Foto: / Kanal 75Foto: / Kanal 75
 Foto: / Kanal 75
Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
 Foto: / Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Timo Nurmos: "Jag känner inte regnet"

Publicerad

Det är harmoni i stall Timo Nurmos.

Med Readly Express och Villiam i spetsen gör hästarna fantastiska resultat och på lördag talar allt för att den förstnämnde tar hem Svenskt Mästerskap på Åby.

- Det har regnat hela natten och hela förmiddagen, men jag känner inte regnet utan bara njuter, säger Solvallatränaren med ett skratt.

Det har inte gått någon förbi, åtminstone ingen med en gnutta travintresse, att segern med Villiam i Svenskt Travkriterium betydde oerhört mycket för Timo Nurmos. Fixstjärnan Readly Express (V75-6) har också imponerat väldeliga och överlag presterar stallets hästar fantastiskt bra. De vinner mer än var fjärde lopp och 19,5 miljoner kronor insprunget placerar Timo Nurmos på fjärde plats bland landets vinstrikaste travtränare.

- Jag har inte firat framgångarna något speciellt men det är ett firande varje dag när man får köra fina hästar. I dag (torsdag) körde jag först Villiam och sedan Readly Express... Det regnar men vilken härlig dag. Vi har många andra fina hästar också men de är stjärnor och man måste passa på att njuta när man är ute och kör, säger Timo Nurmos.

Avel redan nästa år

Treårige Villiam kommer inte att tävla mer i år och precis som två år äldre Readly Express fick göra säsongen efter att han vann kriteriet kommer han, troligen, kombinera avel och tävling nästa år.

- Det är större chans att det blir så än att det inte blir så. Intresset är helt otroligt! Tio ston är redan bokade i USA och de hör av sig överallt ifrån, Italien, Holland, Tyskland... Mellan 100 och 150 har redan frågat så han är nästan fullbokad, säger Nurmos och fortsätter:

- I Sverige är det ovanligt att börja i aveln så tidigt men man hjälper sporten att utvecklas om man låter sådana talanger betäcka tidigt och med Readly Express har vi lärt oss att det kan fungera jättebra.

”Ska självklart ha toppchans”

Något annat än att det har fungerat bra för Readly Express kan man inte gärna hävda. I fjol, efter avklarade avelsbestyr, vann han sju av åtta lopp, däribland Svenskt Travderby och Europaderbyt i Paris, och i år har framgångarna fortsatt. Näst senast satte han världsrekord för femåringar över 2 140 meter autostart när han vann Jubileumspokalen på 1.09,9 (tangerat världsrekord för alla åldrar) och senast lekte han hem EM för femåringar.

- Det är bara plus i år och han är fortsatt jättefin efter senaste loppet. Jag körde honom lugnt i dag och han är pigg och glad och fräsch och fin. Han visar riktig glädje och njuter av livet.

Readly Express är det stora affischnamnet när Åbytravet i Mölndal på lördag arrangerar sin årliga SM-dag. Femåringen går ut i huvudloppet, Svenskt Mästerskap över 2 640 meter med en halv miljon kronor till vinnaren, och från innerspår bakom startbilen blir han dunderfavorit på V75. Vinner han är det Timo Nurmos första SM-seger.

- Det är inget jag tänker på men det är alltid roligt att vara med i de här stora loppen och få visa upp en sådan fantastiskt häst. Han har toppform och ska självklart ha toppchans. Han kändes otroligt fin när jag körde honom i dag.

 

Av Ola Johansson/Kanal 75

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag