Hasse Backes nya miljonförsäljning

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Under tisdagen var det auktion på Solvalla. 

En av de som sålde hästar var Hasse Backe – och prislappen landade i miljonklassen.

– Jag hade på känn att det skulle hamna där, säger fotbollsprofilen. 

Hasse Backe, före detta fotbollstränare och numera expert, har vigt större delen av sitt liv åt just fotbollen, men de senaste åren har en annan sport konkurrerat om hans tid. 

Hans stora genombrott inom travet fick han uppleva som delägare i superhästen Greenshoe – och nu har hingstens första avkommor sålts på auktion. 

Tillsammans med kollegan Lasse Granqvist och uppfödaren John Bootsman hade de ettåriga Oscar Dos Boko till salu under Solvalla Yearling Sale. 

Hästen såldes till slut för en miljon kronor till Stable Why Not. 

– Det var första gången jag var med och sålde något så det var lite smånervöst. Man vet aldrig hur hästen ska tas emot men jag hörde på experterna runtom kring att de (Greenshoe-hästarna) såg väldigt fina ut. Då får man upp lite förhoppningar. Det blev väldigt bra, det måste jag säga. 

”Många som har gratulerat”

Oscar Dos Boko är son till Greenshoe. Stjärnhästen har ett enormt högt avelsvärde i USA, och det var flera av hans avkommor som gick för höga summor. En av dessa var hingsten Longfellow som såldes för 3,1 miljoner kronor. 

– Det var många som pratade om att den ganska klart var den finaste hästen på auktionen. Och priset blev därefter. 

Backe är mycket nöjd över mottagandet hästarna efter Greenshoe fått i Sverige. 

– Det var en väldigt, väldigt bra start, det är många som har gratulerat. Det kanske inte alltid är helt lätt med en amerikansk häst som går till avel som treåring och att man skulle ha så mycket koll på Greenshoe i Sverige. Nu har Greenshoe fått ganska mycket publicitet, också för att han just var den hästen han var. 

”Kan inte hålla på så här”

Men det blev inga egna köp för Hasse Backe på auktionen på Solvalla. 

– Nej, jag hade bestämt mig för att inte köpa något. Nu ska det bara säljas. Vi måste få intäkter. Jag och Lasse (Granqvist) är delägare i 17 stycken nu tror jag. Vi kan inte hålla på så här. Det är mycket unghästar och åringar där säkert större delen kommer gå till försäljning. Allt är ju efter Greenshoe. 

Hasse Backe är väldigt spänd på att se hur Greenshoe tas emot i USA som avelshingst, första veckan i oktober är det dags för auktionen i Lexington. Och kanske blir det ett besök även där. 

– Kanske, det är inte helt omöjligt. 

Fem dyrgripar efter Greenshoe

Longfellow - 3,1 miljoner kronor

Lemon Not Lime - en miljon kronor 

Oscar Dos Boko - en miljon koronor 

Loot On Legs - 900 000 kronor 

Fusion Kronos - 800 000 kronor 


Källa: Yearling Sale