Tonen i debatten är endast skadlig

Publicerad

En fantastisk travhelg på Solvalla står för dörren där det delas ut mer pengar än under självaste elitloppshelgen. 

Därför blir man nedstämd av den domedagsstämning som präglar debatten om vår sport.

Alla sporter har sina belackare men i travet är känslan att näthatet har fått frodas alldeles för långt. 

Jag blir faktiskt ledsen att det är så mycket anklagelser och en så nedlåtande ton i debatten.

Många är vi som gillar travet och vill leva med den här sporten. Men den hårda kultur som nu råder kan inte vara annat än skadlig för intresset på sikt.

***

Mycket positivt är på gång inom travet. Pokalåret med sina ”löneökningar” är bara tre månader bort och ett licenssystem kommer förbättra de ekonomiska villkoren ytterligare.

Ändå finns det så många olika rykten och siffror i omlopp, jag skulle vilja se ett tränarevent där Skarplöth får lägga korten på bordet.

Jag har sagt det förr. Svensk Travsport sköter informationen om hur det egentligen ser ut alldeles för dåligt.

Jag tror på att knyta upp tränarna, och andra central delar i verksamheten, närmare så att dessa blir ambassadörer i stället för belackare.

***

Kriteriehelgen med auktionen är en stor begivenhet. I år kan fantastiska 24,6 miljoner kronor delas ut i prispengar i helgens tävlingar.

Orsaken till dessa stora belopp är den så kallade premiechansningen som verkligen blivit en stor succé och gjort att Sverige gått om länder som USA och Frankrike.

I år är det 21 av 24 hästar som har chansen till dubbla prispengar i Kriteriet och Oaks.

De stora pengarna i unghästloppen har även skapat ett större gap mellan A och B-sortimentet på auktionerna. 

I Sverige förknippas det gapet ofta med dåliga tider men det handlar om att köparna är målmedvetna. De som säljer kvalitet får väldigt bra betalt.

V75: Robert Berghs tips inför lördagens tävlingar på Solvalla 

V75-1: 2 Rigel Face har en bra uppgift bara han håller sig felfri. 6 Zoko Lane är motbudet som ska tävla barfota runt om nu.

V75-2: 1 Readly Express är fantastisk och vinner EM för femåringar. Bästa spiken.

V75-3: Min 1 Officer C.D. går bra varje gång och har ett perfekt läge. Räknas tidigt. Öppet lopp annars men 2 Zenit Brick är första häst. Han slog guldhästar senast.

V75-4: I Europaderbyt är det läge för 4 Global Trustworthy att sätta pricken över i:et. Han har övertygat från svåra lägen. Skrällen är 8 Monark Newmen som jag gillar skarpt.

V75-5: Spetsstriden är avgörande här. Min vinnare är 6 Highspirit som är explosiv och i sitt livs form. 2 Knifetown Winner var inte helt kurant senast men gick ändå bra. Bra kunnande i den hästen.

V75-6: 1 Explosive Merlot har varit jättebra och skönt att bitarna fallit på plats. Jag hoppas hålla ledningen men oavsett är det bra segerchans, även om jag har respekt för 6 Generaal Bianco.

V75-7: EM för treåringar tror jag är låst med hästarna nummer: 1 Executive Caviar, 4 Hard Times, 6 Lucifer Lane och 10 Vamp Kronos. 4 Hard Times får tipset på trolig ledning.

Robert Bergh
Robert Bergh

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag