Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tränarens hårda kritik: ”Livrädda för skandaler”

Roger Walmann
Foto: Maria Holmén / Tr Bild
Robert Karlsson, sportchef på Svensk Travsport
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Dopingfrågan är en ständigt het potatis inom travsporten. 

Nu riktar stjärntränaren Roger Walmann hårda anklagelser mot svenska travtränare och kritiserar förbundets dopingarbete. 

– ST har bestämt sig för att släppa igenom det här och blunda för allt som heter doping och medicinering, säger Roger Walmann i ”Travpodden”. 

– Ingenting hade kunnat vara mer fel, svarar ST:s sportchef Robert Karlsson. 

Den frispråkige travtränaren Roger Walmann gästar den här veckan ”Travpodden” med David Neves och Patric Skoglund – och bjuder på en rad uppseendeväckande uttalanden. 

Framför allt är Solvallatränaren kritisk mot Svensk Travsports dopingarbete, och menar bland annat att förbundet blundar för ”fusk” inom sporten. 

När Walmann får frågan om konkurrensen är hårdare inom sporten i dag kommer han in på prestationer som han menar är onormala. 

– Man blir uppgiven och konstaterar att det inte stämmer. Man skulle kunna slå i väggen men det gör ingen nytta. ST har bestämt sig för att släppa igenom det här och blunda för allt som heter doping och medicinering, det är en fri marknad i Sverige.

”Travet är livrädda för skandaler” 

Vidare menar Walmann att fenomenet ”detention barn”, som innebär att hästarna ska bevakas innan ett specifikt lopp, inte fungerar. Tränaren hävdar bland annat att hästarna bara behövde vara i stallen tre-fyra timmar innan storloppen Svenskt Travkriterium och Jubileumspokalen tidigare i år. 

Walmann tror att Svensk Travsport medvetet försöker undvika skandaler.

– De är för långt efter. De gör sken av att de tar dopingprov på alla V75-vinnare men det hjälper ju inget om de inte vet vad de letar efter eller skickar det till laboratorium som vet vad de letar efter. Men de letar ju inte efter någonting. De vill inte att spelet ska stoppa. 

– Jag vet att travet är livrädda för skandaler. Det visar sig gång på gång. Det ser man på det som gjorts här. 

Svaret från ST: ”Inget kunde vara mer fel” 

Oftast riktas anklagelser mot utländska travtränare, men Roger Walmann menar att fusket är utbrett även i Sverige. 

– Jag tänker varken på ”gul” eller ”grön” kusk. Jag tar alla. Från mitt perspektiv så, jag har hållit på så länge, varje år finns det ex antal prestationer som är helt omöjliga. 

Robert Karlsson, nytillträdd sportchef på Svensk Travsport, menar att dopingfrågan är av högsta prioritet. 

– Roger har också uttalat sig om att vi inte är intresserad av de här frågorna och ingenting hade kunnat vara mer fel. Vi jobbar väldigt intensivt med de här bitarna. Det är viktigt på många sätt. Det är djurskyddsfrågor och inte minst att man ska känna att en bra prestation är en bra prestation och alla ska känna att man tävlar på hö, havre, vatten och träning. Det får inte vara något artificiellt, det är oerhört betydelsefullt, säger han. 

Utredningschefen: ”Flera delar som inte stämmer” 

Mattias Falkbåge är utredningschef på Svensk Travsport, han menar att det fortfarande finns mycket att göra – men tycker att det finns mycket i Walmanns kritik som inte stämmer. 

– Spontant känner jag att det var flera delar som faktamässigt inte stämmer. Sen håller jag med om att det här är ett otroligt viktigt arbete och det finns mycket att göra. Det som inte framkommer, tyvärr, är alla de saker vi faktiskt gör i dag. Sen är det klart att det är saker som behöver utvecklas. Ibland är det så att de som väljer att försöka fuska via doping ligger före, så är det ute i samhället också vad gäller brottslighet. Det är lite ”katt och råtta-lek” ibland. I stora delar har vi verktyg för att hitta de här personerna och jaga dem kring det. 

Är det saker som ni känner att ni missar?

– Tittar du generellt så tar vi förutom både blodprover och även hårprover ibland. Vi skickar våra prover till något vi kallar en allmän screening. Exakt vilka preparat vi letar efter är inget vi vill kommunicera, det är en del av vårt utredningsflöde. Men vi har en allmän screening där vi testar mot många olika preparat och sen har vi också specialanalyser som vi kan kryssa i att vi vill göra. Det nyttjar vi och vi arbetar också med labb internationellt, det nämndes också i inslaget, vi skickar prover till bland annat Frankrike, Hongkong och Storbritannien. 

Hur ofta görs det här? 

– Vi har våra dopingstall på tävlingarna. Vi tar det på alla V75-vinnare, helt korrekt som sades i inslaget. Sen gör vi det också när det är lite större prispengar. Då tar vi på ettan, tvåan och trean i loppet. Sen har vi det med avvikande prestationer. Där har vi också en instruktion som säger att om det är så att vi har en prestation som avviker åt något håll, den kan vara väldigt god eller någon som inte gjort det lika bra, så har vi en rutin att det bör ske en provtagning av den. 

Beslutet: Kommer testa längre ”detention barn”

Vad gäller kritiken mot ”detention barn”, och att hästarna i dag bevakas under för kort tid, håller Falkbåge med. 

– Det är ett jätteklokt inspel. Det här är relativt nytt för oss. Det här är ju andra året som vi gör det nu. Nu ligger vi någonstans på sex-åtta timmar innan loppets starttid som man ska komma till tävlingsplatsen. Vi har inga på två-tre timmar som också nämndes. Vi har fått flera inspel från aktiva som är väldigt positiva till det här konceptet, vilket känns jättekul. Inspelen handlar om att vi ska göra det med övernattning och förlänga det. Det är något vi precis håller på att planerar för att vi under nästa år ska testa några sådana tillfällen med övernattning. Vi håller på att skissa på det.