Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Travstjärnan döms: ”Har varit jobbigt”

Christoffer Eriksson.Foto: BILDBYRÅN

Stjärntränaren Christoffer Eriksson döms till 30 000 i böter.

Orsaken är att 32-åringen har brutit mot fyra punkter i Antidopningsreglementet.

– Det har skett utom min vetskap. Men det är min gård, så jag tar på mig det fulla ansvaret, säger Eriksson

Under måndagen publicerade Svensk Travsport ansvarsnämndens dom mot Christoffer Eriksson. Stjärntränaren döms till 30 000 kronor i böter efter att man funnit förbjudna preparat, bland annat burkar med kvicksilver, och otillåten utrustning på hans gård. 

Detta upptäcktes i april och enligt Eriksson själv hade han ingen vetskap om att de otillåtna sakerna fanns på hans anläggning. Han menar att de tillhört en person som tidigare jobbat i stallet, dock inte med hans hästar.

– Det är inga grejer som är prestationshöjande, det är viktigt att poängtera. Även om det faller under antidoping så handlar det inte om någon doping utan om vanliga B-vitaminer och droppslangar som använts för att förse hästarna med vatten. Det är felaktig hantering av medicin, säger Eriksson.

– Det är inte som att jag har dopat en häst. Jag visste inte om det här innan det uppdagades och det är olyckligt. 

Christoffer Eriksson döms till böter

Han är lättad över att processen är över.

– Det är klart att det har varit jobbigt, men nu har jag fått ett avslut. Vi har mycket striktare regler nu, så man får ta det positiva, helt enkelt. Man får vända blad och gå vidare.

Christoffer Eriksson tar på sig det fulla ansvaret och kommer inte överklaga domen.

– Nej, jag vill gå vidare. Jag orkar inte hålla på och tjafsa. Det är min gård och jag har ansvaret. Jag har inte haft tillräckligt bra koll så jag får ta mitt straff och gå vidare i livet, säger han.

Punkterna som Christoffer Eriksson brutit mot

Svensk Travsports Antidopningsreglemente

4 § avser ”Ordningsregler”.

 

4 c) Tränare får i sitt förvar inneha receptbelagda läkemedel, sprutor och kanyler endast om de utskrivits för namngiven häst och under ordinerad behandlingstid. Hästens namn ska av tränaren anges på förpackningen.

 

4 d) Tränare får inte inneha förbjudna substanser, ämnen eller läkemedel.

 

4 e) Tränare får inte inneha veterinärmedicinsk utrustning eller annan utrustning som endast får nyttjas av behörig person samt utrustning som är ägnad för förbjudna åtgärder.

 

4 f) Under ordinerad behandlingstid ska sprutor, kanyler och läkemedel samt preparat innehållande substanser med tävlingskarens förvaras i låst skåp eller annat låst utrymme. Nycklarna till sådant skåp eller annat låst utrymme ska på tränarens ansvar förvaras på betryggande sätt. Vid behandlingstidens slut ska överbliven medicin, sprutor och kanyler avlägsnas från stallet.