Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Travet är något som katten har släpat in

Nils van der Poel.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Goop på Idrottsgalan.
Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR BILD / TR Media
MATTS OLSSON
Foto: HANNA BRUNLÖF

Nils van der Poel tog storslam vid Idrottsgalan.

Daniel Redén sopar banan med konkurrenterna när det blir travets festkväll.

Galor är galor.

Men travet räcker aldrig till i de riktigt fina rummen!

Björn Goop och Örjan Kihlström har varit nominerade och fightats om den främsta folkliga titeln som delas ut - Jerringpriset.

Där du och jag och alla andra som vill höja - eller rättare sagt - lägga vår röst har möjligheten att påverka resultatet.

Trots segrar i Prix d´Amérique, Elitloppet och massor av andra stora och tunga travrace har de blivit avhängda in på upploppet.

Svenska Dagbladets Bragdmedalj andas historia och exklusivitet. Där är travet något som katten släpat in. Inte ens att Tomas Brolin sitter med bland de 14 utvalda räcker.

Att det spelas på hästar har alltid legat travet i fatet. Spel och dobbel. Inget för de fisförnäma.

Och när Helen A Johansson inte fick bragdguldet efter segern med Ina Scot i Prix d´Amérique 1995 slogs dörren för dem som verkar inom travets värld igen med ett brak.

Den kommer aldrig att öppnas.

Helen var den första kvinnan som tilläts köra på Vincennes, Männens Mekka. Hon svarade för en hundraprocentig styrning och lät alla kritiker stå där med långa näsor.

För mig var det en bragd inom travet som aldrig kommer att upprepas.

Den var väl i klass med den bedrift som gav den nådiga nicken från Bragdjuryn till hoppningslandslaget efter OS-guldet i Tokyo 2021.

Nils van der Poel passade på att ge hästhoppningen en känga under ett av hans underfundiga och väl genomtänkta tal under Idrottsgalan. Att han vann en tung titel utan att kunna rida.

Som helhet var det härligt att lyssna till Nils tacktal. Så långt ifrån plattityderna som man genom åren hört till leda.

Att Malin Baryard-Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann hyllades furstligt efter guldet i Japan var helt på sin plats. En prestation på absolut världsnivå och en fantastisk tv-underhållning.

Ingen sur uppstötning från mig efter det valet. Eftersom jag älskar hästar och har barnbarn som sysslar med sporten.

Men travet når aldrig dit.

Prix d´Amérique på söndag. Efter Calgary Games magplask har jag inga höga förväntningar på blågula framgångar på kolstybben. Men... Det ska bli intressant att se hur Daniel Redén trollat med formen på Don Fanucci Zet.

Det vore makalöst om han skulle vinna. Men det tror jag inte på.

Men en sak vet jag - kretsen kring Don Fanucci Zet skulle aldrig komma i närheten av Bragdguldet ens vid vinst!

Nils van der Poel i all ära. Snöpligt att Armand Duplantis fick lomma hem tomhänt från Idrottsgalan. Trots VM-guld och världsrekord i stavhopp.

Björn Goop åkte i backen på Örebro förra torsdagen. Även de skickligaste lever farligt!

Lunchtrav på Färjestad och V64 på Åby visade sig vara ett uselt upplägg för två veckor sedan. Svensk Travsports gräns om att kuskar inte får resa och tävla på två banor samma dag om de ligger mer än 22 mil från varandra. Ingen Goop. Ingen Jepson. Och bara ett amatörtränat ekipage från Värmland.

Inte undra på att det blir tunna startfält en sån dag.

Vinnare i det här pusslet blir banor som ligger inne i landet. Typ Axevalla eller Örebro. Men i grund och botten handlar det om att förfina tävlingsprogrammet så att sådana här krockar inte sker.