Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utan galopp blev Båths nye talang svårslagen

Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

Galopp i första starten.

Galopp i karriärens andra start.

Under onsdagskvällen gick Svante Båths tvååring Mellby Jinx felfritt för första gången och segerchecken var finfina 600 000 kronor.

Numera Solvallabaserade Svante Båth är känd för att plocka fram tidiga talanger och nu kan han även lägga till seger i Breeders Course på sitt cv.

Mellby Jinx är läckert stammad med franske giganten Ready Cash som far och amerikanske topphingsten Muscle Hill som morfar, men innan onsdagens storlopp har tvååringen inte fått visa sin fulla kapacitet på tävlingsbanan. Nu gick han felfritt för första gången och då svarade han för en imponerade fullträff.

– Hästen har varit bra hela tiden och det har varit olyckliga omständigheter att han galopperat. Jag var mycket nöjd med insatsen och det var skönt att han även presterade i tävling, berättar Svante Båth när Expressen når hoon på onsdagskvällen.

Tränaren menar att tvååringen har många bra egenskaper.

– Men om jag bara ska beskriva Mellby Jinx med ett ord är det rejäl. Det passar bra in på den här hästen.

■ ■ ■

Speedy Tilly spurtade sylvasst den 23 september och blev med rätta hårt betrodd den här veckan. I händerna på Per Lennartsson tog den Robert Bergh-tränade femåringen hand om taktpinnen direkt och sedan var det spel mot ett mål.

Björn Goop hade förhoppningar på Muscle Hill-dottern Hill’s Angel inför Svenskt Trav-Oaks, men treåringen svek i försöket och fick i stället gå ut i Consolation.

– Det var synd att hon missade finalen, men hästen blev för pigg i spets i försöket. Nu gick hon bakifrån och var jättefin, sade Goop.

Det är skoj när mindre namnkunniga kuskar tar för sig och jag njöt när Göran Wester spetsvann med egenägde och -uppfödde Eddy West.

Trots Hill’s Angels miss blev det Goop-seger i Svenskt Trav-Oaks. Stefan Persson styrde Eagle Eye Sherry till vinst.