Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två miljoner kronor till vinnaren – en skuffelse

På söndag körs travets EM-final uppe i Östersund.

En kanonduell mellan Readly Express och Propulsion.

Men fransmännen markerar att de inte bryr sig.

Vem minns inte duellen mellan Readly Express och Propulsion i Åby Stora Pris? Den gången vann Propulsion på målfoto, vem som vinner på söndag kan ni läsa nedan.

Snackisen inför söndag är annars kuskbytet på Readly Express efter den oväntade förlusten i Sundsvall Open Trot.

Men ägaren Rolf Andersson förklarar att bytet från Jorma Kontio till Björn Goop inte handlar om något missnöje med Jorma.

Björn kör i finalen av den enkla anledningen att han är den som kört in de flesta av de poäng som kvalificerat hästen till finalen genom sin seger i Prix d’Amérique.

Just eftersom de startande hästarna samlat poäng enligt någon konstig fransk modell har även de med högst poäng fått välja spår först. Och de spårvalen avgör även loppet.

Min syn på fältet:

1. PASTORE BOB: Har ett drömläge. Kan vara 4-5:a, knappast mer.

2. PROPULSION: En av två som kan vinna loppet. Har levererat fantastiskt på slutet och slog ju Readly Express senast. Inte lätt att sära på dessa men får stå tillbaka i mitt tips nu.

3. READLY EXPRESS: Är min favorit då han förmodligen kommer förbi från start och ska gå med plastade hovar (vilket ju betyder barfota). Timo Nurmos meddelar att hästen var sjuk senast och när han då startar nu borde det vara klart.

4. DREAMMOKO: Överraskade alla med skor runt om i lördags. Slåss om tredjepriset här men eftersom fransmännen som älskar spela plats lirar in i vår pool får vi hoppas att han bränner, då kan oddsen bli bra.

5. CYBER LANE: Är en kanonhäst. Är mitt tips till tredjepriset.

6. NADAL BROLINE: Gick riktigt bra i skymundan i Sundsvall, är också grymt bra men kan få svårt att komma till.

7. MILLIGAN’S SCHOOL: Hästen är väldigt bra men har ett iskallt spår så det blir tufft härifrån. Supernöjd om pengar.

8. MUSCLE HUSTLE: Var förbättrad senast men det blir svårt här med tanke på spåret.

9. UP AND QUICK: Har fått ett passande läge. Tror ändå han får tufft att räcka bland de tre.

10. DIAMANTEN: Gnetar på men jag tror inte att han räcker till en plats.

11. SORBET: Är grymt stark så kör de 09 första varvet kanske han kan vara en platsskräll, normalt svårt från läget.

12. LIONEL: Spännande med Jorma Kontio i vagnen som jag tror kommer passa riktigt bra på den här hästen. En dunderrysare till tredjepriset.

Tipsen: 

1: Readly Express 

2: Propulsion

3: Cyber Lane

Outsider: Lionel.

Två miljoner till vinnaren uppe i Östersund. Men trots summan kan jag inte tycka annat än att prispengen är en skuffelse.

För visst är det konstigt att finalen inte ens når upp till hälften av prispengarna än i vissa av försöksloppen, exempelvis Prix d’Amérique kör om fem miljoner?

Fransmännen markerar att de inte bryr sig särskilt mycket om det här loppet genom att inte stoppa in mer pengar. För att då få mer status på loppet kanske vi då borde göra om loppet till ett insatslopp. 

Ta till exempel om 12 ägare köper varsin startplats för en miljon kronor. Det skulle kunna bli en samlad prissumma om 24 miljoner förutsatt att travförbunden skjuter till lika mycket som ägarna. Ägarna skulle därefter kunna välja vilken av sina hästar de vill ha med i loppet, alternativt ”köpa” någon annans häst som representant i just för det här loppet.

Då skulle vi kunna få till ett internationellt lopp att snacka om!

I USA är insatslopp vanliga där det är ägarna som själva betalar prismedlen. Som tur är liras det fortfarande ganska mycket här i Sverige.

Men jag tror nog att det kommer bli fler och fler insatslopp även här i framtiden. 

Stefans hästar i veckan

V86

2 Body Gear (V86-4)

Hade haft vinstchans utan galopp senast och är mycket bättre än raden. Hon är inte så tokig och läget är perfekt. Barfota fram och eventuellt stängt huvudlag.

3 Line Select (V86-4)

Avslutade jättebra senast och Kaj var riktigt nöjd. Hon är riktigt på gång. Går barfota fram och öppet huvudlag.

7 Landing Gear (V86-4)

Fick gå i dödens senast och blev het. Vi ligger lågt från det här läget. Öppet huvudlag och skor runt om.

8 Lift To Drag (V86-4)

Är min bästa häst i loppet men spåret blev verkligen iskallt. Kan öppna hyggligt men svårbedömt hur det räcker. Han går barfota fram och öppet huvudlag.

9 Digital Speaker (V86-4)

Hon är också klart på gång faktiskt och fick ett bra smygläge. Ingen av mina fem är väl helt borta om det klaffar. Går eventuellt barfota fram och öppet huvudlag.

10 Qahar Q.C. (V86-6) 

Han missgynnas av att det bara är två varv och det är alltid en varning med voltstart. Men skulle det lösa sig så tror jag på honom ändå, han är mycket fin. Vi kör med skor och öppet huvudlag.

1 Panamera (V86-8)

Är klart bättre än raden men har mest strulat. Är i alla fall riktigt bra i ordning men får svårt slå vår andra häst i loppet. Kusken får bestämma balans och utrustning.

6 Auto Relight (V86-8)

Han har bara vunnit ett lopp men är absolut inte oärlig. Har bra form för dagen och är inte helt borta. Barfota runt om och Can’t-see-back huvudlag.

V75

1 Sir Q.C. (V75-5, lördag)

Han har gått från lägsta klassen till Silver i år och fortsätter att räknas. Från ett perfekt läge är han inte borta. Om banan tillåter funderar jag på att köra barfota runt om och troligen med öppet huvudlag.

2 Volstead (V75-6, lördag)

Har alltid varit bra men frågan är om han inte är ännu bättre nu? Jag är mycket nöjd på förhand och läget är ett plus. Han går barfota fram och med helstängt huvudlag.

5 Born Unicorn (V75-7, lördag)

Han är betydligt bättre än raden men har bara strulat på slutet. Är inte helt att lita på men har definitivt chans om han sköter sig. Skor runt om och troligtvis öppet huvudlag.

7 Milligan’s School (V75-6, söndag)

Formen är super och hästen har varit mycket bra i sina två senaste starter. Från det här läget går det däremot inte att tro på vinst. Troligen blir det barfota runt om och ett öppet huvudlag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!