Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Untersteiner sitter på ett monsterlöfte

Demon Ima leverade.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media

Johan Untersteiner har rejäl form på stallet.

Och Halmstadtränaren kunde inte fått en mer lyckad start på det nya V75-året. 

Årets första V75-omgång avgjordes på Kalmar travbana och det var sannerligen Johan Untersteiners dag. Hans femårige löfte Demon Ima var den stora snackisen i omgången. Med sina åtta starter i bagaget var hästen minst rutinerad i fältet, men Johan Untersteiner hade betygsatt hästen med hela fem getingar i Expressens tipsprogram Untersteiners. Ett sådant betyg hör inte till vanligheterna, och har historiskt behövts ta på allvar.

Så även under gårdagen. Demon Ima var hårt passad av spelarna som hade gjort honom till omgångens megafavorit med 72% av insatserna på sig. Samma respekt hyste hästen inte hos konkurrenterna på banan som prövade hästen i omgångar under loppet.

Först ut var Kim Eriksson med formstarke Claw som prövade för spets tidigt i loppet efter att Demon Ima tagit hand om taktpinnen. Silver Bullit var det offensiva ändringar på och kusken Rikard Skoglund avancerade fram utvändigt ledaren varvet kvar och höll tempot uppe. 

Försöken mot storfavoriten var uppfriskande och uppskattade av oss som såg på. Men Demonen gick inte att rubba.

Demon Ima stegade sedan undan med till synes krafter kvar, och det blir spännande att följa framöver bara hästen får behålla hälsan.

För det har han inte varit bortskämd med och karriären har kantats av skadebekymmer. Med bättre lycka framöver kan det här räcka hur långt som helst. För nog kan vi konstatera att hästen är något utöver det vanliga.

Loppet efter fick Johan Untersteiner bestämma mer i och hans vinnande Fortune Mearas stod för en stabil prestation i ledningen.

■ ■ ■

I Gulddivisionen var taktiken i fokus på förhand och alla var spända på huruvida Dragster skulle köras i ledningen nu trots att han har varit så fantastiskt fin i rygglopp den senaste tiden.

Svaret blev JA. Men efter att ha fått Zephyr Kronos utvändigt blev Dragster alltför pigg i tät. Roger Malmqvists kämpe var tapper ända in till mållinjen men var tvungen att ge sig mot Joakim Lövgrens Sevilla som kunde profitera på det höga tempot från andra utvändigt. Segern var inte någon självklarhet och enligt Lövgren hade hästen kanske inte sin bästa dag och var till och med nära på att galoppera tidigt i loppet. Men att Sevilla ändå gör det så bra visar på en enorm vinnarskalle, och man måste bara gilla hästen.

■ ■ ■

Omgångens storskräll Ottilia Fri kom över från Gotland och knep nu första segern utanför hemmabanan Visby.

Hästen, som tränas av Ann-Britt Hansson, chockade de flesta med att vara fullständigt onåbar från tät i den V75-6. Och vi fick glädjas av att se kretsen kring hästen i härlig segeryra. 

Bortom vinnarglädjen startade Fredrik Perssons Dennis K. i samma lopp som Demon Ima. Provstarten såg rent ut sagt bedrövlig ut. I själva loppet hoppade sedan hästen, föga oväntat. Efter loppet fick Dennis K. startförbud i tre veckor. Den stora frågan är förstås. Varför fick hästen starta?

Nu hoppas jag på ett schysst sportsligt travår. Där alla inblandade, såväl kuskar som tränare, tar större ansvar och sätter hästarnas välmående i första rummet.

Alltid och utan undantag.