Travprofilen Jim Frick död – familjens sorg

20 år sedan Stig H Johansson vann Eliloppet med Victory Tilly.
Travprofilen Jim Frick är död, han blev 68 år.
Foto: JOHAN CARLEN
I september ifjol fick han besked om att han led av prostatacancer.
Foto: LARS NYBERG

Jim Frick, 68, en av landets genom tiderna främsta travtränare, dog på lördagen efter en tids sjukdom.

I september ifjol fick han besked om att han led av prostatacancer.

– De senaste veckorna har Jim legat på sjukhus och läget har hela tiden försämrats. I dag tvingades han ge upp kampen mot sjukdomen, säger sonen Daniel Frick.

Jim Frick var travsporten hängiven under större delen av sitt liv. Han började som lärling hos Olle Goop hemma i Rättvik. När Olle flyttade till Åby fick Jim ta över som ansvarig för Goops filial i Rättvik. Meningen var att Jim så småningom skulle flytta efter till Mölndal. Men så blev det inte. I stället startade Jim en egen verksamhet som tränare. En verksamhet som snabbt växte och blev framgångsrik. 

Jim Frick blev champion 51 gånger. Flest championat vann han i Gävle (26) och på Romme i Borlänge (18). Jim var också allsvensk champion genom att vinna flest lopp i Sverige fyra gånger.

Karriären tog slut 2010

Så småningom lockades han till Solvalla där han under många år tillhörde de dominerande tränarna. 1980 blev han hyresgäst på Östunabergs gård i Knivsta. 13 år senare köpte familjen Frick gården.

I mars 2010 fick karriären ett abrupt slut. I en otäck olycka på Solvalla kastades Jim Frick ur sulkyn och föll handlöst till marken. Han överlevde kraschen men skadorna var så svåra att han inte kunde komma tillbaka som tränare och kusk.

Men Jim kämpade sig tillbaka och levde ett gott liv efter olyckan. Han följde travet varje dag och åkte ofta in till Solvalla där han trivdes med kompisar vid bord 410. Han ringde gärna upp gamla kolleger och vänner och kommenterade deras insatser på travbanorna. Många har fått grattis av Jim när de har vunnit lopp.

Jim Frick och hästen Com Hector.
Foto: FOTO-TARZAN / FOTO TARZAN

Jim Frick vann drygt 5 000 segrar

Jim var en stor hästkarl som vann sina framgångar tack vare hårt arbete. Han vann sitt första lopp med hästen Dirigent i Gävle 1971. Totalt vann han drygt 5 000 segrar. Narold Scotch var hästen han vann flest lopp med (43). Hasse Bunter var en annan segermaskin med 39 segrar.

Den häst som Jim gillade allra mest var kallblodet Verner. Tillsammans med Verner vann Jim det mesta som gick att vinna för ett kallblod. En seger som Jim skattade högt var den med Frej Nalan i Derbyt 1989. Ett annat storlopp som Jim vann var Stochampionatet på Axevalla. Han fick då hoppa in som lånekusk åt sin förre chef Olle Goop bakom Tamila Gloria.

Jim Frick hade även internationella framgångar. Han vann storlopp i Italien med Lemoyne Square och Atas Fighter L. I Österrike med Leroy Broline och flera lopp i Frankrike. I Norge vann Jim Skandinaviskt Grand Prix med Perfect Ribb efter en minnesvärd duell med Ulf Thorsen och Habib. I Danmark vann Jim det danska Derbyt med Predator.

Jim Frick på Elitloppet 2012.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Jim Frick valdes in i Hall of Fame

I somras blev Jim Frick invald i travsportens Hall of Fame. En utmärkelse han satte stort värde på.

2017 flyttade Jim och hustrun Åsa till Sigtuna. Gården togs då i ett arvskifte över av sonen Daniel och hans familj. Jim kände stor glädje över att gården fanns kvar i familjens ägo. Det var viktigt för honom att allt ”fungerade” hemma på gården.

Jim Frick sörjes närmast av hustrun Åsa, sonen Daniel med sin Annica Andersson, dottern Camilla med sin Markus Frick samt fem barnbarn.

– Vi i familjen kommer att sakna en stark personlighet som in i det sista inte var rädd för att göra sin röst hörd, hälsar Daniel Frick och resten av familjen.

Jim Frick blev 68 år.

Alessandro Gocciadoros häst Zaniara Bi ströks direkt efter uppvärmningen – fick sår efter pådrivningen.