Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tycker att de borde haft mer is i magen

Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD

I går kommunicerade Svensk Travsport att det blir en sänkning av prismedlen 2020.

Som jag ser det är det fel väg att gå.

Framförallt på grund av signalvärdet.

Rekordstora prispengar har delats ut inom den svenska travsporten under de två senaste åren.

Eftersom travets främsta intäktskälla är spelet och omställningen till en reglerad spelmarknad inte har genererat det överskott för dotterbolaget ATG som vi alla hade hoppats på fattade därför styrelsen i Svensk Travsport i går beslutet att minska prismedlen 2020 med 43 miljoner kronor.

■■ Ett beslut som sänder alltför dåliga signaler till aktiva och travintresserade.

Naturligtvis förstår jag att vi måste anpassa munnen efter matsäcken. Men samtidigt vet jag att det försämrade resultatet är en sanning med modifikation. Visst har hästspelen backat för ATG innevarande år men samtidigt görs många satsningar som ska bära frukt i framtiden.

Att då inte tillåta sig ha råd att vara långsiktiga tror jag är ett misstag. Att kommunicera sänkta prismedel skapar oro bland aktiva, uppfödare och hästägare. Och oro sätter igång snacket i diverse kuskrum, ett snack vi vet blir en ond spiral där folk som egentligen inte alls vet hur saker hänger ihop gör sig själva till företrädare för sanningen.

Att alla förtjänar veta vad de har att förhålla sig till för att satsa. Just därför tror jag att långsiktigheten är extra viktig.

■■ Jag tycker att de styrande borde haft mer is i magen.

■■ Det är mycket svårare att få någon att börja med travsporten än att sluta..

En annan sak jag ställer mig frågande till i det beslut som kommunicerades i dag är att besparingarna ska tas från de stora dagarna till förmån att satsa mer på bredden.

Det finns många viktiga grupper inom travsporten men för mig låter det som en felaktig väg att gå.

Ett sånt beslut slår tufft mot mellanbanorna som behöver sina stora dagar och som är viktiga för den svenska modellen.

Tävlingsdagar som exempelvis Årjängs Stora Sprinterlopp måste få fortsätta ha sin glans. Dessa stordagar är dessutom viktiga för publiken.

Tittar jag på en storloppsdag i Norge eller Danmark där prispengarna är små sänder det ett starkt signalvärde. På samma sätt kommer aktörer utanför Sverige bli tveksamma till vad som händer här egentligen.

Om vi måste spara varför då inte istället titta på antalet tävlingsdagar? Som det är nu körs det många lopp med alltför få hästar i startlistorna.

Återigen. Långsiktighet och signalvärde i besluten är viktiga för en välmående travsport.

Lördagens V75-omgång går på Bergsåker:

V75-1: 4 Baritone Artist är en kapabel häst med form och kan vara perfekt chansspik. Favoriten 10 Deede Star missgynnas av läge och skor.

V75-2: Lurigt lopp men tipset till 2 Solitary Champ som även det är en chansspik från bra läge till låg procent. Tror att saken är Oskar!

V75-3: 3 Global Trustworthy blir stor favorit och hade normalt varit en bra spik men alltid farligt när kommer från sämre prestation och nu även skor på. Många rysare: 10 Mr Golden Quick, 9 Zenit Brick, 11 On Track Piraten och 8 Digital Ink.

V75-4: 10 Lome Brage blir stor favorit jag tror att han löser detta med 20 meter extra fart i starten. Nu spik.

V75-5: Tipset till min egen 12 Indra’s Secret som gillar distansen men har svårt läge. 10 Cavalier Brodde är första motbud.

V75-6: Luktar skräll här. Tipset till 11 Dusktodawn Sisu med 8 Sahara Sun och 6 Bear Bahareh som motbud.

V75-7: Tipset till 2 Hazard Boko. Motbud är 8 Thrust Control, 1 Island Life och 10 Hawk Cliff.

ROBERT BERGH OM SINA V75-CHANSER

Fredag den 13e och ett tryckfel har smugit sig in bland kommentarerna på Robert Berghs V75-hästar. Här är rätt kommentarer och getingbetyg: 


7 Il Diablo (V75-1)
Går fram med loppet senast och kommer i fin form. Läget är bra men ett litet frågetecken hur hanterar skorna. Vanlig vagn och eventuellt att vi provar någon form av skygglappar från springspåret. 


7 Dragon Starfly (V75-2)
Kommer vara gynnad av att tävla med mer vinterlika förutsättningar nu jämfört senast vilket han visat tidigare att han trivs med. Formen är fin och tror han kommer göra ett bra lopp. Skor, öppet huvudlag och vanlig vagn. 


8 Digital Ink (V75-3)

Har verkligen formen på topp och han gillar förutsättningarna här med skor och distans. Surt däremot på ett besvärligt läge som gör honom utlämnad åt konkurrenterna. Skor, vanlig vagn och öppet huvudlag. 


12 Indra's Secret (V75-5)

Har gjort två topplopp i vår regi. Distansen passar bra och formen är på topp. Hon ska räknas i segerstriden trots ett besvärligt läge. Skor, vanlig vagn och öppet huvudlag. 


1 Island Life (V75-7)
Även han led lite av underlaget senast och gynnas av vintrigare förutsättningar nu. Han går inte att räkna bort då formen är fin, hästen kan mycket och läget blev bra. Skor, vanlig vagn och öppet huvudlag. 


6 Ginny Weasly (V75-7)

Formen är på topp och är klart bättre än raden visare. Hon fungerar bra med skor och kan vara en rysare om det klaffar. I övrigt svensk jänkarvagn och helstängt huvudlag.