Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Underkänt betyg till V75-kuskarna

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: TOM JÖNEHAG / TR Media

Varje vecka sker händelser inom travvärlden som du kanske missat i flödet.

Men hjälpen finns här.

SportExpressens Tom Parneborg har blickat framåt, bakåt, ut i världen och in på stallbackar och punktmarkerar den gångna veckans hetaste snackisar.

Mika Forss

Förra veckans klart häftigaste prestation stod Mika Forss för i fredags. Strax efter start i lopp 8 på Umåker hände det som inte får hända, och Mika Forss ena töm gick av. Tack vare en skicklig kuskinsats, vakna medtävlande och en referent som snabbt uppfattade faran kunde man avstyra en olycka. I domartornet satt man dock och sov. Tveka inte; Blås av loppet! Det måste vara det bästa ur alla hänseenden. Självklart för hästarna och kuskarnas säkerhet – vilket är prio ett – men också ur ett spelperspektiv.

Var är spelsäkerheten och vad händer med ”köra för bästa position” när man i delar av loppet måste anpassa sin styrning helt till en häst utan styrning?

Högt och lågt på lördagen

I lördags var det dock Daniel Wäjersten som var den stora vinnaren. Tre V75-segrar, två andrapris och ingen av hans hästar missade pengaplacering. Att Daniel Wäjersten är en maktfaktor inte bara i Norrlandstravet – utan i hela landet – är ingen nyhet. Han tillhörde tyvärr också den mindre smickrande skaran som åkte på böter under tävlingsdagen. Totalt under V75-loppen delades det ut tretton böteslappar varav tre var för felaktigt bruk av körspö, två övrig felaktig drivning och två för snäv körning.

På Östersund var domarna vakna i tornet. Men kuskarna får underkänt!

V75-jackpot

Eftersom Wäjersten hade uppvisning blev det så klart jackpot på fem rätt. Sex rätt gav 16 kronor, en krona över jackpotgränsen. Dags att höja den till 20 spänn?

Femrättspotten flyttas vidare till Halmstad på lördag och hallänningarna har fått ihop en kupong som ser spännande ut vid första anblick.

Stona hade uppvisning

Prix de Cornulier, världens största montélopp, avgjordes på Vincennes under söndagen. 12 av de 18 hästarna till start var ston, och det var också tjejerna som visade sig vara klart starkast. Fjolårsvinnaren Flamme du Goutier fick en perfekt resa av Matthieu Mottier och kunde avgöra över upploppet. Silverpengen till Granvilleaise Bleue efter ett heroiskt lopp och sexårige Hanna des Molles knep bronset.

Trippla ston på pallen, alltså.

Nu är det dags

Vi har nu en av årets häftigaste veckor framför oss. Prix d’Amerique avgörs på söndag och peppen är enorm. Hur redo är Don Fanucci Zet? Har Etonnant hunnit komma tillbaka från sin skada och kan han ta revansch från i fjol? Upp till bevis för supertalangen Idao de Tillard och vem ur den starka H-kullen kommer vara allra bäst för dagen?

Missa inte heller ramloppen på söndagen med bland annat grupp I-loppen Prix Bold Eagle (femåringar) och Prix Ourasi (fyraåringar) som kommer bli otroligt spännande!