Svante Båth Foto: LARS JAKOBSSON / KANAL 75Svante Båth Foto: LARS JAKOBSSON / KANAL 75
Svante Båth Foto: LARS JAKOBSSON / KANAL 75
Coin Perdu – en av favoriterna i Svenskt Travkriterium Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75Coin Perdu – en av favoriterna i Svenskt Travkriterium Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Coin Perdu – en av favoriterna i Svenskt Travkriterium  Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Redan kung av E3 – siktar på ny titel

Publicerad

Svante Båth är onekligen huvudperson inför Kriterie- och Oakskvalen på söndag. 

Tränaren som gjorde succé under E3-finalerna – ställer upp med 19 hästar. 

Någon segerfest tror han dock inte det blir den här gången. 

–  Julafton var under E3, jag tvivlar på att det blir julafton två gånger i år, säger han.

Med 19 hästar på startlistan har Svante Båth många finalchanser under söndagens kval till storloppen Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks. 

19 hästar – det måste vara någon form av rekord? 

– Det måste det vara för mig i alla fall. Någonstans är jag nöjd och stolt över den här kullen, som är den första unghästkullen sedan vi drog i gång nere i Knivsta. Jag har 40 treåringar, varav fem utav dem är miljonärer. Det är en väldigt bra och bred kull, säger Svante Båth. 

Det lär bli svårt att hålla koll på alla...

– Som tur är bestämde ST för några år sedan att de måste fördela hästarna mellan olika lopp. Annars kunde man ha haft otur och haft tolv hästar i ett lopp... Okej, det är kanske lite överdrivet, men nu kommer jag inte ha mer än två hästar per försök i alla fall. 

"Kanske kommer ha noll hästar i final" 

Förra årets Kriteriefinal slutade med stor succé för Svante Båth, som skrällvann med Deimos Racing. 

Vad tror du om vinstchanserna i år? 

– Man får ju alltid lite torskfrosta när höstkanten dyker upp. Det dyker upp hästar som Villiam, som bara ha maxats på små banor, men där man ser kapaciteten. Även Born Unicorn är en sådan häst som har en väldig kapacitet. Sedan är det svårt att säga hur det går, jag kanske inte kommer ha en enda häst i kriteriefinal när det är klart, säger han. 

Stjärnhästen Coin Perdu ses som en av favoriterna. Svante Båth tycker hästen ser bra ut, trots att det blev galopp senast. 

– Han har gjort allt rätt förutom att det blev galopp senast. Men någonstans måste man ha förståelse för att det kan bli fel i bland. Vi har gått igenom och fixat till lite grann, sedan om det var hela sanningen vågar jag inte svara på. Men jag är väldigt nöjd med hästen och han känns väldigt bra. Hans uppladdning och plan har varit ganska solklar hela året. 

"Se för fan till att..."  

Galopp senast – skyller du det på Solvallas nya underlag? 

– Visst kan jag vara lite feg och löjlig och skylla ifrån mig på det. Men nej, det skulle jag inte säga. Självklart hade jag velat vinna och loppet hade ju varit hemma. Så jag var jättebesviken. Men någonstans måste alla förstå att det är levande varelser vi håller på med. Jag har sagt i någon intervju tidigare att det bästa som kunde hända Svensk Travsport för mig var Elitloppet i år, säger han och utvecklar: 

– När vi fick Bold Eagle, som är ett fenomen, det var det värsta vi sett. Två timmar senare gjorde de slarvsylta av honom. Då förstår man hur liten skillnad är mellan fiasko och succé. Det finns inga träd som växer till himlen, det viktigaste är att den gröna grenen sticker upp vid rätt tid. 

Några andra av dina hästar som du tror kan överraska? 

– Jag har ju exempelvis Conlight Ås som vann Derbyt 2015, det var en häst som jag kände direkt att den hade potential. Så det är väl lite som jag sa, inga träd växer till himlen, men se för fan till att ha en grön gren som sticker upp på rätt dag. 

"Tvivlar på att det blir julafton igen" 

Vad gäller Svenskt Trav-Oaks tror han framför allt på de i sammanhanget mer rutinerade hästarna. 

– Staro Lochlyn är ju etablerad där och Calamaras vann ju E3, sedan har jag ett gäng underdogs. Men de två är väl lite mer etablerade i eliten än de andra. 

Drömmen är givetvis att vinna båda storloppen. Men med E3-framgångarna som argument tror inte Svante Båth på en ny storslam. 

– Jättegärna för mig. Men julafton var under E3, jag tvivlar på att det blir julafton två gånger i år. Det känns lite långsökt. Men inte mig emot.  

 

Svante Båths kvalhästar:

Svenskt Travkriterium: 

Coin Perdu, Erik Adielsson

Pontiac S.W., Per Lennartsson

Very Kronos, Erik Adielsson

Capitol Hill, Erik Adielsson

Jimmy Mack, Johan Untersteiner

Global Un Poco, Erik Adielsson

Valour Kronos, Örjan Kihlström

Mellby Fog, Örjan Kihlström

Van Kronos, Erik Adielsson

Global Unlimited, Erik Adielsson

Global Unspoked, Örjan Kihlström

Svenskt Trav-Oaks: 

Calamaras Girl, Erik Adielsson

Etoile Mearas, Örjan Kihlström

Poem In Motion, Erik Adielsson

Beam Me Up Scotty, Erik Adielsson

Staro Lochlyn, Erik Adielsson

Swaroski Broline Adielsson Erik

Chookdi, Ulf Ohlsson

Virunga, Erik Adielsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag