Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4-profilen blev stalkad: "Rörde sig om en psykopat"

Sofia Aronsson och skötare Maria Wedell efter Anna Mix världsrekord på Axevalla
Foto: Privat
Två gånger i månaden jobbar hon som travexpert i tv. Här tillsammans med programledaren Per Skoglund.
Foto: Privat
Affischhästen Anna Mix
Foto: Privat
Framtida hästägare på besök i hagen
Foto: Privat
Oftast finns inte tiden, men får Sofia Aronsson chansen åker hon gärna utomlands.
Foto: Privat
Det har funnits flera anledningar att fira för Sofia Aronsson de senaste åren.
Foto: Privat

Sofia Aronsson, 33, är en av de snabbast växande stjärnorna inom travsporten.
I en lång intervju berättar hon om vägen till framgång.
Men även om den tuffa tiden i Frankrike - där hon blev förföljd och mordhotad. 

– Det är inte så kul att höra när någon säger att man ska få en kniv i magen eller en kula i skallen, säger hon. 

Sofia Aronsson har varit aktiv inom travet så länge hon kan minnas. Men det är inte förrän på senare år hon blivit ett känt namn i Sverige. Numera tränar hon stjärnhästen Anna Mix och är populär travexpert i TV4:s sändningar. 

Vägen till toppen har dock varit lång - och skiljer sig från många andra. Till skillnad från de flesta andra inom travvärlden växte hon upp i en familj utan hästintresse. 

– Jag har i alla fall inte fått något gratis. Man har fått kämpa för allting och det tror jag gör att man utvecklas som person. Min familj har inte hållit på med hästar överhuvudtaget och hade kanske inte så mycket pengar, säger hon. 

"Pappa var inte jättenöjd" 

Sin första häst fick hon jobba ihop till själv. 

– Jag har egentligen fått göra allt själv. Jag fick ingen egen häst, utan jobbade ihop till en själv när jag var 15 år som kostade 500 kronor. Utan min pappas vetskap. Får man kämpa så mycket tror jag man utvecklas som person. Jag ser i alla fall ingen nackdel i det.

Vad tyckte pappa om det? 

– Det var inte det att han inte ville att jag skulle ha någon häst, utan han var mer orolig för att vi inte skulle ha råd. Men jag ordnade ju allting själv. Han var eventuellt inte jättenöjd, men allting löste sig och han tyckte till slut att det var ganska roligt. Jag lovade att jag skulle köra in pengarna, det var väl 600 kronor i förstapris och jag lovade att han skulle få dem till bensin. Så jag tror att jag höll mitt ord och han höll sitt ord. 

"Det var så jävla gulligt" 

Sedan började hon på travgymnasiet Wången, där hon lärde känna Kim Eriksson. Som kör stjärnhästen Sofia Aronsson tränar, Anna Mix. 

– Kim är en utav de jag haft mest kontakt med. Nu har vi väl nästan kontakt varje dag eftersom vi jobbar ihop. Det är kul att utvecklas ihop med någon. Vi är ju inte lastgamla heller och har några år kvar, säger hon. 

Hon växte dessutom upp med ett par kilometer ifrån travkollegan Mimmi Elfstrand, dotter till travlegenden Olle Elfstrand. 

– Jag hittade faktiskt ett gammalt brev från henne hemma i pappas gamla förråd. Det låg massa brev där, som jag fått när jag var kanske 8 år. Och av alla 300 brev som fanns där tog jag upp ett, som var från Mimmi. Det var det allra första brevet där någon skrivit att de ville bli brevkompisar med mig. Det var så jävla gulligt, haha.

Det minst sagt charmiga brevet från en ung Mimmi Elfstrand
Foto: Privat

En brokig start på karriären tog Sofia Aronsson till slut till Frankrike. Där det till en början var tufft att vara kvinna i en mansdominerad sport. 

– Jag gjorde en intervju med en fransk tidning. Där de frågade hur det var att vara svensk och kvinnlig tränare i landet. Frankrike är ju ett väldigt gammalmodigt land. Där är det status att vara hemmafru och inte behöva arbete. Men det är klart att det var mycket snack om "den lilla blonda tjejen", och lycka till med glimten i ögat och så vidare. Men det var ingenting som jag var arg på. 

"Tuffare att vara kvinna i Frankrike" 

Men trots en inledande tveksamhet förändrades fransmännens syn på "den lilla blonda tjejen" när resultaten började rulla in. 

– De menade ju inget illa. Men många trodde kanske inte då att det skulle gått så bra som de gjort. Men kan ju också vända på det. Nu när det gått bra i Sverige har folk från Frankrike hört av sig, så de har ju ändå koll. Det står i tidningarna när Anna Mix tävlar och så vidare. Många gratulerar och tycker jag gjort det bra. Så det är inget jag brytt mig om, men det är tuffare att vara kvinna i Frankrike än i Sverige, det kan jag skriva under på. 


Fakta:

Namn: Sofia Aronsson

Ålder: 33

Yrke: Travtränare och travexpert i tv. 

Favorithäst: Star Advisor Joli. 

Bästa travminnet: När jag vann grupp 1-loppet med Anna Mix, på andraplats är första V75-segern som tränare med Star Advisor Joli. 

Det missar hon inte: Sto Championatet var ju nyligen men den är ganska given.  

"Han frågade vad det som står på min dörr betyder" 

En upplevelse i Frankrike var dock långt värre än att få nedvärderande kommentarer för att hon var kvinna. Hennes första kontakt med stjärntränaren Franck LeBlanc var efter att hon blivit mordhotad och förföljd - av en man som uppgav sig vilja köpa en del av en av hennes hästar. 

– Det var jävligt olustigt ett tag. Det är inte så kul när någon vet var man bor, vilka kläder man har på sig, och att någon alltid håller koll på en. Jag förstår ju att det var en psykopat, men det är inte så kul att höra när någon säger att man ska få en kniv i magen eller en kula i skallen. Det är klart att det var olustigt. Även när jag i Frankrike hade en bild på mig själv med en krans på huvudet som det stod god jul på, skrev han och frågade vad det som står på min dörr betyder. Det var inte jätteroligt. 

Det låter fruktansvärt. 

– Ja, han skrev 10 000 sms och ringde och hela tiden. Jag kände inte personen i fråga, så det var inte roligt, säger hon och fortsätter: 

– Men jag fick stå i boxarna där det var mycket liv och rörelse. Jag sa även till vakterna så att de hade koll på hur han såg ut. Det var egentligen genom journalisterna som jag till slut kom på vem det var så att vi kunde få ett slut på det. Alla var snälla och hjälpte till, förutom polisen som inte gjorde någonting.  

"Jag förstår ju att det var en psykopat, men det är inte så kul att höra när någon säger att man ska få en kniv i magen eller en kula i skallen. Det är klart att det var olustigt."

Vet du varför han gav sig på dig? 

– Jag träffade honom i samband med travet. Han gick runt i boxarna och tittade runt. Han tittade på min häst, verkade glad och allting. Sedan kom han fram två veckor senare och frågade om jag hade någon del i en häst i Sverige som kan kunde köpa. Han verkade seriös och allting så jag gav honom mitt nummer och sa att jag skulle höra av mig om jag hittade något, säger hon och fortsätter: 

– Sen hittade jag något och skrev vad den hette. Men han var inte alls intresserad av att köpa någon del i någon jävla häst. Han började fråga hur gammal jag var och så vidare. Då sa jag att jag inte ville ge honom något annat, utan att jag gav numret i professionellt syfte. Då blev han vansinnig och sedan började det. 

Är det fortfarande något du tänker på? 

