Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tv-profilernas satsning: Dyrgripen till Emilia Leo

Emilia Leo.
Foto: Lars Jakobsson / TR Media
Osvaldo A. Boko (Greenshoe - Juliane Boko)
Foto: John Bootsman
Oscar Dos Boko (Greenshoe - Grace Boko)
Foto: John Bootsman
Hasse Backe
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Lasse Granqvist
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Emilia Leo, 29, passerade precis en miljon inkörda pengar i år som tränare. 

Nu kan SportExpressen avslöja att hon nästa år kommer att få ta emot en av superhästen Greenshoes första avkommor.
Ägarna är fotbollsprofilerna Hasse Backe och Lasse Granqvist samt John Bootsman. 

– Det känns jätteinspirerande, det är sånt här man behöver i början av karriären. 

Under 2021 föddes Greenshoes första avkommor. Superhästen vann bland annat Kentucky Sire Stakes och var tvåa i Hambletonian Stakes och under karriären lovordades han som få. Men många menar att det är hingstens karriär som avelshingst som kan bli något ännu större. När hästen skulle värderas för sina avelstjänster landade summan enligt uppgifter på 140 miljoner kronor. 

Bakom hästen stod den svenske investeraren och IT-grundaren Anders Ström, tillsammans med tv-profilerna Hasse Backe och Lasse Granqvist samt norske tv-profilen Morten Langli. I dag delar de hästen med bland annat  Hanover Shoe Farm som köpte in sig på 20 procent i hingsten. 

Hasse Backe och Lasse Granqvist har i år, tillsammans med John Bootsman från Boko Stables, varit med och fött upp två fölungar efter Greenshoe. Och nu ska den lovande tränartalangen Emilia Leo få välja ut en av de två hästarna som sedan ska sättas i träning hos henne på Rommetravet. 

– Man blir glad på riktigt. Det känns jätteinspirerande, det är sånt här man behöver i början av karriären. Det känns viktigt och jäkligt kul. 

”Ser fantastiskt bra ut 

Fölungarna som står hos Boko Stables i Holland är två hingstar med lovande möderne. Ena hingsten, Osvaldo A. Boko, är undan Juliane Boko som har ingen mindre än Muscle Hill som pappa. Den andra hingstungen, Oscar Dos Boko, har Ready Cash-dottern Grace Boko som mamma. 

John Bootsman, ägare tillika uppfödare, är mycket förväntansfull. 

– Juliane Boko har en fantastiskt fin avkomma. Han är född lite tidigare, han har långa ben och är en jättefin. Den andra är efter Grace Boko och är född lite senare på året och är lite mindre men kommer säkert också växa på sig. Den efter Juliana Boko har lite mer utstrålning just nu. Vad jag förstår ska en gå till Emilia Leo, så när de kommer till Holland så är meningen att hon får välja.

Vad tror du om Greenshoe som avelshingst? 

– I början var jag lite neutral, men nu var jag i amerika förra veckan, där hade de 30 föl på gården, då måste jag säga – wow, vilken avelshingst! De såg fantastiska ut. Jag är mycket mer positiv nu. Det ser fantastiskt bra nu. 

Backe satsar på Leo och Forslin 

Hasse Backe är mycket involverad i projektet ATG Talang och där är Emilia Leo en av tränarna som ingår i satsningen och han visste tidigt att han ville satsa på någon av dem. 

– När vi hade betäckt Greenshoe med Juliane Boko och Grace Boko så pratade jag med Lasse Granqvist och John Bootsman om att jag gärna skulle vilja stötta någon inom ATG Talang-projektet, och gärna någon av tjejerna (Emilia Leo och Hanna Forslin). Sen tog vi bara fram ett namn och sa att vi kör på Emilia, hon har sin gård hyfsat nära Stockholm och vi kan åka dit och kolla och då blev det bara så. 

Vad säger du om Emilia Leo som tränare? 

– Hon arbetar otroligt hårt, det är nummer ett, sen söker hon efter nya idéer i träningen och är innovativ på det sättet. Det gillar jag. Sen tror jag att hon, utan att ha följt henne så mycket träningsmässigt, vågar testa nytt. Hon är en duktig kusk också och är på väg att få in lite hästar att utöka med. Det skulle vara riktigt kul om en av de här tjejerna får snurr på en riktigt bra häst. Hanna Forslin gick in hos med en ettåring som vi köpt av Tarzan, Stratocruiser, där har vi fått med oss lite roligt folk från TV4 också. 

”Gäller att jag väljer rätt”

Även John Bootsman ser fördelen i att satsa på en ung tränare. 

– Vi måste ge ungdomarna chanser. Det är ett jättesäkert kort att skicka alla hästar till Timo Nurmos och Robert Bergh men de unga måste få chansen också. Jag tycker att det är helt rätt. 

Emilia Leos stall har precis passerat en miljon i inkörda pengar i år och på träningslistan finns det drygt 20 hästar. I den dagliga verksamheten har hon två personer anställda på heltid. 

Nästa år ska hon och Hasse Backe åka till Holland, då återstår det att se vilken av de två Greenshoe-hingstarna som hon väljer att ta med sig hem. 

– Det gäller att jag väljer rätt, skrattar hon och fortsätter: 

– Någon gång framåt vårkanten efter nyår, i februari eller mars någon gång, så åker vi. Vi sa att vi väntar lite så att de hinner växa på sig lite. När de är fölungar är det inte så mycket häst av dem.