”Tror jag har passerat 55 miljoner totalt...”

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media

Anders ”Målarn” Johansson har spelat in över 50 miljoner på trav.

Den glada pensionären blir ofta igenkänd på stan.

– Jag har inget emot det och tycker bara det är jäkligt roligt, säger Johansson.

Anders ”Målarn” Johansson är pensionären från Askim som lyckats spela in över 55 miljoner kronor på trav. 1995 drog han och hans kompisgäng in den då största vinsten i ATG:s historia. Och efter det har det bara rullat på med storvinster.

– Hur mycket pengar det är jag spelat in varierar lite beroende på vem man pratar med men jag tror jag har passerat 55 miljoner totalt i alla fall. Det började för 12 år sedan när jag drog in en storvinst på andelsspel sen har det rullat på. 

–Jag vet hur svårt det är. Jag är född och uppvuxen på travbanan i Åby och hållit på med det här så gott som hela mitt liv. Jag måste gjort någon jävla grej, vinner man en storvinst så är det svårt att vinna en till men jag tror jag lyckats sätta sju eller åtta stora så någonting har jag gjort rätt.

”Det är alltid någon som har det värre”

”Målarn” har under senare år haft lite besvär med hälsan och behövt göra några hjärtoperationer. Han berättar att han nyligen behövt amputera en del av sitt ben men är vid gott mod och tänker positivt.

– Nu är jag hemma och har tagit lite prover. Allt verkar bra och jag blir bättre och bättre och har ingenting negativt att säga. Det funkar och jag har ingenting att klaga på direkt.

– Jag är van sedan några år tillbaka. Det är alltid någon som har det värre, så det är bara att gilla läget som vi säger här nere, säger han med ett skratt.

Johansson lägger sina spel hos Stora Coop Sisjön och tycker att det känns som att intresset för trav ökat igen på slutet.

– På lördagarna är det en en hop med folk som kommer, det räcker att man vinner lite grann så är det folk som åker en omväg dit för att köpa.

– Vissa stammisar kommer varje lördag och ”hälsar på” som jag säger men det är massor av nya ansikten som jag inte sett tidigare också. Enligt tjejerna på Coop så är det många som kommer in vid lunch och sitter där och tjötar och gör en lapp. Det känns som det blivit ett uppsving för travet igen och att det är ett jäkla drag kring V75. 

”De har kluttat för mycket med Åbys Stora”

”Målarn” är något av en profil i trav-Sverige och blir ofta igenkänd. 

– Jag var uppe och tog prov på vårdcentralen och de två tjejerna som jobbade där de brukar köpa en andel av mig och dela på. På Sahlgrenska kände hon som tog det provet igen mig direkt från travet. Så det går inte att hålla sig undan. Jag har inget emot det och tycker bara det är jäkligt roligt. Annars hade man nog inte fortsatt, säger han och skrattar.

Johansson har kastat ett öga på omgången och bjuder på några av sina tidiga tankar inför V75 och Åby Stora Pris på lördag. 

– Jag har tittat lite grann in för Åby Stora och just nu ligger Jepson som min spik med Charliebrown Effe i den femte avdelningen. I Åby Stora Pris bestämde jag mig tidigt för att gardera. Bakom Hail Mary känns det öppet och det skulle kunna vara ett lopp som bestämmer utdelningen.

11 Type A som Björn Goop kör åt Frode Hamre. I den sjätte avdelningen tycker jag är spännande. Jag har sett den de två senaste starterna och den har varit bra. Den kommer nog inte bli favorit. Sen tycker jag första avdelningen är lite halvlurig. Daniel Wäjerstens hästar går jäkligt bra och så är det open-stretch på Åby. Två öppna spår det ska man komma ihåg.

Han är dock inte helt nöjd med årets Åbys Stora Pris och tycker generellt mer fokus borde ligga på hästarna under travsändningarna.

– Jag sitter och har på ATG-kanalen nu och det är lite för mycket jackpotsnack tycker jag. Tävlingarna och hästarna som är med kommer lite i skymundan. 

– De har hållit på kluttat för mycket med Åbys Stora. De får nog göra ett kraftigt omtag på det faktiskt. 3140 meter känns kanske inte perfekt och det ligger i lite fel tid på säsongen.