Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tonen i debatten är endast skadlig

En fantastisk travhelg på Solvalla står för dörren där det delas ut mer pengar än under självaste elitloppshelgen. 

Därför blir man nedstämd av den domedagsstämning som präglar debatten om vår sport.

Alla sporter har sina belackare men i travet är känslan att näthatet har fått frodas alldeles för långt. 

Jag blir faktiskt ledsen att det är så mycket anklagelser och en så nedlåtande ton i debatten.

Många är vi som gillar travet och vill leva med den här sporten. Men den hårda kultur som nu råder kan inte vara annat än skadlig för intresset på sikt.

***

Mycket positivt är på gång inom travet. Pokalåret med sina ”löneökningar” är bara tre månader bort och ett licenssystem kommer förbättra de ekonomiska villkoren ytterligare.

Ändå finns det så många olika rykten och siffror i omlopp, jag skulle vilja se ett tränarevent där Skarplöth får lägga korten på bordet.

Jag har sagt det förr. Svensk Travsport sköter informationen om hur det egentligen ser ut alldeles för dåligt.

Jag tror på att knyta upp tränarna, och andra central delar i verksamheten, närmare så att dessa blir ambassadörer i stället för belackare.

***

Kriteriehelgen med auktionen är en stor begivenhet. I år kan fantastiska 24,6 miljoner kronor delas ut i prispengar i helgens tävlingar.

Orsaken till dessa stora belopp är den så kallade premiechansningen som verkligen blivit en stor succé och gjort att Sverige gått om länder som USA och Frankrike.

I år är det 21 av 24 hästar som har chansen till dubbla prispengar i Kriteriet och Oaks.

De stora pengarna i unghästloppen har även skapat ett större gap mellan A och B-sortimentet på auktionerna. 

I Sverige förknippas det gapet ofta med dåliga tider men det handlar om att köparna är målmedvetna. De som säljer kvalitet får väldigt bra betalt.

V75: Robert Berghs tips inför lördagens tävlingar på Solvalla 

V75-1: 2 Rigel Face har en bra uppgift bara han håller sig felfri. 6 Zoko Lane är motbudet som ska tävla barfota runt om nu.

V75-2: 1 Readly Express är fantastisk och vinner EM för femåringar. Bästa spiken.

V75-3: Min 1 Officer C.D. går bra varje gång och har ett perfekt läge. Räknas tidigt. Öppet lopp annars men 2 Zenit Brick är första häst. Han slog guldhästar senast.

V75-4: I Europaderbyt är det läge för 4 Global Trustworthy att sätta pricken över i:et. Han har övertygat från svåra lägen. Skrällen är 8 Monark Newmen som jag gillar skarpt.

V75-5: Spetsstriden är avgörande här. Min vinnare är 6 Highspirit som är explosiv och i sitt livs form. 2 Knifetown Winner var inte helt kurant senast men gick ändå bra. Bra kunnande i den hästen.

V75-6: 1 Explosive Merlot har varit jättebra och skönt att bitarna fallit på plats. Jag hoppas hålla ledningen men oavsett är det bra segerchans, även om jag har respekt för 6 Generaal Bianco.

V75-7: EM för treåringar tror jag är låst med hästarna nummer: 1 Executive Caviar, 4 Hard Times, 6 Lucifer Lane och 10 Vamp Kronos. 4 Hard Times får tipset på trolig ledning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!