Foto: MIKAEL WIKNER / KANAL 75
 Foto: MIKAEL WIKNER / KANAL 75

Tränaren granskas – efter orden i TV12

Publicerad
Uppdaterad

Det var efter en intervju i TV12 inför förra onsdagens V86-tävlingar som travprofilen Markus Pihlström hamnat i blåsväder. 

Nu granskas Pihlström av Svensk Travsport. 

– Det var en otroligt klumpig kommentar, säger han. 

Det var inför den femte V86-avdelningen i onsdags förra veckan som Markus Pihlström uttalade sig om sin hästs, Mr Matjes, chanser att vinna i TV12:s sändning.  

Favorit i loppet var Beam Up Scotty, som kördes av Daniel Wägersten, och som ofta kör Pihlströms egna hästar.        

Pihlström fick då frågan om starten – och vilken häst som skulle kunna utmana om ledningen. 

– Det är väl Wäjersten då, men då får han inte köra någon mer häst åt mig i varje fall, sa Pihlström i sändningen. 

"Skulle bara vara ett skämt" 

När TV4-reportern Matteus Lillieborg vidare frågade om han pratat med Daniel Wäjersten om det svarade Pihlström: 

– Det vet han om redan. 

Nu granskas intervjun av Svensk Travsport – som bland annat varit i kontakt med Markus Pihlström själv. 

– Det var helt enkelt en klantig kommentar som bara skulle vara ett skämt. Det var en otroligt klumpig kommentar så det får man be om ursäkt för. Det var ingen substans i det utan något som jag och Matteus hade pratat om, det var klantigt helt enkelt, säger Pihlström när Sportexpressen når honom.  

En jargong? 

– Naturligtvis, men man har också ansvar för vad man säger. Det måste jag ta ansvar för. Jag förstår också att man kan missuppfatta det i efterhand, det blev fel helt enkelt.

"Klart att det får konsekvenser" 

Hur gick samtalen med ST? 

– Det var väl inga konstigheter. De frågade och ville ha svar på min kommentar. Det är utagerat nu, det var en dålig kommentar och det har jag bett om ursäkt för. Nu är det bara att glömma det, jag bad om ursäkt i tv i går också. 

Kommer du tänka mer på vad du säger i sändningar framöver? 

– Man lär sig av sina misstag och jag vill ju inte att spelarna ska gå miste om något. Jag kommer inte uttala mig om mina chanser och vad jag tror, utan jag talar om hur hästarna känns och hur de kommer var utrustade. Så det är klart att beteendet får konsekvenser. Man ska inte säga saker som kan missuppfattas – det var ett dåligt skämt helt enkelt. 

Facktidningen Travronden har även varit i kontakt med ST:s domarbas, Staffan Falk. 

– Vi har pratat med några personer, bland annat Markus Pihlström. Nu utreder vi det här och jag vill inte kommentera det mer än så, säger han till tidningen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag