Foto: KANAL75Foto: KANAL75
 Foto: KANAL75

Tillbaka som vinnare igen – underskatta aldrig Paal

Publicerad

MÖLNDAL. I lördags spetsade han varje meter med Ringostarr Treb i Olympiatravet.

I går var Wim Paal tillbaka på Åby och vann med amatörtränade Let It Happen.

Nu var taktiken precis tvärtom. En vass spurt från köplats.

Underskatta aldrig Wim Paal!

Det var självaste Stig H Johansson erkände att tysken som sedan några år bor i Halmstad var en av hans tuffaste rivaler när de möttes i miljonloppen Europa runt.

Paal är känd för att inte lägga fingrarna mellan när det behövs.

Han är onekligen en väldigt skicklig kusk. Både att bedöma tempon. Få hästarna att göra sitt bästa. Och att vara taktiker.

Let It Happen vann efter kvällens rivigaste race. Christoffer Eriksson och Kristian Malmin duellerade om spets. 06,2 första 500. Varvade på 11,0. Då satt Wim Paal lugn i kön och bidade sig tid. Let It Happen kom i mål på 1.11,4/1640a och sänkte sitt rekord med 0,6 sekund!

***

Åbyprofilen Bo Lundqvist hade en höjdarkväll som uppfödare - och ägare.

Fighting Gehör vann för Jeppe Juel (han äger själv) och Absolut Gehör tog andra raka i regi Peter Untersteiner. Här är det ett gäng med förre Blåvittbacken Stig Fredriksson som står bakom.

Explosive Merlot är en strulputte som nu har två raka för Robert Bergh. Nu fick 5-åringen en optimal resa men håll ögonen när han dyker upp på V75 nästa gång.

Trots tre stora favoriter gav V64:an drygt 18 tusenlappar. Mycket tack vare Lars Anvar Kolle som skrällde med 4-procentaren Revenue Lavec.

Alltid klokt att hålla koll på Kolle. Särskilt när han åker för att köra en enda häst på Åby!

***

Carlos Milo var också en väsentlig pusselbit till att utdelningen blev hyfsad. John O Jensen har haft fina framgångar på Åby de senaste månaderna.

Veijo Heiskanen strök sig som kusk pga ryggproblem. André Eklundh körde hans hästar som var hårt betrodda.

Början i moll men finalen i dur finalen i dur, som det heter i en gammal slagdänga sedan långt före sekelskiftet. Nu avslutade André med att vinna med Kindy Cane och Haicon.

***

Ringostarr Trebs uppvisning i Olympiatravet sitter fortfarande kvar på näthinnan. Ett lopp som får tankarna att gå till både Sugarcane Hanover (1988) samt Maharajah (2013). Tre fullkomligt överlägsna vinnare!

Skönt att Solvalla och ST tog sitt förnuft till fånga och ändrade datum för jippot med två hästar som ska göra upp om två miljoner kronor i The Showdown.

Med facit i hand känns det som att Jon W Pedersen och Co vunnit fighten på knockout. Först Bold Eagle och Bird Parker till omstöpta Åby Stora Pris och sedan reträtt i Hästsportens Hus.

Eller det var kanske så enkelt som att 08:orna drömde om Bold Eagle men Pierre Pilarski valde Mölndal i stället - och då var datumet inte intressant längre!

***

Peter Arnqvist vann Åbys B-tränarserie i fjol. Han har siktet inställt på att försvara titeln. Leder klart i nuläget sedan Johan Untersteiner vunnit med Verdetta R.L. 1.16,0/2140a var en rejäl sänkning av rekordet.

Bara en vecka kvar till en ny travfest på Mölndalsbanan. Finalerna i Konung Gustaf V:s Pokal samt Drottning Silvias Pokal. Den här tiden av året är verkligen Åbys high season!

***

#En av Åbys mest kända ansikten, Bo Thomasson, har lämnat oss. Han blev lite av en kultkusk för Åmålshästen Fredrik Pride som  han bland annat vann V75-lopp på Åby med.

Jag kommer att minnas Bo Thomasson för hans alltid goda humör. Han hade nog inga ovänner - och det är ovanligt i travets värld!

#Vila i frid, "Botte"!

Glad

Friska öppningar i ett par av loppen - tack vare norska kuskar som inte så ofta är på Åby. Kul Mer sånt!

Sur

Sju av elva hästar galopperade i V64-2. Ingen skugga över Fighting Gehör men det blev ett rumphugget race.

Matts Olsson
Matts Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag