Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Trodde inte han skulle vara så hårt betrodd”

Racing Mange med Mathilda och Joakim Lövgren.
Foto: Malin Albinsson / TR Media

Mathilda Lövgren ser mycket fram emot söndag. 

Då selar hon ut stjärnhästen Racing Mange och rider även lopp åt en fransk stjärnduo, men mest av allt vill hon bara att fler ska få upp ögonen för kärleken till hästarna. 

– Jag tror inte folk förstår hur de kan påverka en så mycket.

Det har gått drygt två år sedan Mathilda Lövgren tog studenten och sedan dess har hon jobbat åt pappa tillika Jägersrotränaren Joakim med samma efternamn. Där trivs hon nästan lite för bra, även om det finns tankar på att studera så får det vänta för tillfället. 

– Egentligen ska jag börja plugga men det är så himla roligt just nu, det går inte så bra med de planerna, säger hon och skrattar. 

På söndag har hon en mycket spännande tävlingsdag framför sig. Då rider hon själv passhästen Huis Clos i Kalmarsundsmontén och selar sedermera ut Racing Mange i Kalmarsundspokalen. 

– Det är lopp ett och lopp tio så jag kommer att hinna andas lite emellan! 

Ägs av franska stjärnduon 

Huis Clos ägs av en stjärnspäckad duo, nämligen de franska travprofilerna Pierre Levesque och Philippe Allaire. På två starter har Mathilda Lövgren tagit en seger och en tredjeplats med deras häst. Det var i den första start tillsammans som ”H.C” satte nosen först och då fick hon snabb feedback. 

– Det var roligt efteråt, då hörde Pierre av sig och gratulerade. 

På söndag väntar 100 000 kronor i förstapris. 

– Det är jättekul att få vara med i ett sådant lopp med honom. Det är väldigt bra motstånd, kanske är det bättre än vad han någonsin mött även i sulky, men det är också jättemycket kapacitet i honom. Han har inte tjänat i närheten av vad han har kapacitet för eftersom han galopperat bort så mycket pengar. Kan jag bara få i väg honom felfri från start och hinna i väg lite från de andra hästarna som står 40 meter bakom oss. Han är stark som en björn, vi får satsa på det. 

”Blir som en livskamrat” 

Samma dag startar Mathilda Lövgrens ögonsten, passhästen Racing Mange, i loppet för den äldre eliten. Hästen har lottats till spår fyra bakom bilen och hon hoppas på att få se sin fyrbenta vän göra en fin prestation. 

– Jag trodde inte att han skulle vara så här betrodd, men det är kul att spelarna tror på honom, säger hon och utvecklar hon mycket hingsten betyder för henne: 

– När man spenderar så mycket tid med sådana hästar blir det så stor del av ens liv. Det är det största man har. Det är hela ens vardag och fritid. Han är en sådan glädjespridare. Jag tror inte folk förstår hur de kan påverka en så mycket. Det är inte bara en häst, det är ens kompisar. Han har så mycket skit för sig och gör så roliga grejer. Bara man tittar på dem så kan man inte hålla sig för skratt. Det blir som livskamrat, varje dag går ut på att vara med honom och de andra hästarna. 

Racing Mange tar en tupplur i Mathildas knä.
Foto: Privat
Racing Mange och bästa vännen ”Spotten”.
Foto: Privat
Racing Mange och Mathild Lövgren.
Foto: Privat

Hon berättar entusiastiskt om att Racing Mange gärna kopplar av med galoppturer i skogen och strosar runt och luktar på grejer som tjuren Ferdinand i hagen. När Mathilda Lövgren pratar om hästarna bubblar hon, och hon tycker att det är viktigt att framhålla kärleken mellan skötare och tävlingshästar. 

– Det är kul att hästskötarna får lite mer erkännande, du kan träna en häst hur bra du vill, ha en jättebra tränare, hovslagare och kusk men att hästen vill tävla och att den är glad i livet, det är en del som är lika viktig som någon annan. Det är det vårt jobb går ut på, att se till den mentala biten och ta hand om livsglädjen och få fram den här inställningen vi vill ha i dem. Det är lättare sagt än gjort ibland, att flörta med den mentala biten. Men det är väldigt kul när det funkar och man ser en sådan som Mange som älskar att vara på travbanan. Han lyser upp så fort han får en vagn på sig. 

Hoppas på Hugo Åbergs 

På söndag hoppas Mathilda Lövgren att Racing Mange kan ta sig till spets, och därifrån är han alltsomoftast kaxig.

– Som jag förstått det finns det goda förhoppningar om att han ska lyckas komma till ledningen och han trivs väldigt bra där. Han brukar alltid göra fina lopp där, jag hoppas han kan komma dit utan att det kostar för mycket. Det var kanske det som fällde honom i det senaste loppet. 

Om hon själv får bestämma matchningen så hoppas hon att en fin prestation kan ge en biljett till Jägersros kommande storlopp. 

– Det börjar närma sig Hugo Åbergs så man hoppas att han kan glänsa lite och komma in i den diskussionen också. Han har varit med där en gång tidigare men då var det under corona, då var det ingen publik, det var likadant med Elitloppet när han var med där. Det hade varit kul att få uppleva Åbergs på hemmaplan med publiken på plats.