Tog fjärde segern – i den 103:e starten

Foto: / Foto: Lars Jakobsson

En tioårig valack i sitt livs form knep karriärens fjärde seger i 103:e starten efter en kämpainsats i trekilometersloppet på Solvalla.

Skåneamatören Joachime Gustafssons Surprise Power var dock långtifrån någon surprice i en i övrigt skrälltät omgång där ingen spelare mäktade med alla rätt.

En superjackpot på V86 väntar nu nästa onsdag med potentiella 22 miljoner till en ensam vinnare.

Surprise Power vinner inte ofta men har lyft sig enormt mycket de senaste säsongerna och varit bra i tuffa gäng. Riktigt långa distanser älskar tioåringen och spelarna var med på noterna i trekilometersloppet på Solvalla där den pigge tioåringen spelades på 16 procent på V86.

Körande Peter Zadel gav sig av 1300 meter från mål från kön och blev hängande i tredjespår resten av loppet. Surprise Power stred och borrade ner sig och tog karriärens största seger.

60 000 kronor in till ägaren och tränaren Joachime Gustafsson som även har fött upp hästen.

- Han är nog i sitt livs form som tioåring. Det är väl fantastiskt? sa tränaren Joachime Gustafsson.

Broberg lovade seger

Solvalla och Åby delade på värdskapet för årets andra V86-omgång där en jackpot gjorde att tolv miljoner låg och väntade på en ensam vinnare.

Nu blev det så svårt att ingen prickade åtta rätt och nästa onsdag vankas det alltså en superjackpot.

Färgstarke amatören Micael Broberg nästan lovade seger på förhand med favoriten Dani Boko i V86-avslutningen. Och fick rätt.

Ulf Ohlsson ledde varje meter av loppet och segern togs på målfoto mot tappre Dust Collector som gick från sista häst till förlust med ”läpp” under slutrundan.

Urstark comeback

Örjan Kihlström gav kvällens största favorit Judas Iscariot ett bra lopp och körde till täten 1400 meter från mål. Fyraåringen borde ha hållit undan men comebackande Extra Fudge var oväntat på tårna efter att ha pausat sedan i september och kämpade ner favoriten över upploppet för Jorma Kontio. Timo Nurmos tränar.

På Solvalla vann också Kim Eriksson med Pompano Euphoria. Eriksson

försvarade innerspåret bakom bilen och ledde sedan runtom. Efter ett lugnare första varv i loppet med enbart ston, fick Pompano Euphoria dra hårt på den sista bortre långsidan och segern blev kassaskåpssäker. Axevallas Sofia Aronsson tränar.

- Hon kändes jättefin och vann på ett odramatiskt sätt, sa Kim Eriksson.

Dubbel till Helena Burman

På Åby blev det skräll direkt i ett galoppfyllt lopp där det kördes friskt i täten vilket passade

Åbytränaren Giuseppe Lubrano som handsken.

Pacific Face (en tvåprocentare på spelet) är erkänt stark men har problem med travet av och till och har därför fått vara med mycket i monté. Nu satt Giuseppe Lubrano som på nålar då Pacific Face såg ut att gå på fel hela upploppet.

- Jag är överraskad att nästan ingen trodde på honom, sa Giuseppe Lubrano.

Jägersrotränaren Helena Burman vann dubbelt tillsammans med Tobias O Eriksson. I stoloppet kom de stora favoriterna bort men Höwings Venus behöver inte be om ursäkt för segern. Tobias O Eriksson styrde upp utvändigt ledaren och var den som tryckte upp tempot på den sista bortre långsidan och stegade undan. En skräll till fyra procent.

- Jag vet att hon brukar gå bäst i dödens och den positionen är ju alltid ledig,

I V86-7 använde Tobias O Eriksson en annan taktik. Det blev en smygare med Staro Litchi över sprinterdistans och den sista biten vek han ner på open stretch och stoet spurtade ner alla till slut.

Robert Bergh rundar in på sitt tredje år som Åbytränare och satte nu dit starke Tudor Kronos. Storfavoriten Falk On Hill (Helena Burman igen!) fick ge sig kort före mål mot Tudor Kronos som satt en bit bak och tog många längder till slut på ledaren. 

- Det var nog det snabbaste han gått över ett upplopp! sa Robert Bergh.

Superjackpot nästa onsdag alltså och ingen med åtta rätt. Sju rätt gav 54 611 kronor och sex rätt 1 693 kronor.


Av Mikael Wikner/Kanal 75