Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Travsporten fortsätter – trots det nya förbudet

Foto: Maria Holmén
Foto: Lars Jakobsson / TR Media

Under fredagseftermiddagen fattade regering beslut om att förbjuda sammankomster för mer än 50 personer med anledning av Coronaviruset. 

Ett förbud som träder i kraft på söndag. 

Nu skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande att de svenska travtävlingarna trots det kommer fortsätta, men med ännu hårdare restriktioner. 

– Många tusentals i Sverige har travsporten som sin verksamhet och arbetsplats, säger Svensk Travsports vd Maria Croon. 

Regeringens nya förbud mot sammankomster över 50 personer kommer inte påverka de svenska travtävlingarna. 

I ett pressmeddelande under eftermiddagen skriver Svensk Travsport att tävlingarna kommer fortsätta med restriktioner. 

Förbundet motiverar sitt beslut med att travbanan är en arbetsplats och inte en allmän sammankomst. 

De skriver även att det inte är en sport med fysisk kontakt och att de tävlar över stora ytor. 

”Viktigt att de som kan fortsätta gör det” 

Dessutom kommer travsporten införa ytterligare restriktioner, meddelar förbundet. 

SportExpressen har nått Svensk Travsports vd Maria Croon som berättar hur de resonerat: 

– Vi gick lite längre och tog vid restriktioner för några veckor sedan när vi förbjöd publik på banorna bland annat. Vi har arbetat för ett minimum av risk för smittspridning i kombination med ett ansvar för den här arbetsplatsen under ett antal veckor. Vi har varit i den här frågan dagligen och följt de restriktioner och beslut som vi har tagit, säger hon och fortsätter: 

– Vår balans att värna om människors försörjning som sysselsätter sig med travsporten och samtidigt förhålla oss till det här allvarliga läget som samhället befinner sig i är något vi arbetat aktivt med dygnet runt de senaste veckorna.

”Borde finnas något positivt i det”

Är ni oroliga för att möta något negativt av att travsporten fortsätter att köra när mycket annat står stilla? 

– Det är klart att vi har ett ansvar precis som alla i samhället att minimera smittspridning. Det är ett ansvar vi alla har. Samma regler gäller här, känner man minsta förkylningssymptom så ska man hålla sig hemma och inte gå till jobbet. De riktlinjerna och reglerna har vi trummat ut dagligen. Det handlar verkligen om att vi samlat tar det ansvaret och jag tycker att alla inom näringen har slutit upp kring de här riktlinjerna och det förhållningssättet vi tagit, säger Maria Croon och fortsätter: 

– Jag tycker snarare att det borde vara så att man betraktar det som att de verksamheter som kan fortsätta att bedrivas på ett säkert sätt ska göra det, att det finns något positivt i det.