Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Tarzan" ser framåt – efter stjärnan Nuncio

Tarzan övervakar morgonens träningsjobb. Foto: Josefin Johansson
Volstead leker med lång pinne ute hagen. Foto: Josefin Johansson
Volstead på rundbanejobb. Foto: Josefin Johansson
Volstead på väg ut på ett rundbanejobb. Foto: Josefin Johansson
Sweden Cup vinnaren 2017 - Volstead. Foto: Josefin Johansson
Träningsjobb på rundbanan. Foto: Josefin Johansson
Stefan Melanders gård Foto: Josefin Johansson
Enterprise, en av Tarzans stjärnhästar. Foto: Josefin Johansson
1 / 8

ENKÖPING.
Stjärnan Nuncio har lämnat ”Tarzans” gård. 

Men han har fortfarande flertalet hästar som gärna tar plats på gården – och sökandet efter nya pågår ständigt. 

– På auktion kollar jag på alla hästar. Det är nästan omöjligt att göra det men jag har lyckats göra det vid flera tillfällen. 

Stefan "Tarzan" Melanders stjärna Nuncio har gått vidare från tävlingsbanorna. Numer är han avelshingst efter en karriär med flertalet storloppsegrar och 28,6 miljoner på kontot. Men livet rullar på som vanligt för Melander och på gården i Enköping skymtar nya stjärnor.  

Sedan Nuncio lämnat gården så är det många av stjärnorna som har blivit lite kaxigare, inte minst Volstead som när vi hälsar på under träningsmorgonen bryter sönder en planka i hagen.  

"Dröm att åka på auktion"

Det var på en auktion i Harrisburg, USA, som Stefan Melander ropade in sin Nuncio för 50 000 kronor. 

Drömmen är fortfarande att ropa in fler stjärnor, även om han föder upp en hel del själv. 

– Jag vill helst att hästarna ska komma hit som ettåringar och jag vill helst köpa dem på auktion. Men nu har vi ju fött upp mycket hästar som vi har superstammar på. 

– Uncle Lasse, Nuncio, Scarlet Knight, Super Photo Kosmos är bra avelshingstar som jag vill använda till mina egna ston men egentligen så är min dröm att åka på auktioner i hela världen.

Stallet tornar upp sig på Stefan Melanders gård. Foto: Josefin Johansson

Beskrivits som tur

Att Tarzan hittade en världsstjärna i Nuncio har ofta beskrivits som tur, och visst – att priset blev så lågt var kanske tur. 

Men det är svårt att se det som en slump efter att ha hört hur Tarzan bär sig åt för att hitta den perfekta hästen. 

– Jag har ju haft ett nästan oslagbart facit i att finna bra hästar som ettåringar när ingen vet någonting om dem, det är det man vill. Det kanske är mycket tur också men jag har köpt fantastiska hästar. 

Att hitta Nuncio var resultatet av att ha gått igenom hela hans årskull och Tarzan följer upp de bedömningarna han ger ettåringarna - när han följer trav på "liven". 

– Jag rättar alla årgångar. Den årgången jag köpte Nuncio, då såg jag 900 ettåringar i USA – hela deras kull. Sedan följer jag dem för att se om jag har rätt eller fel. 

– Jag sätter alltid en bedömning på hästarna om det är bra, dåliga eller medium. Det är fascinerande det också även om det inte är vi som tränar dem. 

Han fortsätter: 

– På auktion kollar jag på alla hästar. Det är nästan omöjligt att göra det men jag har lyckats göra det vid flera tillfällen. 

"Det är ju min grej"

 Att hitta unga hästar och sedan träna upp dem är enligt honom det bästa. Bland de unga hästarna som visar upp sig på träningsmorgonen, så finns det säkerligen minst en stortalang bakom de yviga vinterpälsarna. 

– Jag tycker att tävlingen är fantastiskt men just förberedelserna med att köpa en ettåring och träna upp den till start, tycker jag pushar på hela tiden när man liksom inte vet om det är en kanon eller inte. 

Volstead på väg ut för ett rundbandejobb. Foto: Josefin Johansson

Flera spännande hästar 

Men vem är det egentligen som ska ta Nuncios plats? 

– Volstead och Cruzado är dem jag har på högsta nivå, men det är inte lätt för någon. Vi har ju vunnit två elitlopp och vi har haft många elitloppshästar, men det är tufft. Det är så himla svårt. 

– Inför det här året har vi väldigt spännande hästar, Enterprise är väl den som är mest spännande utav alla hästarna, han var trea i Hambeltonian och han känns fantastiskt fin. 