– Nej det har jag släppt, det är ingen fara alls. Han var nog bara störd i huvudet helt enkelt. Men man vet ju inte vad folk är kapabla till. Det är ju lite dumt och chansa också. 

Annars tuffar livet på för Sofia Aronsson. Hon har fått mycket beröm för sina insatser i tv-rutan - där hon syns som travexpert i TV4 ett par gånger i veckan. 

– Det började med att jag var med i en Prix D'amérique-sändning 2016, det var egentligen en engångsgrej men sedan har det blivit mer. Jag jobbar väl två gånger i veckan åt Kanal75. Sedan kanske det blir tre gånger någon och så vidare. 

Sofia Aronsson tillsammans med TV4-kollegan Per Skoglund
Foto: Privat

Du är känd för att vara ganska frispråkig - har du alltid varit det? 

– Jag tror att jag alltid varit mig själv. Det är både positivt och negativt. Ibland kanske jag bara babblar på utan att tänka mig för. Jag är ganska sprallig och glad, det går inte att göra så mycket åt, säger hon och utvecklar: 

– Den gången jag inte tycker det är roligt längre, och går in i en bubbla som många andra gör. Då är det nog något som är fel. Både när jag står i tv-rutan eller när jag är hemma vill jag vara ungefär likadan. Jag är positiv och glad, och gillar att träffa människor. Jag är väldigt snäll och naiv, vilket är en egenskap som är både bra och dålig. Det är klart att man åkt på några nitar, men generellt sätt är jag bara mig själv. 

"Då får man leta med ljus och lykta" 

Sofia Aronsson fick bland annat mothugg av Fabrice Souloys advokat Staffan Uvabäck efter att hon riktat stark kritik mot Souloy - som dömts för att använt det förbjudna ämnet kobolt i flera av sina hästar. 

– Där står jag precis för det jag sa. Han (Souloy) använde sig av ett medel som inte ska gå att få tag i, då får man leta med ljus och lykta. Det är så fruktansvärt medveten doping att det inte finns - det är gjort för att fuska. Det är dessutom livsfarligt för hästarna. Så det är extrem doping, som är medveten. Fabrice Souloy ville verkligen fuska. Staffan Uvabäck får jag säga vad han vill, det skiter jag fullständigt i, säger hon. 

Hur ser du på den svenska domen (1 år och en miljon kronor i böter)?  

– Det går inte att göra någonting åt. Jag tycker inte att det är en bra dom. Folk som sysslar med medvetet fusk, det tycker jag är fruktansvärt. Det är inte ens roligt. 

"Fabrice Souloy ville verkligen fuska. Staffan Uvabäck får jag säga vad han vill, det skiter jag fullständigt i"

Hur upplever du annars det man får höra som offentlig person i tv-rutan? 

– Jag tycker ändå att det har gått ganska bra. Den mesta kritiken jag får är bra. Jag kan få tips om vad jag ska tänka på för att bli ännu bättre. Sedan blir man så klart kapad vid fotknölarna ibland. Men jag får faktiskt säga att det har gått jättebra, man måste få kritik för att bli bättre. Dessutom har jag bara varit med i två år och gör bara ett par sändningar i månaden. 

Har det någon gång gått över gränsen? 

– Det är klart att alltid är något. Men oftast känns det som att det är spelare som är arga över någonting. Men de glömmer ju av att trav är inte är enkelt - hade alla experttips stämt hade det aldrig blivit någon miljonutdelning. Så det gäller ju att välja vilken kritik man ska ta åt sig. 

Det låter som att du är bra på att hantera kritik. 

– Jag har egentligen aldrig varit bra på det i något sammanhang. Men jag kan känna att jag blivit mycket bättre. Både inom travet, som tv-person, som arbetsgivare och som privatperson.    

"Hoppas innerligt att hon är först igen" 

Vad gäller travet är det just nu fullt fokus på Sto-EM i augusti. Där förhoppningarna är stora på affischhästen Anna Mix - som vann förra året. 

