

– Vi kan inget annat än att tro att det ska gå bra. Han har varit oerhört fin nu i kvalen. Det var inför derbyt bara som det var lite krångel annars var han oerhört fin i årsdebuten och oerhört fin i kvalet till UET. Och bra läge har vi fått, säger Håkan Arvidsson. 

Är det du som har skött träningsjobben i veckan?

– Ja, precis. Det har känts väldigt bra. Det är inga anmärkningar på någonting egentligen. Han har varit precis lika fin som inför försöket, om inte finare. 

Calgary Games är hittills obesegrad, hur är det att möta en sådan häst? 

– Det är bara kul. Min häst har inte heller förlorat många gånger. Han är inte mer än häst han heller. Han kommer att förlora någon gång och jag hoppas att han gör det på lördag.