Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tvingas betala miljoner efter tragiska dödsfallet

Delvinator dog efter att ha krockat med grind. Foto: MICKE GUSTAFSSON
Skötaren Anne Haglund och tränaren Mats Rånlund

2015 omkom travhästen Delvinator på Rommetravet efter att ha sprungit in i en grind. 

Nu döms Dalatravet till miljonskadestånd.  

–  Det känns helt fantastiskt givetvis. Man börjar tro lite grann på rättssamhället när rättvisan segrar, säger Mats Rånlund, som tränade hästen. 

– Det är domstolen som beslutar och det får vi leva med, säger Rommetravets sportchef Kaj Härhinen. 

Det var inför E3-kvalet på Romme 2015 som det tragiska inträffade. 

Unghäststjärnan Delvinator sprang in i en halvöppen grind, och förblödde på travbanan. 

– Vi fick ta sömntabletter för att kunna sova. Det var fruktansvärt. Men värst var det för Anne (Haglund, skötare), jag kunde jobba med andra hästar men hennes tankar kom ständigt tillbaka till honom, berättade tränaren Mats Rånlund i en tidigare intervju med SportExpressen. 

Tvingas betala 1,1 miljoner 

Fallet togs så småningom upp i tingsrätten, som kom fram till att hästen inte omkommit på grund av försummelse från arrangören, Dalarnas travsällskap.  

Nu har fallet även tagits upp i hovrätten, som gjort bedömningen att arrangören har handlat vårdslöst – och att de inte följt kraven på aktsamhet i den aktuella situationen. 

Enligt domen borde utsläppet av de övriga ekipagen och stängningen av stallbacksgrinden ha skett tidigare än vad som var fallet. 

Vilket innebär att Dalatravet nu tvingas betala ett skadestånd på 1,1 miljoner kronor. 

”Kunde förlorat mycket pengar”

Mats Rånlund själv är lättad efter domen. 

–  Det känns helt fantastiskt givetvis. Man börjar tro lite grann på rättssamhället när rättvisan segrar. Det var rätt så uppgivet efter tingsrättens beslut. Det är klart att de inte kunde något om travsport. De skulle inte kunna gå till på det sättet, men det gjorde det ju i tingsrätten, säger han. 

Rånlund fortsätter: 

– Det var lite av ett vågspel, det var mycket pengar som vi skulle kunna förlora. Men vi trodde tillsammans med våra advokater att vi i princip inte skulle kunna förlora. Men med domstolar kan det gå hursomhelst. 

”Gjorde det som står i reglementet”

Rommetravets sportchef, Kaj Närhinen: 

– Vi har lagt fram bevis som förklarar varför vi agerade som vi gjorde och varför inte grinden stängdes. Det var självklart inte medvetet, utan vi gjorde exakt som det står i reglementet. Sen att grinden inte gick att stänga av andra orsaker är beklagligt. Sedan var det självklart väldigt olyckligt att hästen dog, säger han. 

Hur ser du på domen? 

– Vi hade ju ett tingsrättsbeslut som var motsatsen. Men det är domstolen som beslutar och det får vi leva med. Hovrätten såg annorlunda på det, och det är väl inte mer med det. 

Kommer ni att överklaga? 

– Det får man ta i Dalatravets styrelse. I det här fallet ska det även tilläggas att det handlar om försäkringsbolaget som haft hand om ärendet mot Mats Rånlund och Anna Haglund (ägaren). Så det är inte Dalatravet som varit i tingsrätten, utan det har varit ett försäkringsärende – och efter domen i tingsrätten valde Mats Rånlund att gå mot försäkringsbolaget, säger han. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!