Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Travhästen Glen Spey föll ihop död på Åby

Foto: Malin Albinsson

MÖLNDAL. 4-årige travhästen Glen Spey föll ihop död i det första loppet på Åby på torsdagskvällen.

- Jag kände hur han började vingla 50 meter före mål. Strax efter sjönk han ihop död, säger kusken Kevin Svedlund.

Championtränaren Robert Bergh tränar Glen Spey som gjorde sin femte start i livet. Bergh själv körde vinnaren Algot Zonett och såg aldrig dramatiken bakom honom.

Hästen kördes av hans lärling Kevin Svedlund som berättar:

- Glen Spey kändes som vanligt under merparten av loppet men cirka 50 meter före mål började han vingla och jag förstod att det inte stod rätt till med honom.

Föll ihop död efter målgången

Glen Spey höll ihop travet över mållinjen och slutade sexa i racet. Ett par hundra meter efter målgången sjönk travhästen ner på banan och var redan då död, vilket banveterinären Anders Bergqvist kunde konstatera.

- Det är alltid lika trist när sånt här händer. Jag hade absolut inte väntat att något sådant här skulle hända Glen Spey. Han har aldrig behandlats för någonting och varit fullt frisk under hela sin karriär, säger Robert Bergh.

Han tillägger:

- Sånt här händer oftast i slutet av loppen när hästarna ska prestera på max. Det är synd om ägarna och skötaren men lyckligtvis är Kevin en stark person som kan skaka av sig obehaget.

Den troliga dödsorsaken är att kroppspulsådern brustit. Hästen fördes direkt till Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala för obduktion.

Glen Spey hann med fem starter i livet och tjänade totalt 7 300 kronor med gårdagens sjättepris inkkluderat.