Vinterträningen har gått fint – trots att vädret ställt till en del. 

– Enterprise ska debutera i början på april på Solvalla. Nu kommer han säkert inte att vara super i första starten men han tränar väldigt fint och jag hoppas mycket på honom. 

Volstead öser på i hagen – med en lång planka Foto: Josefin Johansson

Volstead går ett rundbanejobb under förmiddagen och fjolårets Sweden Cup - vinnare ser ut att ha haft en fin vinter. 

– Men bland de äldre är det ju Volstead och Cruzado som jag hoppas på. De har tränat fint här i vinter och det verkar jättebra med dem. Så det ser spännande ut. 

Men det finns fler spännande hästar, bland annat Kentucky Futurity vinnaren - Snowstorm Hanover. 

– Snowstorm Hanover är en jättespännande häst och var fantastiskt bra som tvååring. Han misslyckades väl lite på försommaren, han var sjuk som treåring, den första halvan men sen vann han det näst största loppet efter Hambletonian, Kentucky Futurity och sedan vart han väl sjuk igen. 

– Jag vet inte riktigt men det är svårbedömt att veta. Om man pratar ny Nuncio så är det ju svårt att säga men vi har många fina hästar och jättemånga fina unghästar så det ser spännande ut. 

Två månader till Elitloppet 

Vintern ställer till det och Melander menar att det är viktigt att tänka på att topphästarna, då det endast är två månader kvar till Elitloppet, tränar på vinterunderlag fortfarande. 

– Vi tränar ju hästarna efter årstiden och just nu har vi tränat närmare två månader i backen. Det gör att det blir lite svårbedömt när de ska ut och starta och se vart de står. 

– De gamla äldre hästarna är det ju inga problem, de har vi ju valt att träna i backen. Men treåringarna får man börja köra lite rundbanejobb med nu då.

Han fortsätter: 

– Men det är sent allting men samtidigt för treåringarna så kommer de stora loppen först i slutet på året.

– Det här upplägget har vi haft varje år, men det är lite för sent att debutera dem. Men det är vädret som har styrt och i år har det varit väldigt besvärligt. 

"Tarzan" menar att träningsbanan är hästarnas arbetsplats Foto: Josefin Johansson

 De som följer Tarzan på sociala medier kan se många bilder från traktorn, i den blir det många timmar när det är kalla nätter. 

– För mig är det nummer ett att ha banorna i ordning för det är ju hästarnas arbetsplats så jag måste lägga varje minut på dynget genom att kolla vad det ska bli för väder, så vi inte bränner det och banan fryser ihop och att det blir dåliga träningsmöjligheter. 

På träningsslingan där hästarna värmer ligger det fortfarande ett snötäcke. Men rundbanan är nyharvad och  underlaget är så perfekt att man knappt hör hästarnas isättning. 

– I år har det varit fantastiskt dåligt väder men vi har inte stått över något träningsjobb och hästarna har kunnat gå träning hela tiden. 

"Får väl säga Enterprise"

Det fanns planer på att Nuncio skulle ut på Vincennes för att ställa upp i Prix d'Amerique. Loppet som Tarzans Gigant Neo tog hem 2006 efter att Jag de Bellouet diskvalificerats. 

Finns det någon häst i stallet just nu som skulle kunna vara med i  Prix de Amérique? 

– Jag tror att det blir tufft för Volstead och Cruzado att vinna P’dA. Det är svårt att säga vad Enterprise har för styrka men han har ju visat att han har bra styrka, så jag får väl säga Enterprise då. 

Enteprise gillar att äta morötter. Foto: Josefin Johansson

Enterprise lunkar lugnt ut för att posera med Tarzan och visst ser det ut som att han har blicken för att – kanske – ta sig an Vincennes. 

Nummer ett i världen 

Anledningen till att Melander väljer att satsa amerikanskt i aveln är enkel – de är enligt honom bäst. 

– Det beror mycket på att de avlar snabba generationsförändringar. 

– Vi håller på och väntar lite för länge med stona tycker jag. De ska gå till aveln tidigare egentligen. Bevisligen så har det visat sig att äldre kanonmärrar har svårt att lämna bra hästar. 

Att satsa på amerikanska hästar innebär också att de oftast är tidigare i utvecklingen, något som behövs i dag enligt Melander. 

– De är tidigare och det är det som kommer att vara i travets framtid. Det kostar så himla mycket att hålla en häst om året, dels i inköp. Så man vill ha tidigare hästar och det kommer att bli så även i Sverige. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!