Tunga knarkskandaler uppdagas i Australien

Crystal Meth-amfetamin och kokain låter kanske som tunga droger från någon amerikansk tv-serie.

Men i Australien verkar det vara vardag - för kuskar och travhästar.

Nu uppdagas en helt sjuk historia av högt ansedda tidningen The Courier Mail.

Det var inför några tävlingar förra månaden som polisen hade fått in tips om en pågående knarkskandal på Albion Park - en av Australiens största banor.

Uppgifterna sade, enligt The Courier Mail, att hästar skulle ha fått i sig Crystal Meth-amfetamin för att förbättra sina prestationer på tävlingsbanan. Även att kuskarna gick på kokain, var något som misstänktes.

Den här gången verkar polisrazzian dock ha blivit resultatlös - men det är långt ifrån första gången som Australien har problem med knark inom travet.

Mörk historia av droger

Australiens travsport har tidigare haft en synnerligen mörk historia gällande illegala substanser.

Den 4 april urintestades kusken Brendan Barnes positivt för kokain. Han erkände sig skyldig och har blivit avstängd från travsport i sex månader - men klarade sig utan övriga rättsliga konsekvenser.

Även tränaren Luke Griffith har haft problem med drogmissbruket. Han själv och flera av hans hästar har nyligen testats positivt - för samma drog. Metamfetamin, även kallat Crystal Meth var då substansen som testerna visade. Griffith själv kommenterar för Racing NSW:

- Jag har personliga svårigheter som jag går i genom.

Att det skulle främja insatserna på banan verkar vara något som är vida känt i landet "down under" - för just metamfetamin är något som visat sig flera gånger i travhästars urinprov.

Australiens djurtävlingsförbund - Racing Queensland - erkänner nu att de inte har informerat polisen om de positiva drogtesterna hittills - utan endast agerat inom travsportens ramar.

"Det är en väldigt bra fråga"

SportExpressen ringde upp Svensk Travsports chefsveterinär, Göran Åkerström.

Varför använder man metamfetatmin och varför i stå fall?
– Ja, det är en väldigt bra fråga, metamfetamin är väl ett kraftigt uppåttjack för människan om man säger så. Det kan väl fungera på häst också, men det vet man inte säkert. Däremot att folk skulle prova det har man nog räknat med, säger Åkerström.
Att droger som förknippas med människor förekommer i verksamhet med hästar är dock ingen nyhet.
– I Italien har kokain förekommit en hel del i dopingprov till exempel.
Det låter dock inte som att metamfetamin är så beprövat och ganska okänt?
– För mig är det så, det är inget vi haft uppe på närliggande konferenser, men det har nog varit uppe förr, avslutar Åkerström.

"The live baiting scandal"

Tidigare i år har djurrättsmyndigheterna i Australien haft stora problem med en superskandal som fått namnet "the live baiting scandal".

I greyhound-tävlingar jagar hundarna ett animerat eller på något vis konstgjort litet djur - oftast en kanin - för att triggas till att springa snabbare. I februari avslöjade emellertid tv-programmet "Four Corners" att på flera kända träningsbanor runtom i landet användes i stället levande djur.

Djuren blev fastbundna på mekaniska anordningar, för att sedan jagas, fångas och slutligen bitas till döds av hundarna. Vissa djur hade till och med ungar som blev brutalt dödade.