– Ja så det är det. Det har vi siktat på hela året. hon var ju fantastisk under Sto Championat-helgen och har visat hela säsongen att hon är pigg och fräsch. Jag hoppas självklart innerligt att hon är först i mål den här gången också. Det är ett otroligt stort lopp för mig som ändå är en relativt liten tränare.  

Sofia Aronsson har stora förväntningar på Anna Mix i Sto-EM
Foto: Privat

Du har på bara några år gått från relativt okänd till ett välkänt namn i trav-Sverige - hur ser du på den snabba utvecklingen? 

– Jag hade ändå 10-25 hästar under min tid i Frankrike. I Sverige kanske inte många visste vem jag var förut, men det gick hand i hand med att jag fick mer hästar i träning som började kuta på ganska bra, och sen kom ju tv-jobbet. Men jag är otroligt glad och tacksam att jag har så bra ägare som jag har. Men det krävs ett stort ansvar för att få det att fungera på ett bra sätt. Stallet i Sverige har väl kanske växt från 0 till 30 hästar på 2,5 år. 

"Jag har alltid lyssnat på dansband" 

Har du tid över till något annat? 

– Det är ju fullt fokus på travet, och det tar kanske 99 procent av all tid. Vilket det måste få göra. Allt jag håller på med kretsar kring travet på något sätt, oavsett om det är auktion eller tävling. Jag skulle vilja träna mer, men hittar ingen tid till det. Så jag får väl skylla mig själv där. Jag skulle också gärna åka utomlands någon gång per år, jag tycker det är kul att se mig omkring. Men tyvärr finns det inte tid som det är nu. 

Du har någon gång tidigare nämnt att du gillar dansband

– Ja, haha. Det är bara en rolig grej. Jag spelade saxofon fram tills jag var 16 och sökte till musikgymnasium i andra hand. Så här i efterhand är jag nog väldigt glad att det blev som det blev, jag tror inte jag hade kunnat livnära mig på musiken, säger hon och fortsätter: 

– Men jag har alltid lyssnat på dansband och tycker det är otroligt avkopplande. Jag tycker det är bra musik. Folk brukar driva med mig, men spelar Arvingarna eller Barbados eller något annat band brukar vi försöka gå dit och kolla. Traktor och kärra till någon logdans är inte helt fel. 

Sofia Aronsson tar gärna traktorn och kollar på dansband
Foto: Privat

Vilket är favoritbandet? 

– Då måste jag nog säga Kindbergs och Arvingarna. 

Är du musikintresserad? 

– Jag lyssnar på all musik som är bra. Förutom dansband har jag ingen speciell genre jag lyssnar på, men det blir mycket musik med tanke på att man sitter 8-9 tusen mil i hästbussen varje år. 

Du nämnde saxofon - kan du spela något mer instrument? 

– Jag var med i ett jazzband och vi spelade väl lite överallt. Så man är väl lite halvlärd på ganska många instrument om man får noter framför sig. Men det är mest för skoj skull. 

"Det var nästan pinsamt"

Men mest fokus är det som sagt på travet. Förra året köpte hon en gård i anslutning till träningsanläggningen Bjertorp tillsammans med sin dåvarande pojkvän Anders Svanstedt. Sofia Aronsson upplever ett större lugn i dag än vad hon gjorde när hon som ung kämpade för att slå igenom. 

 – Självförtroendet har ju växt med tanke på hur bra det gått de senaste åren. I början kanske man gick på en auktion trots att man visste att det inte fanns någon man kunde köpa en häst av. Men man vill ändå vara där för att se och lära. Då kunde man känna att det nästan var pinsamt, man tänkte att folk undrade vad man gör där, säger hon och tillägger: 

– Men nu några år senare går man med rak rygg och tycker det är skitkul, dessutom är jag väldigt glad att jag gjorde det för några år sedan. Det har jag nytta av i dag. Det känns inte konstigt längre att ta plats.