Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filmade övergrepp på hästar – stängs nu av

Foto: TR Media/KANAL 75

Två män åtalas för försök till grov utpressning mot en svensk travkusk med meriter från V75.

Anledningen till utpressningen uppges vara att det funnits filmer där kusken begår övergrepp på djur och hästar. 

– Jag ville ge honom en näsbränna, säger en av de åtalade i förhör. 

Svensk Travsport meddelar under tisdagseftermiddagen att kusken stängs av tills vidare. 

Det var Värmlands Folkblad som först rapporterade att en svensk travtränare ska ha utsatts för utpressningsförsök av två män som tränaren inte haft någon tidigare relation till.

Travtränaren, som i dag mestadels kör lopp som kusk, har varit aktiv på V75 de senaste åren och tog sin senaste seger där så sent som i år.

Enligt åtalet i Värmlands tingsrätt ska gärningsmännen ha försökt pressa honom på en större summa pengar då de innehaft över 100 filmklipp där mannen begår övergrepp på hästar och hundar. 

Om de inte skulle få sina utkrävda pengar skulle de två männen läcka filmerna till tränarens familj, vänner och chef. Mannen har i polisförhör berättat att de grova övergreppen på djur – som han sedan filmade – började när han fick kontakt med en kvinna i Karlstad. 

– Hon sa att om jag skulle göra saker så skulle hon göra saker för mig. Det var den lockelsen som gjorde att jag gick över gränsen, ska tränaren ha sagt till polisen enligt VF.  

– Det gick till en sådan nivå att om det kommer ut så funderar jag på var jag kan fly någonstans. 

Stängs av i väntan på utredning 

De två gärningsmännen uppger att de haft tillgång till 170 filmer på travtränaren när han begår övergrepp, men tränaren själv menar att de inte rör sig om så många. 

– Jag kan nog ha skickat fler filmer men det är inte jag på filmerna. Jag har googlat fram filmer och skickat. Jag har inte spelat in 170 filmer.

En av gärningsmännen har i förhör uttalat sig: 

– Jag ville ge honom en näsbränna. Jag hade tyckt det varit trevligt om det hade löst sig. Att han kommit med pengarna så hade jag gett tillbaka dem och sagt gör fan aldrig om det. Ville jag ha pengar så hade jag sålt det till Aftonbladet, säger mannen. 

De två gärningsmännen har nu åtalats för grov utpressning, en av männen nekar till brott. Tränaren har godkänt ett strafföreläggande för brott mot djurskyddslagen vilket avser sexuell handling mot hund och ska betala dagsböter.

Svensk Travsport beslutade under tisdagen att stänga av kusken tills vidare. 

– Vi har tagit beslut om körförbud tills vidare i avvaktan på utredningen och ett mer samlat beslut, säger vd:n Maria Croon till Trav365.