Tv-profilen pudlar efter kritiken: ”Orkade inte”

Peter Andersson
Foto: MAGNUS ÖST / TR Media / © Magnus Ös

Nicolas Bazire kritiserades hårt för sin drivning bakom Prix d'Amerique-vinnaren Davidson du Pont. 

Då hamnade även den svenske tv-experten Peter Andersson i blåsväder efter en tweet om vinnaren. 

– Jag hade ingen aning om hur känsligt det skulle vara, säger Kanal 75-experten. 

Nicolas Bazire och Davidson du Pont tog hem årets upplaga av Prix d'Amerique efter en våldsam slutspurt. 

Men den 21-årige kusken möttes inte bara av hyllningar efter loppet. 

I framför allt Sverige, som har andra drivningsregler än i Frankrike, menade många att Bazire drev hästen för hårt på upploppet. 

– Jag tycker det är bedrövligt att se, sa travexperten Micke Nybrink i TV4:s sändning efter loppet. 

Liknande kritik riktades mot kusktalangen när samma Davidson du Pont galopperade på upploppet i Prix de Belgique två veckor innan. 

”Vilken äcklig jävla drivning av Davidson du Pont. Stackars häst, svarar på varenda drivning och tillslut i galopp för att han inte orkar öka annars. Så ärlig”, skrev den svenske travtränaren Rebecca Dahlén då.

”Tog bort den för att jag inte orkade”

Kort efter loppet formulerade Kanal 75-experten Peter Andersson en tweet där framför allt den sista meningen upprörde flera följare. 

”N Bazire tog motgången senast som en man”, skrev Andersson i tweeten som nu plockats bort. 

I flödet möttes tv-experten av hård kritik, då flera tyckte att Bazire snarare borde kritiseras för styrningen än hyllas för segern. 

– Jag tog bort den för att jag inte orkade. Det blir för jobbigt. Det är inte värt det. Jag sitter inte och försvarar något franskt drivningsreglemente. Det är alltid någon som medvetet ska missförstå. Så det var därför jag tog bort tweeten, säger Peter Andersson när SportExpressen når honom. 

”Har aldrig gillat vad jag ser”

Drivningsreglementet är annorlunda i Frankrike jämfört med Sverige där det numera inte är tillåtet alls. Peter Andersson menar att årets Prix d'Amerique inte skilde sig från något annat lopp i Frankrike ur den synpunkten. 

Men han är också tydlig med att han inte tycker om det franska reglementet. 

– Jag tyckte det såg ut som det brukar göra i franska lopp, och jag har aldrig gillat vad jag ser. Jag tyckte inte det var värre än någon annan gång. I Sverige tycker vi inte att man får hålla på så och de får väldigt gärna ändra det. 

– Jag har varit sjuk i covid här i några dagar och har inte hängt med så mycket. Men jag vill se loppet och det jag tänkte på efteråt var dels att Galius som blev tvåa var otroligt bra och dels att Davidson äntligen fick vinna. 

”Formuleringen går absolut att fundera på”

Peter Andersson fortsätter: 

– Sedan tänkte jag också på att han (Nicolas Bazire) körde väldigt bra med tanke på att han gjorde bort sig senast. Då tänkte jag inte bara på att han drev så väldigt. Han hade segern klar och då galopperade hästen. I hans värld tror jag inte han tänkte på att han drev hästen, däremot tror jag att han kände att det är väldigt tufft att göra bort sig och tappa en så stor seger. 

– Det som jag tänkte då var att det inte finns en chans att han kommer vinna Prix d’Amerique. Klarar man inte av att vinna Prix de Belgique klarar man inte av PdA. Sedan går han ut och vinner loppet. Det var enbart det jag tänkte på. Han tog sig samman och levererade när det verkligen gällde. 

Det många reagerade på var att ”motgången” du beskrev i tweeten snarare handlade om att han drev hästen till galopp än att han förlorade ett stort lopp. 

– Tänker man till tror jag man förstår vad jag menar. Om man vill tänka till. Det är många som sitter och väntar på att kasta sig över något. Sedan tror jag många var besvikna över att han vann. Med det sagt, den formuleringen går absolut att fundera på. Det gick för snabbt. Jag skrev det där, sedan tittade jag lite senare och såg hur mycket notiser det var. Då såg jag alla negativa reaktioner. Då la jag till något för att förtydliga, jag minns inte exakt vad det var. 

”Får sätta det på lärokontot” 

Motargumentet är väl att drivningar mot hästar alltid bör uppmärksammas, oavsett hur ofta det sker. 

– Men det görs inte. Det händer i alla lopp som körs i Frankrike. Man kan inte sitta och säga det varenda gång. Men det kanske var på sin plats den här gången. Jag tyckte det drevs rejält bakom både ettan och tvåan. Men man har sett värre i Prix d’Amerique. Det har sett ut så här, det har varit ännu värre på Davidson du Pont tidigare. 

– Det är tyvärr så det är. Jag brukar inte snacka så mycket om drivningar. Jag tycker det är en självklarhet. Även om det behöver förändras kanske man inte alltid behöver prata om det, eller så ska man det, jag vet faktiskt inte. 

Ångrar du formuleringen? 

– Det är klart, jag är inte ute efter att göra någon sur, ledsen eller förbannad. Det är klart att vi ska ha en travsport som ser annorlunda ut. Självklart är det så. Det gick lite för fort. Jag hade ingen aning om hur känsligt det skulle vara. Det är också lättare att bli missförstådd när man skriver något. Framför allt när det är något kort. Det får man sätta på lärokontot. Det finns ingen anledning att han inte försöka bli bättre på att inte bli missförstådd. Förstår inte folk får man bli bättre på att kommunicera och fundera ett par varv in. Det fanns inte i mitt huvud att det jag skrev skulle vara så provocerande. Det blev fel, men man kan inte sluta göra fel.