Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tillbaka i Sverige – efter tre år: ”Skitkul”

Johnny Takter
Foto: LJ / TR Media
Calle Crown.
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild / TR Media / Lars Jakobsson/TR Media

Han var unghäststjärnan som åkte till Frankrike. 

Nu kommer Calle Crown hem till Sverige för Hugo Åbergs Memorial.

I sulkyn har han Johnny Takter, 62, som gör comeback i den riktiga hetluften.

– Det var ett tag sedan jag körde ett storlopp och det ska bli skitkul, säger Johnny Takter.

Senast Calle Crown startade i Sverige var 2018. Sedan dess har han gått mot den yppersta eliten i Frankrike. Han har tjänat över 4 miljoner på franska mark och nu får han chansen att visa sin gamla hemmapublik vad han går för. Han lottades till spår fem bakom bilen i Hugo Åbergs Memorial med 1.609.000 kronor till vinnaren. 

– Han har gjort det väldigt bra nere i Frankrike. Nu är det lite andra förutsättningar men han gjorde det bra som unghäst när han var i Sverige. Han har utvecklats mycket mer sedan dess och vi kommer med en häst som är väldigt bra för dagen, säger hästens tränare Tomas Malmqvist.

Stjärnkusken i sulkyn

Årets upplaga av loppet har av många kallats ett av det jämnaste på länge. Calle Crown får stjärnkusken Johnny Takter i Sulkyn och ekipaget är ett av de mest intressante på förhand. 

– Det ska bli spännande. Det var ett tag sedan jag körde ett storlopp och det ska bli skitkul. Läget är som det. Jag har aldrig kört den här hästen men jag såg honom när han började tävla. Han var en häst som jag gick och sneglade på. Jag gillade vad jag såg. Det är några vänner som är delägare och Tomas hästar är alltid vältränade. Det är ett jämnt fält i år och jag ska få känna på honom ordentligt i värmningen för att få en känsla av hur han är. Jag ser framemot loppet och vi är en underdog.

”Det är grädden på moset”

Någon nervositet inför loppet känner inte kusken. Han blir taggad av storlopp och längtar efter att få möta den fantastiska publiken på Jägersro.

– Det är grädden på moset. Sommarmånaderna i svenskt trav är fantastiska. Hugo Åbergs är en publikdag och det är så mycket positiv energi. Folk har semester och det är alltid glädje, även om det är en tisdag känns det som en festdag. Det är publiken som gör travet. Ett lopp är egentligen bara ett lopp men när publiken är med är det fantastiskt, säger Johnny Takter. 

– Jag är tävlingsmänniska och ju mer det gäller desto mer taggad blir jag. Alla vill vinna sådana här stora lopp och taggar till ordentlig vilket är extra kul.

Efter ett längre uppehåll på två år på grund av psykisk ohälsa gjorde Takter till mångas stora glädje comeback tidigare i år. Han berättar att han märkt av att många i travsverige tycker det är roligt att få se honom i ett storlopp igen.

– Jag har fått väldigt fin uppbackning av väldigt många personer. Det är många som hör av sig och skriver. Jag kom på mig själv med att sitta uppe till två-tre på nätterna och svara folk. Jag är ju tyvärr inte så snabb att skriva men det är verkligen jättekul. Det värmer, för mig som är lite av en ensamvarg så känns det väldigt skönt.

Försöker vara i nuet så mycket som möjligt

Några tydliga framtidsmål har inte kusken utan han tar varje dag som den kommer.

– Vi får se hur det blir framöver. Jag vill inte gå in och störa ett team som har hållit på i flera år. Men jag brukar ha lite tur och få en riktigt fin häst emellanåt och då gäller det att göra det bästa av det. Sen har jag aldrig varit någon som lägger upp några längre planer. Jag försöker så mycket som möjligt vara i nuet. Ta den här dagen och gör det bästa av den så blir det bra i morgon tänker jag.