Unika straffet: Förbjuds använda körspö i ett år

Foto: Malin Albinsson / TR Media

Travtränaren Joakim Lövgren förbjuds att använda körspö i ett år. 

Det rapporterar facktidningen Travronden. 

Beslutet är fattat av länsstyrelsen i Skåne efter att det hittats märken på en häst han kört i lopp. 

Det var den 10 april tidigare i år som Joakim Lövgren fick tio dagars avstängning och 4000 kronor i böter efter att det upptäckts märken på hästen Piccadilly efter ett lopp på Jägersro. 

Ett straff som nu blir hårdare än så. 

Nu har nämligen länsstyrelsen i Skåne beslutat att Lövgren förbjuds använda körspö i lopp under ett års tid. 

Ett straff som kan överklagas – men som gäller direkt. Länsstyrelsen meddelar också att varje överträdelse bestraffas med 30 000 kronor. 

”Fallet är allvarligt – är ingen tvekan” 

Det rapporterar Travronden. 

– Jag tror att det här är det första beslutet i sitt slag. Fallet är allvarligt, det är ingen tvekan om det, säger Leif Felton, länsveterinär på länsstyrelsen i Skåne, till facktidningen. 

Leif Felton tror inte det är någon omöjlighet att vi kommer få se samma straff vid liknande händelser framöver. 

– Någon praxis blir det inte förrän beslutet vinner laga kraft, men vi har diskuterat det med andra länsstyrelser och det är inte omöjligt att det kan bli samma beslut i andra län för liknande händelser. Det är klart att länsstyrelsen tittar på beslut som fattats tidigare, så ja, det är möjligt att det blir ett prejudikat, säger han till Travronden. 

Enligt Travronden har Joakim Lövgren hävdat till länsstyrelsen att uppkomsten av märken i pälsen är mycket svåra att säkerställa samt att måldomaren den aktuella tävlingsdagen inte hade några synpunkter på drivningen, inte ens att han ska ha använt körspöet över huvudtaget.  

SportExpressen söker Joakim Lövgren.