Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tumult när Carola mötte sagohästen

Carola och Legolas.
Foto: P&R-ANDERSSON PRESSBILD
Legolas med sin tränare och körsven Thomas Nilsson.
Foto: Mia Törnberg / TR Media

Carola hade precis slagit igenom.

Legolas var den stora stjärnan på landets travovaler.

1983 möttes sagohästen och artisten på Solvalla och skapade kaos.

1983 var Remy Nilson ATG:s marknadsdirektör och han var duktig på att lyfta fram sagohästen Legolas för att travsporten skulle synas mer. Det här året skapade han Artisttravet och fick med sig Föreningen Artister Mot Narkotika (FAMN) och deras ordförande Lasse Berghagen på tåget. Upplägget var försök på tolv banor och samtliga vinnare fick en fadder/artist.

– Jag var Åbytränare och startade på Axevalla och där var Carola artisten. Vi träffades i vinnarcirkeln och sedan var det inte så mycket mer med det, minns Thomas Nilsson som vann försöket med sin ögonsten Legolas.

Legolas fick Carola som fadder

Finalen, FAMN-travet, kördes på Solvalla i april 1983 med topphästarna och artisterna på plats men det var nära att Carola missade tävlingarna. Hon vann Melodifestivalen med låten ”Främling” den våren.

– Som jag minns det var Eurovision Song Contest i München på lördagen och travet på Solvalla på söndagen. Carola slutade trea och gjorde stor succé. Det var inte enkelt att få hem henne och Remy Nilson hade säkerligen hyrt en helikopter om det skulle krävas men Carola ville hem till Legolas och det löste sig, berättar Nilsson.

Givetvis var det mycket folk på Solvalla och arenan såg inte riktigt ut som den gör i dag.

– På den tiden gick folk man ur huse när travstjärnorna startade och Legolas drog massor av åskådare själv. På Axevalla var det drygt tio tusen i publiken men hade inte Legolas varit där hade varit runt 3-4.000 besökare.

När vi segerdefilerade märkte jag att publiken följde med och det var så mycket folk att grinden till stallbacken forcerades

Främling var den då 16-åriga Carola Häggkvists genombrottslåt och Legolas var redan en känd travhäst. Segern i FAMN-travet gick så klart till Legolas, Carola och tränaren och kusken Thomas Nilsson.

– Remy sade i vinnarcirkeln att jag skulle köra Carola på skalmen, vilket jag gjorde. När vi segerdefilerade märkte jag att publiken följde med och det var så mycket folk att grinden till stallbacken forcerades. Det var knökat med folk men som tur var Legolas lugn men Carola blev rädd när de var så mycket folk. Jag skulle till dopningen men vi lyckades få in henne till inskrivningen där Carola var skyddad.

Vann Silverhästen samma dag

Samma tävlingsdag kördes Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst och Åbytränaren var även i hetluften här. Thomas Nilsson toppade med Imposant.

– Kungen och drottningen var med på prisutdelningen och efter loppen var det mingel med champagne på Hästsportens Hus. Jag och Carola kördes till entrén och där stod kungen och drottningen. Jag minns att Carola slängde sig om drottningen och gav henne en kram. Sedan åkte vi fyra i samma hiss till minglet medan kungen och drottningens entourage fick springa i trapporna. De var på plats när vi klev ur hissen och jag tror att de undrade vem jag var… Men själv var jag inte kvar så länge där, säger Thomas Nilsson och avslutar:

– Remy Nilsson låg bakom det här och han har kanske en annan bild men det var så här jag minns det.

Förra veckans Nostalgibild: Fick träffa kungen: ”Inget speciellt...”