Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tränare och ägare är mer försiktiga i år”

Jörgen Westholm vinner på Vincennes.
Foto: Mia Törnberg/TR Media
Daniel Parling.
Foto: Jeannie Karlsson/TR Media

I Frankrike pågår det penningstinna vintermeetinget som varje år lockar svenska tränare och ägare.

Det är en speciell vinter i år och tränarna får tänka till ett extra varv.

– Jag har fegat och är senare än vanligt, säger Fredrik Wallin.

– Jag är inte lika ofta som normalt i Frankrike, säger Jörgen Westholm.

Vintermeetinget pågår från den 28 oktober till 6 mars och svenskarna är som vanligt med och hugger om de franska prispengarna. Daniel Parling har jobbat i Frankrike i många år.

– Vi är glada att få tävla här, säger Parling.

När SportExpressen når tränaren är han på väg hem från La Capelle efter att ha slutat åtta med Hashtag Chamant.

– Vissa dagar är det spel på provinstravet men inte alltid. Nu var det inte spel och det är bara utgifter.

Osäkert om travet kan köra vidare på landsorten

Parling berättar att provinstravet som vanligt trappas ner fram till jul och efter nyår blir det en paus.

– Men sedan får vi se hur mycket det kommer att tävlas. Vad jag hörde har de lagt tävlingsschema fram till sista januari.

Hur är det på Vincennes?

– Alla aktiva bär mask, restaurangen är stängd och det är ingen publik. Travfolket är noggranna och vill visa att de sköter sig för att kunna tävla vidare.

Har stall både i Frankrike och Sverige

Parling driver en rörelse med sambon Satu Liitiäinen och i år har de även haft ett stall på svensk mark.

– Vi kommer att stänga ner stallet i Sverige och ta en paus fram till våren. Det har varit sjukstuga i stallet på Julmyra och Satu kommer tillbaka till Frankrike i mitten av december.

Hur upplever du att intresset är från svenska tränare att tävla i Frankrike den här vintern?

– Daniel (Redén reds.anm.) kommer eventuellt ner med någon häst men sedan är det i princip bara en person som hört av sig till mig. Det är inga problem för Svenskar att komma hit och tävla men det flesta som startar i Frankrike åker hit för att det är en rolig grej. Att ha starthäst på Vincennes är häftig men kan inte ägarna åka är det inte lika skoj, säger Daniel och fortsätter:

– Jag tror att tränare och ägarna är mer försiktiga i år och att det blir färre svenskar än ett normalt år.

Märks att det var uppehåll i våras

I Sverige har travtävlingarna rullat på under hela året men i Frankrike var travsporten stängd två månader i våras på grund av Covid-19.

– Det märks. Nu är det mycket fler hästar som är i gång och tävlar än det normalt är under den här perioden. Tränarna försöker ta ikapp uteblivna prispengarna från uppehållet.

Parling och Liitiäinen håller till i Chamant, strax norr om Paris.

– Vi håller till på en stor gård och kan röra och fritt och utan munskydd. Ska man gå ut bland folk måste vi ha munskydd och lapp med oss. Däremot är det lite lättare och inte lika hårda regler som när det var som värst i våras, avslutar Daniel Parling.

Svenska tränare om Frankrike

Fredrik Wallin gör sin fjärde vinter i Paris:

– Den här veckan har jag börjat skicka ner hästar. Jag har fegat lite och vi är senare än vanligt på grund av corona. Ägarna är med på tåget och vi börjar tidigt med uppladdningen för Paris. Antalet är normalt; det är ett par franskfödda hästar och några svenska som tjänat tillräckligt med pengar. Jag kommer att hålla till på Grosbois. 

Jörgen Westholm har stall på Grosbois sedan flera år tillbaka:

– Jag har tio hästar på plats över vinter och duktig personal som sköter det bra. Själv är jag inte lika ofta i Frankrike än normalt och det beror på corona. Det är inte lika många som hört av sig till mig om Frankrike inför den här vintern och det är nog av samma anledning. Det är inga problem för hästarna att åka över Europa men inte lika roligt för människor. Sedan är det ju en happening för ägare att ha starthäst i Paris och det går ju inte att vara på plats nu.

Johan Untersteiner brukar göra ett par starter på Vincennes varje vinter:

– För hästarna ställer inte coronan till det med vår satsning i Frankrike. Däremot får vi som kör tänka till både en och två gånger och kanske inte ta flyget.