Delvinator dog efter att ha krockat med grind. Foto: MICKE GUSTAFSSONDelvinator dog efter att ha krockat med grind. Foto: MICKE GUSTAFSSON
Delvinator dog efter att ha krockat med grind. Foto: MICKE GUSTAFSSON
Skötaren Anne Haglund och tränaren Mats RånlundSkötaren Anne Haglund och tränaren Mats Rånlund
Skötaren Anne Haglund och tränaren Mats Rånlund

Tvingas betala miljoner efter tragiska dödsfallet

Publicerad

2015 omkom travhästen Delvinator på Rommetravet efter att ha sprungit in i en grind. 

Nu döms Dalatravet till miljonskadestånd.  

–  Det känns helt fantastiskt givetvis. Man börjar tro lite grann på rättssamhället när rättvisan segrar, säger Mats Rånlund, som tränade hästen. 

– Det är domstolen som beslutar och det får vi leva med, säger Rommetravets sportchef Kaj Härhinen. 

Det var inför E3-kvalet på Romme 2015 som det tragiska inträffade. 

Unghäststjärnan Delvinator sprang in i en halvöppen grind, och förblödde på travbanan. 

– Vi fick ta sömntabletter för att kunna sova. Det var fruktansvärt. Men värst var det för Anne (Haglund, skötare), jag kunde jobba med andra hästar men hennes tankar kom ständigt tillbaka till honom, berättade tränaren Mats Rånlund i en tidigare intervju med SportExpressen. 

Tvingas betala 1,1 miljoner 

Fallet togs så småningom upp i tingsrätten, som kom fram till att hästen inte omkommit på grund av försummelse från arrangören, Dalarnas travsällskap.  

Nu har fallet även tagits upp i hovrätten, som gjort bedömningen att arrangören har handlat vårdslöst – och att de inte följt kraven på aktsamhet i den aktuella situationen. 

Enligt domen borde utsläppet av de övriga ekipagen och stängningen av stallbacksgrinden ha skett tidigare än vad som var fallet. 

Vilket innebär att Dalatravet nu tvingas betala ett skadestånd på 1,1 miljoner kronor. 

”Kunde förlorat mycket pengar”

Mats Rånlund själv är lättad efter domen. 

–  Det känns helt fantastiskt givetvis. Man börjar tro lite grann på rättssamhället när rättvisan segrar. Det var rätt så uppgivet efter tingsrättens beslut. Det är klart att de inte kunde något om travsport. De skulle inte kunna gå till på det sättet, men det gjorde det ju i tingsrätten, säger han. 

Rånlund fortsätter: 

– Det var lite av ett vågspel, det var mycket pengar som vi skulle kunna förlora. Men vi trodde tillsammans med våra advokater att vi i princip inte skulle kunna förlora. Men med domstolar kan det gå hursomhelst. 

”Gjorde det som står i reglementet”

Rommetravets sportchef, Kaj Närhinen: 

– Vi har lagt fram bevis som förklarar varför vi agerade som vi gjorde och varför inte grinden stängdes. Det var självklart inte medvetet, utan vi gjorde exakt som det står i reglementet. Sen att grinden inte gick att stänga av andra orsaker är beklagligt. Sedan var det självklart väldigt olyckligt att hästen dog, säger han. 

Hur ser du på domen? 

– Vi hade ju ett tingsrättsbeslut som var motsatsen. Men det är domstolen som beslutar och det får vi leva med. Hovrätten såg annorlunda på det, och det är väl inte mer med det. 

Kommer ni att överklaga? 

– Det får man ta i Dalatravets styrelse. I det här fallet ska det även tilläggas att det handlar om försäkringsbolaget som haft hand om ärendet mot Mats Rånlund och Anna Haglund (ägaren). Så det är inte Dalatravet som varit i tingsrätten, utan det har varit ett försäkringsärende – och efter domen i tingsrätten valde Mats Rånlund att gå mot försäkringsbolaget, säger han. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag